به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، آيين پاياني نوزدهمين دوره هفته كتاب با حضور سيد محمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، بهمن دري معاون امور فرهنگي اين وزارتخانه، جمعی از مسوولان فرهنگي كشور و برگزيدگان جشنوارههاي كتاب و رسانه ملي و كتاب و رسانه برتر، ديشب، یکشنبه 29 آبان، در پژوهشكده فرهنگ، هنر و معماري تهران برگزار شد.
دري در اين مراسم با بيان اينكه «ابا دارم لفظ اختتاميه را براي هفته كتاب به كار ببرم» گفت: بايد كاري كنيم كه هفته كتاب در طول سال جاري باشد و سال كتاب را در پيش داشته باشيم و ما از فردا كارهاي عملياتي خود را درباره آن چه در هفته كتاب گفتيم و شنيديم اجرايي مي كنيم.
وي با ابراز اميدواري نسبت به اينكه كتاب دغدغهای براي همه مسوولان باشد، بيان كرد: هفته كتاب به پايان نرسيده هفته بسيج را نيز در پيش خواهيم داشت كه افتتاح برخي از نمايشگاههاي هفته كتاب به اين هفته مي رسد.
دري آيين اختتاميه هفته كتاب را آيين گشايش ماه كتاب دانست و افزود: برنامههاي وسيعي در اين هفته اجرايي شد و اميدوارم در آينده چه در سرانه مطالعه، چه در شمارگان متوسط و چه در عناوين كتابهاي منتشر شده شاهد رشد باشيم.
وي ويژگي هفته كتاب را «فرسايشي نبودن» آن خواند و گفت: مخاطبان هفته كتاب فقط فرد، گروه، سازمان، ارگان و قشر خاصي نبودند و اين هفته براي همه مردم ايران بود.
معاون وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ادامه داد: بياييد هفته كتاب را محملي قرار دهيم كه كتاب يک مساله و راهبرد باشد و بدانيم اگر ميخواهيم سينماي خوب و هنر متعالي داشته باشيم بايد فرهنگ مطالعه را گسترش دهيم.
دري گفت: كار ويژهاي كه بعد از هفته كتاب آغاز خواهيم كرد اين است كه براي همه سازمانها (چه متولي امر فرهنگ و چه سازمانهايي كه در اين زمينه متولي نيستند) نقشه راه تدوين كنيم و اميدواريم اين برنامهها به ترويج كتاب و كتابخواني در كشور منجر شود، گرچه من اعتقاد ندارم مردم ايران كتابخوان نيستند، تنها كتاب بايد به سهولت در دسترس آنها قرار بگيرد.
وي بر دریافت خروجي مناسب از هفته كتاب تاكيد كرد و ادامه داد: كتاب و مطالعه بايد به يك عادت و فخر و غرور تبديل شود و لذت كتاب خواندن بايد در جامعه ترويج شود.
دري اضافه كرد: از ميان سخنان رهبري درباره كتاب پيشنهادهايي عملي را احصا و بسياري را در اين هفته اجرايي كرديم كه برخي بلندمدت، برخي ميان مدت و عدهاي كوتاه مدت هستند. تعدادي از اين برنامههاي كوتاهمدت را كه در هفته كتاب عملياتي كرديم تبديل به وجه تمايز نوزدهمين دوره هفته كتاب با ساير دورهها شد.
معاون وزير ارشاد، همايش نويسندگان ايران را كه بيش از 150 نفر از نويسندگان از سراسر كشور در آن حضور داشتند مهم ارزيابي كرد و آن را يكي از برنامههاي كوتاهمدتي خواند كه عملياتي شده است.
وي ادامه داد: در آن همايش براي مولفان و كساني كه در ادبيات و علوم انساني فعاليت داشتند جلساتي برگزار كرديم و وزارت ارشاد مشكلات آنها را شنيد. ما از اصحاب رسانه ميخواهيم كه تنها به پوشش اين برنامهها اكتفا نكنند.
سخن گفتن از بسته فرهنگي بخش ديگري از سخنان دري بود. معاون فرهنگي وزارت ارشاد كه مدتي قبل از انتشار محتويات اين بسته خبر داده بود در اختتاميه هفته كتاب به برخي از محورهاي آن اشاره كرد.
وي راهاندازي راديو كتاب را در دل يا بيرون از راديو فرهنگ يكي از اين برنامهها دانست و گفت: ما هماكنون خبرگزاري «ايبنا» را داريم كه به صورت تخصصي به موضوع كتاب ميپردازد. ميتوانيم راديويي هم در اين زمينه داشته باشيم.
برگزاري جشنهاي اهداي كتاب و ترويج فرهنگ تعويض و اهداي كتاب، كاهش هزينه توليد و انتشار كتاب و در نهايت كاهش قيمت پشت جلد كتابها، گسترش مطبوعات تخصصي كتاب، برگزاري نمايشگاه كتاب به صورت مجازي، بهبود كيفيت هنري و جذابيت ظاهري كتابها و برگزاري جشنوارههاي كتابهاي نفيس، شناسايي و تهيه سند مصوب فهرست دستگاههاي مختلف متولي امر كتاب و تعيين وظايف آنها، حمايت از توليد و نشر كتب صوتي، حمايت از ترويج كتابهاي ساده كه داراي مفاهيم عميق هستند، كوتاهكردن كتابها و كمک به انتشار كتابها، بازنگري در شرايط و ضوابط توزيع كتاب، راهاندازي يک سيستم فعال پيامكي، آموزش والدين براي توسعه كتابخواني، توليد و نمايش انيميشنهاي جذاب با موضوع كتاب، هدفمند كردن يارانه كتاب براي انتشار، راهاندازي كتابخانههاي سيار شهر و روستا و برگزاري بوستانهاي كتاب در شهر و استان از دیگر مواردی بود که معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، از آنها به عنوان محور بستههای فرهنگی معاونت متبوعش نام برد؛ محورهايي كه دری از ميان حدود 70 محور بسته جامع فرهنگي، در اختتاميه هفته كتاب به آنها اشاره كرد.
همچنين در اين مراسم محمد اللهياري، دبيرهفته كتاب متني را قرائت كرد و در آن گزارشي از چگونگي برگزاري نوزدهمين دوره هفته كتاب ارایه داد. وي در اين متن با اشاره به اينكه نزول باران الهي مانع از برگزاري مطلوب نوزدهمين دوره هفته كتاب نشد تعدادي از برنامههايي را كه در طول اين هفته برگزار شد، برشمرد.
برگزاري نمايشگاه كتابهاي كاربردي، برگزاري 50 هزار نمايشگاه در 50 هزار مدرسه، اولين همايش نويسندگان، تجليل از خادمان نشر، همايش ملي كتابداري و نمايشگاه كتاب ياد يار مهربان از جمله برنامههايي بود كه اللهياري به برگزاري آن در هفته كتاب اشاره كرد.
وي درخواست كرد تا تجديد مطلعي در موضوع كتاب و كتابخواني صورت گيرد و همه دستگاههاي فرهنگي در آن مشاركت داشته باشند.
وي همچنين خواستار ايجاد نهاد دايمي براي هفته كتاب، ايجاد سايت اطلاعرساني براي اين هفته، افزايش نقش و تعداد دستگاههاي هفته كتاب، همكاري حداكثري تشكلهاي صنفي و ناشران و حضور حداكثري مسوولان كشور در برگزاري اين هفته، تقويت برنامههاي عمومي به نحوي كه اكثر مردم منتفع شوند، تقويت تبليغات شهري و پررنگتر شدن نقش رسانه ملي در برپايي هفته كتاب شد.
بيژن شكرريز كارگردان مجموعه «مردان خدا» و يكي از برگزيدگان جشنواره كتاب و رسانه ملي نيز در اين مراسم سخنراني كرد.
او با قدردانی از برگزار كنندگان هفته كتاب گفت: بياييد با كتاب همدل باشيم .
دكترمحمد سلگي، رييس انتشارات جهاد دانشگاهي، يكي ديگر از سخنرانان مراسم بود، او گفت: هفته كتاب همبستگي و وحدتي بين سازمانها و نهادهاي مختلف كشور به وجود آورد و فعاليتهاي عديدهاي در اين هفته نتايج همبستگي اين نهادها بود.
بهروز رضوي تهيهكننده و مجري راديو نيز طي سخناني كوتاه هدف خود از اجرای برنامههايي با موضوع كتاب را بالا بردن سرانه مطالعه عنوان كرد.
در پايان اين مراسم برگزيدگان پنجمين جشنواره كتاب و رسانه ملي و دهمين جشنواره كتاب و رسانه برتر هداياي خود را از دست وزير ارشاد و معاون فرهنگي او دریافت کردند.
دوشنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۰ - ۱۲:۱۱
نظر شما