سه‌شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۰
بررسي نقادانه همراه با با تمركز بر جريان‌هاي فكري موثر

چاپ نخست کتاب «سير تمدن اسلامي» نوشته دكتر شكرالله خاكرند از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد. كتاب حاضر در پي بررسي نقادانه سير تاريخي تمدن اسلامي با تمركز بر جريان‌هاي فكري موثر در شكل‌گيري مباني فرهنگي تمدن اسلامي از جاهليت تا آغاز دوره دوم عباسي است.-

به گزارش خبرگزاري کتاب ايران(ايبنا)، اين اثر، حوادث و پيش‌آمدها را از زمان جاهليت تا حدود سال‌هاي 233 هجري قمري را به صورت يك فرايند و در چارچوب شكل‌گيري تاريخي جريان‌هاي فكري در تمدن اسلامي بيان مي‌كند و تاثير تحولات تاريخي را بر شكل‌گيري اين مباني نشان مي‌دهد. 

اثر حاضر در پي آن است كه حوادث و پيش آمدها از جاهليت تا آغاز دوره دوم عباسي (232) را به صورت يك فرايند و در چارچوب شكل‌گيري تاريخي جريان‌هاي فكري موثر در شكل‌گيري مباني فرهنگي تمدن اسلامي بيان كند. در اين پژوهش نكاتي عرضه شده‌اند كه مي‌تواند خواننده را به تاملي دوباره و عميق تر به موضوعات و پرسش‌هاي تاريخي وادارد.

پاسخ‌هاي نويسنده به اين پرسش‌ها، پيشنهادي و گاهي ناتمام است و نبايد آن‌ها را قطعي دانست. پاسخ‌هاي متفاوت و حتي مخالف مستدل و واضح مي‌تواند در جهت تحقق كامل‌تر اهداف اين اثر باشد.

نويسنده اين اثر بر اساس روشي كه در تحقيق به كار برده، سعي كرده است با بهره‌گيري از آنچه در منابع دست اول و تحقيقات و مطالعات جديد به عنوان مواد تاريخي مورد اعتماد تلقي شده، نگاه جديد به اين عرصه بيفكند و تاريخ اين مقطع تاريخي را از منظر تحولات فكري و فرهنگي موثر يا تحت تاثير تحولات تاريخي بازنويسي كند. 

اين اثر در شش فصل سامان يافته است. در فصل نخست، مباني نظري كه در نگارش اين پژوهش مبناي عمل بوده، بيان شده است و تفاوت‌هاي تمدن‌سازي ديني با نوع متعارف تمدن‌ها توضيح داده شده مي‌شود. در فصل دوم، دوره جاهليت به عنوان محدوده‌اي كه توسعه نبوي مي‌بايست در اين زمين و زمينه رشد كند و الزامات و موانع اين محيط معرفي شده است. 

در فصل سوم، شكل‌بندي مراحل نظري و شيوه‌هاي عملي زمينه‌سازي و بنيان‌گذاري مدنيت اسلامي و ويژگي‌ها و الگوي انساني و اجتماعي آن و تقابل دو شيوه جامعه‌سازي جاهلي و ديني به رهبري قريش و رسول خدا(ص) معرفي شده‌اند.

فصل چهارم به چالش درون ديني بين انديشه ولايت و امامت و فرهنگ جاهلي كه در قالب گونه خاصي از مسلمانان احيا شده بودند و زمينه‌هاي آن قبل از فوت پيامبر اكرم(ص) و پيامدهاي آن حين و پس از فوت پيامبر(ص) به صورت تجديد توسعه ناهمگون جاهلي تجلي كرده بودند، مي‌پردازد.

فصل پنجم به دوره دوم يعني دوره تعامل و تقابل فرهنگ‌ها در ظرف شهرها و فرقه‌ها و فرهنگ‌ها اختصاص دارد كه در دوران خلافت امام علي(ع) و بني‌اميه صورت‌بندي مي‌شود.

فصل ششم به دوره سوم، دوره تعامل و تداخل فرهنگي و شكل‌گيري علوم اسلامي در دوره اول عباسي اختصاص دارد؛ مرحله‌اي كه از تداخل و آميختگي اين سه حوزه فرهنگي فرهنگ و تمدن تاريخي اسلامي شكل مي‌گيرد.

اين اثر در انتها، علاوه بر نتيجه‌گيري، نمايه‌اي از آيات، احاديث، اعلام و موضوعات را نيز شامل مي‌شود.

چاپ نخست کتاب «سير تمدن اسلامي» در شمارگان 1000 نسخه، 588 صفحه و بهاي 100000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط