وي ادامه داد: اگر بپذیریم که حافظه دیداری و شنیداری هم بخشی از تاریخ و هویت ابنای بشر است، قطعاً باید توجه داشته باشیم که در نقل، نقد و نتیجهگیری این حافظه، تلاش زیادی بکنیم.
وی افزود: اگرچه حفظ و نگهداری از میراث دیداری و شنیداری برای همه ضروری است و سازمانهایی مانند یونسکو بر این کار اهتمام دارند، اما نحوه استفاده از آن هم باید با همین جدیت و همت انجام شود تا راهزنان تاریخ از صداقتهای به جا مانده، استفاده نابجا نکنند. چه بسیار میراث گرانسنگی که از آنها سوء استفاده شده و باعث رفتن دودش به چشم همه شده است.
موسوي مقدم تاكيد كرد: بنابراین باید از این میراث ارزشي، در گستره ديروز، امروز و فرداي بشريت محافظت شود و هرگونه محافظت و ثبت و ضبط در نگهداري از آن نه تنها هزینه نیست بلکه سرمایهگذاری است. نباید به شرايط موجود راضی بود و باید گامهای بلندتری در این زمینه برداشته شود تا کمبودها جبران شود.
وي اضافه كرد: يكي از بهترين اسنادي كه مالكيت تاريخي خليج فارس را ثابت ميكند، نقشه بسيار معتبري است كه در يك دانشگاه اروپايي نگهداري ميشود. تا پيش از بحثهاي سياسي اين نقشه ارايه ميشد اما بعدها اين سند را ديگر ارايه نكردند.
موسویمقدم ادامه داد: کسانی که از این میراث عظیم پاسداری میکنند، سربازانی هستند که با مظلومیت از میراث ملتها نگهداری میکنند. بايد مواظب بود تا از اين حافظه تاريخي سوء استفاه سياسي نشود.
وي با اشاره به اين مراسم گفت: در محفل ارزشمند امروز، سرودهها و آثار موسیقایی انقلاب، سرودها و آثار موسیقایی دفاع مقدس و تصاویر و بیانات امام خمینی(ره) به میراث دیداری و شنیداری تاریخ سپرده خواهد شد تا از آن نگهداري كند.
اکبر عالمی سخنران بعدي اين مراسم بود. اين کارشناس سینما و رسانه طي سخناني گفت: اهمیت میراث دیداری و شنیداری بر کسی پوشیده نیست و ما باید روی اين حافظه گذرا و فرّار متمرکز شویم. تصویر، در زندگی انسان معاصر بر همه امور و رفتار و عادات ما سیطره دارد. تصاویر هستند که رفتار ما را سمت میدهند. تصاویر به ما میگویند و القا میکنند و حتی احساس و ذهن ما را شکل میدهند.
وی افزود: از خودمان بپرسیم قدرت تصویر، فیلم، ویدئو، نقاشیهای قدیم چه در ایران چه در زمان لویی شانزدهم، کارتون، کاریکاتور و ... چه تاثیری روی ذهن ما دارند. 60 درصد از دانستههای ما از راه چشم این عطیه الهی حاصل میشود. 20 درصد از طریق گوش و باقی از طریق سه حواس دیگرمان حاصل میشوند و من به راستی به عنوان یک معلم نگران حفظ و نگهداری تمام دستاوردهایی هستم که در دوره مدرنیته پا به عرصه وجود گذاشتهاند.
این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود اضافه كرد: هر تصویر با خود یک داستان به ارمغان میآورد. این یک ضربالمثل چینی است که یک تصویر از هزار کلمه بیشتر سخن میگوید. زبان تصویر مرز نمیشناسد و این زبان جهانی است. سینما به عنوان نماد دوران تجددگرایی و مدرنيته خیلی از چیزها را به هم ریخت و به خیلی چیزها کمک کرد. 48 سال است که افتخار خدمتگزاری در سینما و تلویزیون ایران را دارم. ما دو آرشیو بزرگ داریم که در واقع دو گنجینه اند.
عالمی افزود: آرشیو صدا و سیما در جام جم، هشتمین آرشیو جهان است و از نظر استانداردهای مد نظر، بینظیر؛ اما آیا باید به همین قانع باشیم یا وضع بهتری را طلب کنیم؟
این كارگردان سینما با اشاره به اينكه بازیچه محبوب ناصرالدین شاه، دوربین عکاسی و بازیچه محبوب مظفرالدین شاه دوربین فیلمبرداری بود، ادامه داد: جالب است که مظفرالدین شاه در تصاویری که از مقابل دوربین میگذرد، به قول ما سینماییها رخ مینمایاند. تمام ريیسجمهورهای جهان، امروز میدانند چگونه مقابل دوربینها رخ بدهند. دوران آنالوگ هنوز به سر نرسیده است، اما فقط 20 سال دیگر از این عمر باقی مانده است.
وي تاكيد كرد: هيچ فيلم رنگي بيش از 70 سال دوام نميآورد و بايد از اين آثار نگهداري كرد.
در ادامه این مراسم محمدحسن سمسار به بیان سخنانی درباره آلبومخانه کاخ گلستان پرداخت و احمدعلی راغب درباره موسیقی، مفاهیم و ارزشها سخنراني كرد.
برنامه بزرگداشت روز جهانی میراث دیداری و شنیداری، پیش از ظهر امروز (چهارشنبه 4 آبان)، با حضور اسحاق صلاحی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، علیاکبر اشعری، مشاور ريیس جمهور و ريیس سابق کتابخانه ملی، فرهاد اعتمادی رییس اداره ارتباطات کمیسیون ملی یونسکو، سفرا و فعالان عرصه میرات دیداری و شنیداری در سالن همایش یوسف شریعتزاده کتابخانه ملی برگزار شد.
نظر شما