شنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۰ - ۱۸:۴۹
تشكيل كارگروه براي بهينه‌سازي آثار دفاع‌مقدس ضروري است

معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در مراسم افتتاح كتابخانه تخصصي آزادگان گفت: براي بهينه سازي كتاب‌هاي منتشر شده در حوزه دفاع‌مقدس بايد كار گروه تشكيل داد زيرا برخي از اين كتاب‌ها مواد خام‌اند و فرصتي براي توليد آثار ديگر را فراهم مي‌آورند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نخستين كتابخانه تخصصي آزادگان، عصر امروز (شنبه 28 آبان‌ماه) با حضور «بهمن دري» معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، حجت‌الاسلام «سيد محمدحسن ابوترابي‌فرد» نماينده مجلس شوراي اسلامي و «غلامعلي قاسمي» مدير انتشارات پيام آزادگان افتتاح شد.

غلامعلي قاسمي در ابتداي برنامه ضمن تبريك هفته كتاب، اين افتتاحيه را نخستين گام كتابخانه تخصصي آزادگان در ترويج فرهنگ ايثار و شهادت خواند و افزود: گردآوري آثار مكتوب با موضوع آزادگان همراه اسناد و چاپ آن‌ها از برنامه‌هاي اصلي انتشارات پيام آزادگان است و نخستين كتابخانه تخصصي آزادگان در آينده‌اي نزديك تبديل به مركزي پژوهشي خواهد شد.

مدير انتشارات پيام آزادگان با اشاره به كمبود امكانات و فضا براي احداث اين كتابخانه، افزود: حدود 600 عنوان كتاب با موضوع آزادگان كتابشناسي شده‌اند كه از اين 600 عنوان كتاب در 30 سال اخير بيش از 450 عنوان آن‌ها گردآوري و در كتابخانه قرار داده شده‌اند. در ميان اين آثار كتاب‌هاي كمياب و اسناد مختلف نيز موجودند.

وي با تأكيد بر اين كه حمايت مسوولان فرهنگي مي‌تواند كاستي‌هاي كتابخانه تخصصي آزادگان را در بخش فضا و امكانات كمتر كند، گفت: اين كتابخانه ظرفيت بالايي دارد. زيرا تمامي مكاتبات آزادگان و پرونده‌هاي شهداي آزاده و بخش عمده‌اي از مصاحبه‌ها و صحبت‌هاي آنان در دوران اسارت كه از تلويزيون عراق پخش شده يا پس از آزادي بيان شده، ضبط و پياده‌سازي شده‌اند.

مدير انتشارات پيام آزادگان افزود: مجموعه اطلاعات هويتي آزادگان نيز در اين كتابخانه براساس مدارك كميته صليب‌سرخ و بنياد امور ايثارگران و آزادگان فراهم شده است. اين اطلاعات توسط همكاران مجموعه گردآوري و اكنون در حال تحقيق روي اين اطلاعاتيم.

وي با اشاره به فعاليت‌هاي انتشارات پيام آزادگان گفت: از 6 سال گذشته بيش از 60 عنوان كتاب در قالب‌هاي خاطره، داستان، هنر و كتاب‌هاي كودك و نوجوان به چاپ رسانده‌ايم و مجموعه آثاري از اردوگاه‌هاي عراق را كه جنبه مستند و تاريخ شفاهي دارند در آستانه انتشار قرار داده‌ايم. در كنار آن‌ها دانشنامه آزادگان هم چاپ خواهد شد.

قاسمي ادامه داد: مجموعه پيام آزادگان بخشي از وظايف مراكز دولتي را در اشاعه فرهنگ ايثار و شهادت و تاريخ شفاهي بر عهده گرفته تا به بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس، بنياد امور ايثارگران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي براي اشاعه فرهنگ مقاومت آزادگان كمك كند.

حجت‌الاسلام «سيد محمدحسن ابوترابي‌فرد» نماينده مجلس شوراي اسلامي در ادامه مراسم افتتاح كتابخانه تخصصي آزادگان، موسسه پيام آزادگان را الهام گرفته از دغدغه‌هاي فكري و رهنمودهاي سيد آزادگان، مرحوم حجت‌الاسلام علي اكبر ابوترابي فرد دانست و گفت: اين مركز با حضور جمعي از فرهيختگان آزاده تشكيل شد و دوران رشد و پويايي خود را با شتاب سپري كرد و زمينه انعكاس خاطرات آزادگان را فراهم ساخت. مقام معظم رهبري فرموده‌اند كه آزادگان ذخاير انقلاب اسلامي‌اند. اين عبارت، نشان از شناخت عميق ايشان نسبت به اين مجموعه غرور آفرين است.

وي ادامه داد: حفظ اين دستاوردها و فراهم آوردن انعكاس آن‌ها در جامعه و بهره‌مندي ديگران از آن‌ها كار ارزشمندي است. تأسيس كتابخانه تخصصي آزادگان قدم بلند و كارآمدي در اين زمينه است و اگر دغدغه‌ و نگاه آزادگان به اين آثار نبود به طور حتم اين كتابخانه تخصصي شكل نمي‌گرفت. اين كتابخانه تخصصي فصل جديدي از تاريخ اسارت را رقم مي‌زند و اين مركز به مكاني پژوهشي براي محققان، فيلمنامه‌نويسان و اصحاب قلم تبديل مي‌شود.

ابوترابي‌فرد اظهار كرد: اميدواريم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اين زمينه همكاري نزديكي با موسسه انتشارات آزادگان داشته باشد تا كتابخانه تخصصي آزادگان به نحو مطلوب به كار خود ادامه دهد و ديگر كتابخانه‌هاي كشور نيز از اين الگو براي انتشار فرهنگ ايثار و شهادت بهره بگيرند.

در ادامه، بهمن دري، معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، افتتاح اين كتابخانه را كاري خوب و مبارك در بخش دفاع‌مقدس خواند و گفت: ما هم اين مسأله را مطلع خوبي مي‌دانيم و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و معاونت امور فرهنگي از اين اقدامات حمايت مي‌كند. شما بايد در استمرار فعاليت‌هايتان تلاش جدي داشته باشيد. ما هم بر آن‌ها نظارت و كاستي‌هاي را در حد بضاعت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي جبران مي‌كنيم.

وي افزود: ما در دوران طلايي انتشار كتاب‌هاي دفاع مقدس هستيم و بايد آن را قدر بدانيم. زيرا در برهه‌اي از زمان وقتي مي‌خواستند نمايشگاه كتاب دفاع مقدس برگزار كنند، دنبال كتاب مي‌گشتند. اما ما در مرحله‌اي هستيم كه در يكي، دو سال اخير دو نمايشگاه تخصصي دفاع مقدس در اصفهان و مشهد برگزار شد. كسي تصور نمي‌كرد كه نمايشگاهي با 6000 عنوان كتاب در اصفهان داير شود. در نمايشگاه امسال كتاب دفاع‌مقدس در شهر مشهد نيز آمار كتاب‌ها به 7000 عنوان رسيد كه رقم قابل توجهي است.

دري ادامه داد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در بخش خريد و حمايت پيش از چاپ آثار دفاع مقدس اعتناي خاصي به اين كتاب‌ها داشته است. در دو سال اخير اقدامات ويژه‌اي در حوزه مكتوبات دفاع مقدس انجام شد. اين اعتقاد قلبي ماست كه از حفظ آثار و ارزش‌هاي دفاع مقدس در فرهنگ مكتوب حمايت كنيم زيرا اگر مكتوبات خوبي داشته باشيم در مسايل هنر و سينما پيشرفت خواهيم كرد.

دري گفت: حدود 15درصد كتاب‌هاي دفاع مقدس مربوط به آزادگان و دو يا سه درصد آن‌ها مربوط به اسراي عراقي است. بسياري از اين كتاب‌ها جمع‌آوري شده‌اند. برخي از اين كتاب‌ها نايابند يا تجديد چاپ شده‌اند و در تجديد چاپ مباحثي جديد به آن‌ها اضافه شده است.

وي افزود: كتابخانه‌هاي دفاع مقدس مرجع و منبع براي داستان‌‌نويسان و فيلمنامه‌نويسان به حساب مي‌آيند. زيرا ما شاهد توليد آثار ضعيف در بخش دفاع مقدس‌ايم. كتاب مادر انديشه است. مي‌توان با دعوت از هنرمندان و تشويق آن‌ها به استفاده از منابع و كتابخواني آثار فاخري توليد كنيم. وجود اين كتابخانه مي‌تواند فرصتي براي كتاب‌شناسي، نگارش دانش‌نامه آزادگان و دايرة‌المعارف آزادگان باشد.

دري درباره حمايت از آثار انتشارات پيام آزادگان گفت: اين آمادگي را داريم كه بعد از هفته كتاب آثار انتشارات را خريداري كنيم. همان گونه كه از اول سال جاري و سال گذشته كتاب‌هاي بسياري خريداري و براي تجهيز به كتابخانه‌هاي عمومي شهرستان‌ها فرستاده شدند.

معاون امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود: طي بازديد‌هاي كه از كتابخانه‌هاي عمومي كشور داشتيم متوجه شديم كمتر كتابخانه‌اي به آثار حوزه دفاع‌مقدس تجهيز شده است. به همين دليل درصدد جبران آن برآمديم و كتاب‌هاي بسياري را در حوزه دفاع مقدس خريداري و به كتابخانه‌هاي عمومي استان‌ها فرستاديم اما اين تلاش‌ها نيز براي جبران كاستي‌ آثار در بخش دفاع‌مقدس در كتابخانه‌ها كافي نيست.

وي پيشنهاد داد: مي‌توانيم يكسري از كتاب‌هاي خاص را در اختيار كتابخانه تخصصي پيام آزادگان قرار دهيم. انتشارات پيام آزادگان مي‌تواند چند كارشناس خود را بفرستد تا كتاب‌هاي جديد يا آثاري را كه در صدد تهيه آن‌ها هستند، از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد به آن‌ها اهدا‌ شوند.

دري با اشاره به حمايت مالي از آثار اين انتشارات گفت: ممكن است انتشارات پيام آزادگان در انتشار برخي از كتاب‌ها با مشكل مالي روبه رو باشد و چاپ آن چهار سال طول بكشد. ما به آن‌ها كمك مي‌كنيم تا كتاب خود را زودتر چاپ كنند.

وي تاكيد كرد: كتاب‌هاي اين انتشارات صرفا براي اين كتابخانه تخصصي نيست. بلكه بايد اين آثار را به كل كشور ارسال كرد. يكي از بهترين كار‌ها براي تحقق اين امر آن است كه كتاب‌ را به كتابخانه‌هاي عمومي كشور كه بالغ بر 2500 كتابخانه‌اند فرستاد و در كنار آن ناشر هم به انتشار مستمر آثار خود ادامه دهد.

دري با اشاره به بهينه سازي آثار منتشر شده در حوزه دفاع‌مقدس گفت: معتقدم كه بايد كار گروه‌هايي را تشكيل داد و همين كتاب‌هاي منتشر شده را بهينه سازي كرد. زيرا برخي از اين كتاب‌ها مواد خام‌اند و فرصتي براي توليد آثار ديگر را فراهم مي‌آورند. ما بنياد ادبيات داستاني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را مامور مي‌كنيم كه در اين زمينه به شما كمك كند تا آثار ارزشمندي منتشر شود.

وي ادامه داد: برخي از كتاب‌هاي آزادگان ارزشمند هستند و به دلايل گوناگون وجود عنصر مقاومت در‌ آن‌ها چشمگيرتر است. اين آثار قابليت ترجمه معكوس دارند. هر چند بيشتر كتاب‌هاي دفاع‌مقدس از اين قابيلت برخوردارند، اما اين ويژگي در آثار آزادگان نمود بيشتري دارد.

دري در پايان پيشنهاد كرد: انتشارات پيام آزادگان مي‌تواند 5 يا 10 نمونه از آثار خوب خود را كه قابليت ترجمه ، انتخاب و با همكاري سازمان فرهنگ و ارتباطات اين آثار را به ديگر كشورهاي اسلامي كه موج بيداري در آن‌ها نواخته شده است و عطش خواندن اين مباحث را دارند، فرستاده شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها