محمدرضا شرفي در نشست نقد مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد» گفت: اين اثر به دليل بهرهگيري از ويژگيهاي قالب خاطره، مخاطب را جذب ميكند اما نويسنده نبايد خود را وابسته به آنها بداند. بلكه بايد از عناصر داستاني استفاده و ظرفيتهاي داستاني آن را با خاطره عجين كند.-
احمد عربلو، روي آوردن داوود اميريان به نگارش كتابهاي طنز جنگ را مهم و ارزشمند خواند و گفت: متاسفانه در اين حيطه كمتر كسي دست به قلم است و نبود رقيب يكي از آفتهاي اين حوزه است. به همين دليل بايد زمينه حضور طنزنويسان را فراهم كرد تا نقصهاي اين نوع كتابها برطرف شوند.
وي تصويرگري مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد» را ضعيف دانست و افزود: گويا نبودن تصاوير و مشخص نبودن قالب خاطره يا داستاني اثر بر كيفيت آن تاثير منفي گذاشته است.
عربلو با تاكيد بر اين كه حضور نويسنده در جبهه، لمس و ارتباط با وقايع آن دوران باعث غني شدن مطالب شده است، گفت: با وجود قوي بودن بن مايه داستانها رواي اول شخص بودن در بيان خاطره و داستانها به كتاب آسيب وارد ميكند. در شناسنامه كتاب نيز اين اثر در گروه هجو، طنز و لطيفه قرار گرفته، به نظر من اين توهين به كتاب است. چرا كه ماهيت طنز از لطيفه و هجو جداست.
حميدرضا داداشي نيز درباره مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد» اظهار كرد: كهنه نشدن مباحث كتاب يكي از ويژگيهاي اين اثر است. متاسفانه يكي از آسيبهايي كه ما در بخش داستان كودكان با آن مواجه ايم، توجه نويسندگان به وقايع زندگي خود و اطرافيانشان در داستانهاست. اين امر باعث كهنه شدن داستانها ميشود.
وي ادامه داد: نويسنده در نگارش كتاب تمامي جوانب را در نظر گرفته است. حتي در عنوان كتابها كه خود عاملي براي جذب مخاطب است. در بحث خاطره و داستان هم ميتوان گفت اين كتابها بيشتر در قالب خاطرهاند كه نويسنده ميتواند با شاخه و برگ دادن به فضا و شخصيتها آنها را به داستان نزديكتر كند.
فرخنده حقشنو در ادامه گفت: 4 جلد مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد» قالبهاي خاطره خاطره ـ داستان دارند. در كشور ما خاطره بعد از دوران دفاعمقدس ارزش زيادي پيدا كرد و باعث شد تا اين سبك ادبي جايگاه خود را در جامعه پيدا كند. اگر ما بخواهيم قالب اين اثر را مشخص كنيم مي توانيم بگوييم كه خاطره بر داستان مسلط شده است. بنابراين نويسنده بايد براي ما در ابتدا مشخص كند كه قالب اين اثر چيست تا بتوان درياره با آن بحث كرد.
محمود خداوردي به غلطهاي تايپي و ضعف در تصويرگري اثر اشاره كرد و گفت: در اين داستانها قهرمان مشخص نيست و ساختار آن از نظر توصيف مكاني ضعيف است. مثلا اگر از روستا حرف ميزند، ساختاري از روستا و آدمها ندارد.
وي ادامه داد: نويسنده نتوانسته به پديدههاي جنگ آن گونه كه هست در قالب طنز معنا دهد و گاه در خواندن داستانها با اين معضل روبه رو ميشويد كه طنز، توانايي ارتباط و انتقال پيام به مخاطب را ندارد.
علي الله سليمي در ادامه نگارش 40 داستان در يك مجموعه 5 جلدي را آسيبي دانست كه بر كيفيت اثر تاثير گذاشته است و افزود: بيشتر داستانهاي مجموعه «تركشهاي ولگرد» در بافت لطيفهاند و تعداد اندكي از آنها قالب طنز دارند زيرا در بيشتر موارد ميبينيد كه نويسنده در بخش انتهاي داستان بر انتقال پيام خود تمركز كرده است.
وي افزود: نكته مثبت اثر نثري روان است كه باعث شده سبك خاطرگونه آن بيشتر به چشم بيايد. داستانها كوتاهاند و از اين كه فردي در حوزه طنز جنگ براي كودكان و نوجوانان دست به قلم شده است، ارزشمند محسوب ميشوند.
محمدرضا شرفي در ادامه گفت: نويسنده با خود آگاهي به طرف خاطره رفته و كاركردهاي خاطره را درك كرده است، به همين دليل در اثر صميميت و باورپذيري ديده ميشود. اين آثار به دليل بهرهگيري از ويژگيهاي خاطره مخاطب را جذب ميكنند. اما نويسنده نبايد خود را وابسته به آنها بداند. بلكه بايد از عناصر داستاني استفاده و ظرفيتهاي داستاني آن را با خاطره عجين كند.
عزتالله الوندي نيز صداقت روايت در مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد» را يكي از ويژگيهاي مثبت اثر خواند و گفت: اين اثر ويژه نوجوانان و براي آنها جذاب است. نويسنده بابيان موجز خود پيام را به مخاطب منتقل ميكند. اين اثر ميتواند منبع خوبي براي فيلمنامهنويسان باشد.
داوود اميريان، نويسنده اين مجموعه در ادامه، نبود رقيب را يك فاجعه خواند و اظهار كرد: مسوولان فرهنگي ميتوانند با فراخون نويسندگان مستعد را جذب و سرمايهگذاري كنند. زيرا اين كتابها مخاطب خود را در جامعه دارند و هر نويسندهاي كه در اين زمينه دست به قلم شود با استقبال روبه رو خواهد شد.
محمد ميركاظمي، به عنوان نماينده انتشارات شاهد، ناشر مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد»، درباره مراحل نگارش اين اثر گفت: قرار بود اين مجموعه در 12 جلد منتشر شود كه از سال 1384 تا 1387 در 5 جلد منتشر شد. ناظر كيفي اثر احمد دهقان و ديگر كارشناسان بودند. بنياد شهيد، قالب خاطره را به آقاي اميريان پيشنهاد كرد و بيشتر خاطرات هم با بر تكيه بر اسناد نوشته شدند.
مجموعه 5 جلدي «تركشهاي ولگرد» نوشته داوود امیریان، اثر پُرفروش نشر شاهد است و رتبه سوم گروه «داستان نوجوان» سيزدهمين جشنواره كتاب سال دفاعمقدس را از آن خود كرده است.
نظر شما