اعتقاد به منجی آخرالزمان در بيشتر ادیان الهی یک اصل اساسی به شمار میرود و به جرات میتوان گفت که کاملترین وجه ممکن از این امر در دین مبین اسلام و مکتب اهلبیت(ع)، یعنی مذهب تشیع وجود دارد. كتاب «در انتظار خورشيد» در چهار فصل به تبيين اين موضوع ميپردازد.-
کتاب «در انتظار خورشید؛ تبیین وظایف شیعیان در عصر غیبت» که به قلم محمد ابراهیم ساور سفلی و توسط انتشارات زمزم هدایت وارد بازار كتاب شده، یکی از تالیفاتی است که در راستای آموزش عامه مردم به وظایفشان در دوره حضرت صاحبالزمان(عج) به رشته تحریر درآمده است.
زبان ساده و گویا، از ويژگيهاي مهم كتاب است كه مولف به شایستگی از عهده انجام آن برآمده است زيرا بايد در این حوزه کتابی نوشت که همهفهم باشد. با اين وجود كتاب «در انتظار خورشيد» ضعفهاي ساختاري يا محتوايي نيز دارد كه در ادامه به آنها اشاره ميشود.
استفاده مولف از منابع دست دوم، عمدهترين ايراد كتاب است که بررسی استدراکات کتاب را با مشکل مواجه میكند. به عنوان مثال، در بخشي از كتاب، گفتارهایی از برتراند راسل و آلبرت انیشتین آورده شده که منبع آنها، کتاب «مهدی موعود» تالیف سیدعبدالرضا شهرستانی است، در حالي كه بهتر است مولف با مراجعه به تالیفات راسل و انیشتین و ارجاع این گفتارها به آن منابع، هرگونه شک و شبهه درباره صحت این گفتارها را رفع كند. اين ضعف در چند مورد ديگر نيز در اين كتاب ديده ميشود؛ چنان كه مولف در بخشي از كتاب، نقل قولی از انجیل لوقا و زبور حضرت داوود (که به فارسی هم ترجمه شدهاند) را از کتاب «مهدی، آخرین سفیر» آورده است.
همچنين در فصل پاياني کتاب، گزیده آثاري از شاعران در مدح حضرت صاحب امر آورده شده است. در این فصل غزلی از ملامحسن فیضکاشانی وجود دارد كه منبع آن، سایت مرکز جهانی اهل بیت است. نكته قابل تامل اين كه ارجاع هر مطلبی در کتاب یا مقالهای چاپی به سایت یا وبلاگی در اینترنت از بار علمی کتاب میکاهد، چرا که به هر حال ماخذی نامطمئن است.
نکته دیگری از اين كتاب که ممکن است در ذهن مخاطبان ایجاد سوال کند، نبودن پانویس و ارجاع در برخي موارد است. به عنوان مثال، در باور عامه و در بسیاری از کتابها بيان شده که منجی آخرالزمان در كيش زرتشت، شخصیتی به نام «سوشیانت» است اما در این کتاب آمده است که زرتشتیان در انتظار رجعت بهرامشاه هستند. وجود يك پانويس و توضيح درباره رابطه میان این دو نفر یا درباره ويژگيهاي اين شخصیتها لازم به نظر ميرسد. همچنین در بخشي از کتاب، روایتی از مجلس امام جعفر صادق(ع) آورده شده که به هیچ منبعی ارجاع داده نشده است و این مساله از بار علمی کتاب میکاهد.
ضعف در نگارش فهرست صحيح کتابنامه، یکی دیگر از ایرادهاي ویراستاری است. فهرستنویسی کتابنامه، اصول و قواعد خاص خود را دارد اما در این کتاب، تنها به نام کتاب و نویسنده اكتفا شده و فقط در دو مورد، نام ناشر اثر هم آورده شده که این از نظر علمي نادرست است.
از بخشهاي منسجم و مفيد اين كتاب نيز ميتوان به «فرهنگ انتظار در کلام حضرت امام(ره) و رهبر کبیر انقلاب حضرت آیتالله خامنهای» اشاره كرد كه در این بخش، حقیقت روح و فلسفه انتظار با زبانی ساده و بیانی شیوا شرح داده شده است.
كتاب «در انتظار خورشيد» با شمارگان 2000 نسخه، 112 صفحه و به بهاي 17000 ريال توسط انتشارات زمزم هدايت، وابسته به مركز پژوهشهاي اسلامي نمايندگي ولي فقيه در سپاه پاسداران قم، به تازگي وارد بازار نشر كشور شده است.
نظر شما