یکشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹
اکرامی‌فر: پژوهش بنیادی در شعر عاشورایی ضروری‌ است

محمود اکرامی‌فر، شاعر و مدرس دانشگاه، پژوهش‌های انجام شده در حوزه شعر عاشورایی را بیشتر پژوهش‌های کاربردی و نه بنیادی می‌داند و معتقد است این پژوهش‌ها شعر عاشورایی را بررسی و واکاوی نکرده و زاویه نگاه جدیدی به این نوع شعر نگشوده‌اند.-

اکرامی‌فر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: به‌طور کلی پژوهش‌هایی که در حیطه شعر و ادبیات عاشورایی صورت گرفته،  کاربردی هستند.

وی ادامه داد: متاسفانه در این حوزه پژوهشی به صورت بنیادی صورت نگرفته است، تا زاویه جدید یا نگاه جدیدی را کشف کنیم و شعر عاشورایی را از آن منظر بررسی و واکاوی کنیم.

این شاعر به کاربردی بودن پژوهش‌های انجام شده اشاره کرد و افرود: اغلب پژوهش‌های عاشورایی در حوزه توصیفی و کابردی صورت گرفته‌ و تنها به این موضوع پرداخته‌اند، که دیگران چه چیزی را در این زمینه بیان کرده‌اند.

وی با تاکید بر ضرورت انجام پژوهش‌های کابردی توضیح داد: متاسفانه در پژوهش‌هایمان نگاه تحلیلی و منتقدانه نداریم، تا بتوانیم به یک نظریه و اصل جدید دست یابیم؛ چراکه افرادی این پژوهش‌ها را انجام داده‌اند، که بیش از آن‌که پژوهشگر باشند، شاعر و ادیب هستند.

اکرامی‌فر افزود: برهمین اساس رویکرد عمیق علمی در پژوهش‌های این افراد دیده نمی‌شود و به صورت جدی، روشمند، هدفمند و با ابزار پژوهشی به بحث پژوهش و تحقیق ادبی نمی‌پردازند.

وی درباره دیگر ویژگی پژوهش‌های انجام شده اظهار کرد: اغلب پژوهش‌های ما در حوزه بیان نظرها، دیدگاه‌ها و برداشت‌های شخصی مولفان هستند؛ چراکه تاکنون از شعرهای عاشورایی یک نمونه‌گیری دقیق و مرتب علمی انجام نداده‌ایم. این معضل تنها در بحث پژوهش شعر عاشورایی دیده نمی‌شود، بلکه در دیگر حوزه‌های ادبی نیز وجود دارد.

این مدرس دانشگاه از آثار منتشر شده این حوزه به عنوان آثاری شایسته یاد و تصریح کرد: هرچند بسیاری از پژوهش‌ها در حیطه ادب آیینی و عاشورایی چندان هدفمند و قانونمند نیستند، اما به هر حال کارهای بایسته و شایسته‌ای به حساب می‌آیند.

وی در پایان گفت: البته این آثار را نمی‌توان جزو پژوهش‌های علمی و دقیق به حساب آورد، که اگر پژوهشگر دیگری با استفاده از یک روش پژوهشی متفاوت، همین تحقیق و پژوهش را انجام دهد، به همان نتیجه برسد.

محمود اکرامی‌فر در سال 1338 در یکی از روستاهای اسفراین متولد شد. تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در همان روستا سپری کرد . وی دانش‌آموخته دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه تهران است و دکترای خود را در رشته مردم‌شناسی از آکادمی علوم کشور تاجیکستان اخذ کرده است.

«اصول ارتباطات جمعی»، «گریه‌کردن کم آرزویی نیست»، «ما با سلیقه مردم پیر می‌شویم»، «بهارانه‌ها: ترجمه شعر تاجیکی»، «این کتاب اسم ندارد» و «مردم‌شناسی» ازجمله آثار منتشر شده اکرامی‌فر هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها