نويسنده مجموعه «تفسير آموزشي قرآن كريم» با بیان اين كه تاكنون جلد چهارم اين پروژه منتشر شده و قرار است تاليف آن تا جلد پانزدهم ادامه يابد، گفت: براي آگاهي از تمامي معاني آيات و درك جزئيات كلام الهي، علاوه بر ترجمه، به تفسير قرآني و كمكگرفتن از كلام معصومين(ع) نيازمنديم._
وي با اشاره به اين كه تاليف حدود يك سوم از جلد هفتم اين مجموعه را انجام داده است گفت: طلاب حوزه مخاطبان اصلي اين تفسير آموزشياند. اين اثر بهگونهاي تنظيم شده است كه دانشكدههاي علوم قرآني نيز ميتوانند به عنوان منبعي درسي از مضامين آن بهرهمند شوند.
عضو هيات علمي مركز فرهنگ و معارف قرآن در پاسخ به اين پرسش كه «آيا مضامين جلدهاي اين مجموعه به ترتيب اهميت مطالب يا مخاطبان آثار طبقهبندي شدهاند يا خير؟» اظهار كرد: محتواي متن اين مجموعه به ترتيب ميزان مطالعات مخاطبان تنظيم شدهاند. دو جلد نخست اين كتاب ويژه افرادياند كه نخستين ترم دروس حوزه علميه را طي كردهاند و با علم صرف آشنايي دارند. در اين دو سطح آموزشي كتاب حاضر، معاني كلمات و ساختار صرفي آنها به همراه ترجمه آيات جاي دارند. در حقيقت، اين دو جلد رسالت شناسايي معاني صرفي كلمات را با توجه به ساختار صرفي آنها برعهده دارند.
وي با اشاره به اين كه آموزش تفسيري هريك از جزءهاي قرآن كريم در اين كتاب طي 32 درس يك ساعته تنظيم شده است، درباره مجلدات سوم و چهارم اين اثر كه به تازگي منتشر شدهاند، اظهار كرد: طلابي كه دروس حوزوي ترم دو و سه را گذراندهاند و وارد ترم چهارم شدهاند، مخاطبان اصلي جلدهاي سوم و چهارماند. آنها در مطالعه اين جلدها با مسايل نحوي تفسير آشنا ميشوند. در اين بخشها لغاتي كه پيش از اين ترجمه آنها براي مخاطبان عنوان نشدهاند نيز معنا ميشوند.
حجتالاسلام صفوي با بيان اين كه 64 درس نيز در جلدهاي پنجم و ششم اين مجموعه جاي ميگيرند، گفت: دروسي كه در اين جلدها جاي دارند، با توجه به «معاني بيان(بلاغت و فصاحت قرآن كريم)» به برداشت از آيات ميپردازند. بيشترين تاكيد اين دو جلد بر جنبه بلاغي قرآن است.
وي محور نگارش جلدهاي هفتم و هشتم مجموعه «تفسير آموزشي قرآن كريم» را بر حوزه تفسير قرآن به قرآن استوار خواند و توضيح داد: در اين جلدها آياتي مطرح ميشوند كه توضيح و تفسير آنها نيازمند مراجعه و استفاده از آيات ديگري است تا شبهه يا سوال ايجاد شد با توجه به آيات متشابه يا ساير آيههاي قرآني برطرف شود.
اين استاد تفسير قرآن مضامين و دروس، جلدهاي هفتم تا دهم را در حوزه تفسير «ماثور» ياد كرد و در توضيح آن گفت: بررسي آيات با توجه به روايات و احاديث معصومين(ع) را تفسير «ماثور» گويند. ساير جلدها نيز به تبيين مسايل اجتماعي ميپردازند.
وي ادامه داد: ساير جلدهاي اين مجموعه كه پيشبيني ميشود نگارش آن تا جلد 15 و تا پنج سال آينده به طول بيانجامند، به حوزههاي گوناگون مسايل اجتماعي اعم از مسايل عقيدتي، اخلاقي، سياسي و ... كه جامعه به نحوي با آنها درگير است، اختصاص دارند.
نويسنده «تفسير آموزشي قرآن كريم» در پاسخ به اين سوال كه «به اعتقاد برخي قرآن كريم براي زمان و مردم خاصي نازل شده است، چگونه ميتوان از مباحث آن براي برطرف كردن مسايل كنوني جامعه بهرهبرد؟» گفت: قرآن كريم مباحث كلي و آموزندهاي دارد كه مفاهيم آن به زمان، مكان و افراد خاصي محدود نميشوند. همچنين در اين كتاب آسماني اغلب مضامين به صورت كلي عنوان شدهاند، نظير اين كه در مسايل سياسي و بيان ويژگيهاي حاكم، مسلماني، تدين و انصاف او ذكر شده و ويژگيهاي جزئي نيامده است. از اين رو، با كمك اين راهنماييها همواره ميتوان از مفاهيم اين كتاب براي ساختن زندگي فردي و اجتماعي كمك گرفت و آن را معياري براي زندگي قرار داد.
صفوي در پاسخ به اين سوال كه «با وجود در دسترس بودن ترجمه قرآن كريم، آگاهي از تفسير كلام خداوند چه ضرورتي دارد» اظهار كرد: چنانچه ترجمهها به خوبي بيان شوند و مفهوم آن آيه را به درستي ارايه دهند، تا حد زيادي نياز اوليه جامعه متدين برآورده خواهد شد.
اين محقق قرآنپژوه افزود: نياز به مطالعه و آگاهي از تفسير به اين معناست كه در قرآن كريم نميتوان همه نكات آيات را درك كرد. به عنوان نمونه، در قرآن كريم آمده است كه «نماز بخوانيد»، اما چگونگي و شرايط خواندن نماز ذكر نشده است، بنابراين، براي آگاهي از جزئيات اين دستور الهي بايد به سنت و بيانات ائمه اطهار(ع) كه يكي از راههاي آن مطالعه تفسير است، مراجعه كنيم. ترجمه آيات تا حد فراواني مقصود آيات را بيان ميكند، اما اين امر در حد كليات است و براي آگاهي از جزئيات معناي آيات نيازمند مراجعه به سنت و استفاده از تفسيريم.
وي مجموعه تفسير آموزشي قرآن كريم را تا جلد چهارم اين اثر منتشر كرده است. چهارمين جلد اين مجموعه با زير عنوان «بيان جايگاه كلمات و جملات در كلام» را موسسه بوستان كتاب با شمارگان 1000 نسخه، 392 صفحه با بهاي 71000 ريال به تازگي منتشر كرده است.
نظر شما