به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، پس از افتتاح خانه جغرافيا (منزل دكتر محمدحسن گنجي) در منطقه 7 شهرداري تهران، نخستين گردهمايي دانشجويان و دانشآموختگان جغرافياي سراسر كشور صبح پنجشنبه (3 آذر) در تالار فردوسي دانشكده ادبيات و علوم انساني برگزار شد.
سيد موسي پورموسوي، مشاور شهردار تهران در امور شهري ابتداي سخنانش را با پرسشي آغاز كرد كه چرا خانه جغرافيا؟ و در پاسخ به اين پرسش گفت: همه هويتهاي مكاني شده داراي خانهاند پس جغرافيا با هويت بي بديل امروزي خود به خانهاي نياز دارد كه خوشبختانه پدر اين خانه با سلامت و صلابت (دكتر محمدحسن گنجي) در آن حضور پر رنگي دارد.
وي افزود: اين خانه براي همه فرزندان جغرافياست پس فرقي بين فرزندان برخاسته از آن نيست و به تعبير شيخ خرقاني در اين خانه آب و نان است بدون آنكه سوالي ديگري مطرح شود. اين خانه براي آبادي خانهاي بزرگ و براي پيشرفت آن يعني ايران است پس اداي دين خانه همان بس كه ميخواهد ايران را به شايستگي پيشرفته و افتخارآميز بسازد.
وي به نخستين گردهمايي دانشجويان و دانشآموختگان جغرافياي سراسر كشور نيز اشاره كرد و گفت: اين همايش، همدلي، همراهي، مودت، دوستي و همآوايي براي مشاركت در توسعه كشور هم نفس با دلسوزان ايران اسلامي در دهه پيشرفت و عدالت ايران اسلامي است.
سپس دكتر محمدباقر قاليباف، شهردار تهران مقالهاي درباره «بيداري اسلامي و سير مطالعاتي در خاورميانه» را براي حاضران در جلسه خواند و پس از آن نتيجهگيري كرد و گفت: تاريخ خاورميانه از جنگ جهاني دوم تا به امروز بر مبناي سه گسست تاريخي به سه دوره تقسيم ميشود.
وي افزود: نخستين گسست تاريخي خاورميانه از پايان جنگ جهاني دوم و شكلگيري نظام قطبي و فروپاشي روسيه شكل ميگيرد. پس از فروپاشي روسيه و طرح ايده نظم نوين جهاني آمريكا تا رويداد 11 سپتامبر گسست دوم تاريخي خاورميانه است و پس از 11 سپتامبر تا طرح ايده خاورميانه بزرگ تا ريزشهاي جديد خاورميانه سومين گسست تاريخي خاورميانه بهشمار ميرود.
قاليباف در ادامه سخنانش گفت: خاورميانه در طي 6 دهه گذشته درگير و دار اقتدارگرايي و سلطهطلبيهاي آمريكا و شكستهايي از دشمنيهاي صهيونيستي قرار ميگيرد. از اين رو وظيفه امروز جغرافيدانان در حوزه جغرافيا اين است كه به اين مسأله بيشتر توجه كنند. امروزه كشورهاي مسلمان به دنبال الگوي جديدند و ما بايد تلاش كنيم كه بتوانيم الگوي خوبي در جهان باشيم. مسأله خاورميانه از جمله دغدغههاي روز ما به شمار ميرود و اين مسأله براي جغرافيدانان سياسي بسيار مهم است.
دكتر محمدرضا حافظ نيا، رئيس انجمن ژئوپولوتيك ايران در سخناني كوتاه به خانه جغرافيا اشاره كرد و گفت: تأسيس خانه جغرافيا با نكوداشت دكتر گنجي كه نماد جغرافياي ايران بهشمار ميروند شكل گرفته است. اين خانه ميراث جغرافيا را به توسعه علم جغرافيا تبديل كرده است.
سپس دكتر پيروز مجتهدزاده، استاد جغرافياي سياسي دانشگاه تربيت مدرس گفت: افتتاح خانه جغرافيا و برگزاري اولين گردهمايي دانشجويان و دانشآموختگان جغرافياي سراسر كشور را تبريك ميگويم. من معتقدم كه علماندوزي پايان ندارد و مقطع خاصي را نبايد براي آن در نظر گرفت. اين مسأله كمك ميكند تا همواره دانشجو بمانيم و اگر به دانشگاه ميآييم و كتاب مينويسيم براي اين است كه به علم خود بيفزاييم.
وي افزود: ما يك الگوي خوبي مانند دكتر گنجي داريم. اين چهره شناخته شده جغرافيا در ايران ويژگيهاي علمي و شخصيتي بسياري دارد. يكي از ويژگيهاي اصلي وي اين است كه هميشه دانشجو بوده و تواظع علمي نيز يكي از شرايط دانشجو ماندن است. گنجي معلم اخلاقي است كه آزادگي و علم را در كنار يكديگر دارد.
نخستين گردهمايي دانشجويان و دانشآموختگان جغرافياي سراسر كشور با همكاري وزارت علوم تحقيقات و فناوري، دانشگاه تهران، دانشگاه پيام نور، دانشگاه آزاد اسلامي، شهرداري تهران و سازمان جغرافيا برگزار شد و در آن منزل دكتر محمدحسن گنجي، پدر علم جغرافياي نوين ايران به عنوان «خانه جغرافيا» افتتاح و فعاليت خود را به طور رسمي آغاز كرد. برپايي نمايشگاهي از آخرين دستاوردهاي جغرافيايي و بازديد از برج ميلاد از برنامههاي جنبي اين گردهمايي بود.
پنجشنبه ۳ آذر ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۷
نظر شما