اسماعیلی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: در حوزه تالیف و انتشار کتابهای پژوهشی با موضوع شعر و ادبیات عاشورایی متاسفانه هنوز در آغاز راه هستیم و حرکتهایی که در این حوزه صورت گرفته در حکم یک مقدمه و شروعی برای این کار است.
وی با تاکید بر نیاز این حوزه به تلاش پژوهشگران ادامه داد: برای رسیدن به نقطه مطلوب در عرصه پژوهشهای شعر عاشورایی باید دورخیز کرد و این امر تلاش و همت مضاعف پژوهشگران ادبی ما را میطلبد.
این شاعر درباره علت بیتوجهی به آثار پژوهشی حوزه شعر عاشورایی افزود: شاید هنوز نسبت به این قضیه احساس نیاز نکردهایم و تنها میاندیشیم وظیفه ما خلق آثار عاشورایی است.
وی توضیح داد: از نظر کمی شعر عاشورایی از فراوانی بسیاری برخوردار است، اما از آنجا که این آثار مورد نقد و بررسی و آسیبشناسی جدی قرار نگرفتهاند، متاسفانه این نوع شعر از آسیبهای بسیاری رنج میبرد و هنوز جایگاه ارزشمند خود را پیدا نکرده است.
اسماعیلی به ضرورت برداشتن دو گام بلند در این زمینه اشاره و تشریح کرد: یک گام باید در زمینه تقد ادبیات آیینی باشد و نیاز به سرمایهگذاری نهادهای متولی و مسوولان این حوزه دارد، تا ادبیات آیینی و شعر عاشورایی نقد و واکاوی شود و آسیبها و نقاط ضعف آنرا شناسایی کنیم؛ این امر برای ارتقا شعر عاشورایی ضروری است.
وی در ادامه توضیح داد: گام دوم در این حوزه آموزش است. بهطور معمول شاعران به صورت خودجوش و ذوقی در این عرصه کار میکنند و بیشتر سرودههای آنها براساس احساس درونی است. اگر دورههای آموزشی هدفمندی برای این نوع شعر طراحی و اجرا شود و با اطلاعرسانی مناسب از شاعران جوان برای شرکت در این دورهها دعوت شود، در ارتقا کیفیت اشعار آیینی موثر است.
این شاعر در پایان با تاکید بر ضرورت بازبینی ادبیات عاشورایی افزود: پس از سه دهه از گذشت انقلاب این ضرورت وجود دارد، که ادبیات عاشورایی را مورد بازبینی قرار دهیم و گامهای بلندتری در این حوزه برداریم.
رضا اسماعیلی در سال 1339 در محله هفت چنار تهران به دنیا آمد و در همین شهر نیز رشد و پرورش یافت. در مقطع راهنمایی بهصورت غیرحرفهای شعر نیمایی مینوشت، اما پس از انقلاب به شکلی حرفهای و با انتشار اشعار و نقدهای متنوع به همکاری با نشریات و روزنامهها پرداخت.
نخستین اثر او یک مثنوی بلند در رابطه با حادثه 19 دی شهر قم بود که در نشریه «عروةالوثقی» چاپ شد. اسماعیلی دارای مدرک لیسانس علوم اجتماعی از دانشگاه علامه طباطبایی است.
دوشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹
نظر شما