دوشنبه ۲ آبان ۱۳۹۰ - ۲۰:۰۱
پيوند واقعيت جنگ و زندگي امروز در «هتل گمو»

مهدي كاموس در نشست نقد و بررسي رمان «هتل گمو» در سراي اهل قلم گفت: اين رمان نگاهي مستقيم و واقع‌گرايانه به جنگ دارد و آن را به زندگي امروز و معضلات آن پيوند داده است. جاي اين‌گونه آثار كه به مسايل انساني و اجتماعي جنگ مي‌پردازند، خالي است./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نشست نقد و بررسي رمان «هتل گمو»، عصر سه شنبه (دوم آبان ماه) با حضور «شهريار عباسي» نويسنده اثر، «مهدي كاموس» و «احسان عباسلو» به عنوان منتقد در سراي اهل‌قلم برگزار شد.

احسان عباسلو در آغاز اين نشست، حوادث دوران دفاع‌مقدس را قابل اعتنا دانست و گفت: در اين حوزه براي نويسندگاني كه دغدغه سوژه دارند، موضوع هاي نابي به چشم مي‌خورند.

وي از نگاه ظريف نويسنده و به كارگيري تلميح در بخشي از رمان «هتل گمو» ياد و خاطرنشان كرد: شخصيت اصلي داستان، به دنبال حفظ هويت از دست رفته خود است و ما شاهد تقابل‌ پيري و جواني،‌ حس نوستالژي و زندگي كنوني هستيم. او در واقع، زندگي خود را در پيوند با گذشته مي‌داند.

اين منتقد ادبي با تحسين نويسنده به خاطر حفظ تعادل در استفاده از مباحث ارزشي و دوري جستن از شعارزدگي، گفت: اين ويژگي، در سراسر رمان «هتل گمو» به خوبي حفظ شده است و‌ شخصيت‌پردازي‌ها هم قوي‌اند.

عباسلو در پايان سخنانش يادآوري كرد: نويسنده، شخصيت‌ها و كُنش‌ها را به خوبي در كنار هم چيده و داستان را پيش بُرده و به پايان رسانده است.

سپس مهدي كاموس رمان «هتل گمو» را فصل جديدي در حوزه ادبيات جنگ خواند و اظهار كرد: جاي اين‌گونه آثار كه به مسايل انساني و اجتماعي جنگ به دور از مسايل ايدئولوژيك مي‌پردازند، خالي است.

وي با تاكيد بر مستقل بودن اين رمان، به تضادهاي مطرح شده در «هتل گمو» مانند جنگ و زندگي، عشق و مرگ اشاره كرد و گفت: رمان‌هايي كه ديده‌ها، تجربيات و شنيده‌هاي جنگ را تبديل به اثري زيباشناختي مي‌كنند، تفاوت نويسنده و يك شاهد ساده واقعه را نشان مي‌دهند.

اين منتقد ادبي تصريح كرد: ما توقع داريم كه ادبيات دفاع‌مقدس به عنوان مهم‌ترين اتفاق اجتماعي و سياسي دهه‌هاي اخير، در قله ادبيات قرار گيرد. 

كاموس ادبيات دفاع‌مقدس را مقوله‌اي ميان ادبيات جنگ و ادبيات مقاومت ارزيابي كرد و افزود: عناصر ادبيات دفاع‌مقدس مانند ارزش‌هاي جهادي، مسايل ايدئولوژيك و مفاهيمي مانند شهيد، مختص اين واقعه‌اند كه مي‌توان به آن‌ها پرداخت.

نويسنده كتاب «ن‍ی‍ای‍ش‌ ن‍س‍ل‌ س‍رخ‌» درياره رمان «هتل گمو» اظهار كرد: يكي از ويژگي‌هاي اين رمان، اين است كه تلاش كرده تا تمامي زواياي دفاع‌مقدس را ببيند و مانند برخي از آثار دهه 1360، نگاهي افراطي به آن نداشته باشد.

وي ادامه داد: شخصيت اصلي اين رمان، نه تنها عاشق دختري كُرد شده،‌ بلكه به همسنگر و وطن و مهين خود نيز عشق مي‌ورزد. «هتل گمو» نگاهي مستقيم و واقع‌گرايانه به جنگ دارد و آن را به زندگي امروز و معضلات آن پيوند داده است.

مهدي كاموس، پس از بازخواني بخش‌هايي از رمان «هتل گمو» و با اشاره به مقايسه‌‌ دوران جنگ و زندگي كرخت كنوني شخصيت اصلي داستان گفت: شخصيت اصلي كه گويا در جنگ، به تحولات روحي رسيده،‌ زندگي كنوني خود را روايت كرده و ظاهراً از آن راضي نيست.

اين داور جشنواره كتاب سال دفاع‌مقدس در پايان سخنان خود گفت: رمان «هتل گمو» توانايي عميق‌تر و حجيم‌تر شدن را دارا بوده، اما اين اثر را جزو فصل نوين ادبيات دفاع‌مقدس تلقي مي‌كنم.

در ادامه نشست نقد و بررسي رمان «هتل گمو»، شهريار عباسي نويسنده اثر تاكيد كرد: رسالت من به عنوان يك نويسنده و انسان،‌ اين است كه زواياي مختلف جنگ را كشف و از طريق داستان منتقل كنم.

وي تاكيد كرد: نويسنده در مقابل حقيقت مطلق يعني خدا مسوول است و من مي‌خواهم كه به آن نزديك شوم. اگر چيزي حقيقت داشته باشد، خود را نمايان خواهد كرد. اگر ما در جنگ مظلوم بوديم، قطعاً بروز خواهد كرد و حقايق آن آشكار خواهند شد.

خالق كتاب «التهاب» در پايان اظهار كرد: جنگ و وقايع آن، رسيدن به سن 40 سالگي و زندگي، جزو دغدغه‌هاي من هستند و تمامي تضادها و سوالاتي كه در طول رمان «هتل گمو» مطرح شده‌اند، در ذهن من وجود دارند. البته ادبيات،‌ هميشه به سوالات پاسخ نمي‌گويد، بلكه قصد مطرح كردن مسايل و سوالات را دارد. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها