یکشنبه ۶ آذر ۱۳۹۰ - ۱۴:۴۰
علامه‌ها عبده و  مظفر  با هدف ارتقاي نظام آموزشي كتاب نوشتند

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در همايش‌ «تجلیل از علامه شیخ محمد عبده و علامه شیخ محمدرضا مظفر» اظهار كرد: اين افراد انسان‌هاي تحول‌گرايي بودند كه از وضعيت آموزشي زمان خود رضايت نداشتند و با هدف ارتقاي نظام آموزشي به تاليف كتاب روي آوردند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين مراسم كه صبح امروز(ششم آذر) در دانشگاه اديان و مذاهب اسلامي برگزار شد، شخصيت‌هايي علمي و ديني مانند آيت‌الله تسخيری، رييس مجمع جهانی تقريب بين مذاهب اسلامی، آيت‌الله واعظ‌زاده خراسانی، نايب رييس اتحاديه جهانى علماى مسلمان، آيت‌الله بی‌آزار شيرازی، رييس دانشگاه مذاهب اسلامی و جمعی از علمای شيعه و سنی حضور داشتند.

در اين برنامه دكتر سيدمحمد حسيني، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي با تاكيد بر نقش تجليل از شخصيت‌هاي علمي در رشد و پيشرفت جامعه گفت: تجليل و تكريم بزرگان را از محتواي قرآن و سيره ائمه اطهار(ع) آموخته‌ايم. تاكيد رهبر معظم انقلاب نيز همواره بر اين بوده كه قدر و منزلت اين شخصيت‌ها را از ميزان تاثير افكار و انديشه‌هاي آنان بر جامه مي‌توان دريافت.

حسيني افزود: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز نگاه ويژه‌اي به اين امر دارد و مي‌كوشد در معرفي مفاخر علمي سراسر كشور با نهادهاي علمي ديگر همكاري داشته باشد و در راستاي احيا آثار آنان فعاليت كند زيرا تنها معرفي اين مفاخر كافي و كارساز نيست،‌ بلكه احيا و ترجمه آثار آنان مهم‌تر و تاثيرگذارتر است.

وي برگزاري همايش «تجلیل از علامه شیخ محمد عبده و علامه شیخ محمدرضا مظفر» را گام مهمي در راستاي تقريب مذاهب دانست و درباره اين شخصيت‌ها گفت: شيخ محمد عبده از پايه‌گذاران تقريب مذاهب اسلامي بود. برخي از كتاب‌هاي علامه مظفر را نيز مي‌توان اقدامي عملي در معرفي مكتب اهل‌بيت(ع) دانست. هر دو شخصيت،‌ انسان‌هاي تحول‌گرايي بودند كه از وضعيت آموزشي زمان خود رضايت نداشتند و با هدف ارتقاي نظام آموزشي به تاليف كتاب روي آوردند.

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نگاه اين انديشمندان جهان اسلام به مسايل اجتماعي را بسيار دقيق و آگاهانه دانست و افزود: اين افراد عالماني گوشه‌نشين و منزوي نبودند. «شيخ محمد عبده» ‌سال‌ها در كنار «سيدجمال‌الدين اسدآبادي» عليه استعمار و براي بيداري اسلامي تلاش و مبارزه كرد و چند سالي كه در اروپا بود نيز در روزنامه عروه‌الوثقي در كنار سيد جمال، عليه استعمار انگليس قلم زد.

حسيني ادامه داد: علامه مظفر نيز نسبت به مسايل اجتماعي و سياسي جامعه بسيار حساس و منشا بيداري بود و ريشه بدبختي جوامع اسلامي را در سردمداران آن‌ها مي‌دانست. وي از حركت انقلابي روحانيون قم در ايران عليه شاه نيز حمايت كرد. در بررسي تحولات امروز مصر نيز نمي‌توان از نام «محمد عبده» در كنار سيد جمال، بي‌تفاوت گذشت.

وي درباره شيخ محمد عبده عنوان كرد: عبده افزون بر مخالفت با تحجر با غربگرايي نيز به مبارزه برخاست و معتقد بود كه نبايد به وضع موجود قانع باشيم. از سوي ديگر وي قايل به انسداد باب اجتهاد نيز نبود و مي‌گفت كه با توجه به مقتضيات زمان مي‌توان مباحث جديدي در فقه مطرح كرد. آرزوي عبده وحدت جهان اسلام و يگانگي ملت مصر به عنوان شاخه‌اي از جهان اسلام بود.

وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه با تاكيد بر اين‌كه نبايد در معرفي شخصيت‌ها، مطلق‌گرا باشيم، عنوان كرد: با اين وجود اين افراد معصوم و عاري از عيب و گناه نيستند. شيخ محمد عبده اگرچه شاگرد سيدجمال بود اما در مواردي نيز با او اختلاف نظر و عقيده داشت كه اين موضوع به ويژه در مسايل اجتماعي و سياسي طبيعي است، البته اهداف آنان يكي و همان وحدت و اقتدار مسلمانان و مبارزه با استعمار بود اما راه رسيدن آن‌ها تفاوت داشت.

حسيني افزود: سيد جمال روحيه‌اي انقلابي داشت، زمان و مكان براي او مهم نبود و همواره در حال مبارزه بود و اكنون نيز در هر كشوري، اثري از انديشه‌هاي او ديده مي‌شود اما به اعتقاد بيشتر افراد، تاكيد بيشتر عبده بر نكات آموزشي و فرهنگي بود. وي اعتقاد داشت كه در مبارزات، بحث‌هاي فرهنگي مقدم‌اند. حتي معتقد بود كه سيدجمال بايد اندكي آرام بگيرد و بيشتر روي تربيت مردم كار كند تا آنها براي حركت‌هاي بعدي آماده شوند. 

سخنران اين برنامه در ادامه درباره «علامه شيخ محمدرضا مظفر» گفت: مظفر نيز فقيه و اديب بود. او در تاليفات خود، به نظم، محتوا و استحكام مطالب اهميت مي‌داد و به ظاهر كلام نيز توجه داشت. به همين دليل است كه كتاب‌هاي او بسيار مورد توجه قرار گرفتند و به كتاب‌هاي درسي تبديل شدند.

وي افزود: از جمله اقدامات مهم علامه مظفر تاسيس دانشكده وعظ و ارشاد بود، زيرا اعتقاد داشت كه خطابه خود يك علم است و به آموزش ويژه نياز دارد. او در كنار مسايل علمي، به امور اجتماعي نيز توجه ويژه داشت و از حركت روحانيت در ايران نيز حمايت و پشتيباني مي‌كرد.

حسيني در پايان با تاكيد بر حمايت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي درباره برپايي چنين بزرگداشت‌هايي بيان كرد: تقدير از بزرگان، تقدير از انديشه آنان است و با معرفي شخصيت‌هاي بزرگ اسلامي، گويي اسلام را به جهانيان معرفي مي‌كنيم. معرفي اين شخصيت‌ها و بيان رمز موفقيت آنان، به ويژه براي دانشجويان و افرادي كه مي‌خواهند در آينده منشا اثر باشند، است.

پس از اين سخنان، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي از چهار كتاب منتشر شده از سوي اداره کل امور پژوهشی دانشگاه تقريب اديان و مذاهب اسلامي رونمايي كرد. «رمز بيداري»،‌ «تاريخ عثماني و خاورميانه»، «‌الفقه‌الحنفی للصف‌الاول» و «مجموعه مقالات همایش علمی علامه شیخ محمد عبده و علامه شیخ محمدرضا مظفر» عناوين اين كتاب‌ها بودند.

گزارش تكميلي اين نشست متعاقبا ارايه خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط