به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، «دانشنامه ايران» دومين اثر پژوهشي مرکز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي است که تا کنون سه جلد آن انتشار يافته است. دانشنامه ايران، دايرهالمعارفي عمومي و جهاني است و قرار است که به عنوان نخستين دانشنامه عمومي مفصل به زبان فارسي در ۳۰ جلد منتشر شود.
سيد کاظم موسوي بجنوردي درباره انتشار جلد سوم دانشنامه ايران كه به تازگي منتشر شده، به «ايبنا» گفت: جلد سوم دانشنامه ايران به مدخلهاي اسپانيا تا اسميت ميپردازد و مقالاتي را در اين زمينه در دسترس پژوهشگران و محققان قرار ميدهد. اين دانشنامه همراه با تصاوير رنگي در ۸۴۹ صفحه تدوين شده است.
وي به روش تدوين اين دانشنامه اشاره كرد و گفت: مقالهها به ترتيب الفبايي تنظيم شده و هر مقاله به موضوعي معين اختصاص دارد، حجم هر مقاله نيز متناسب با موضوع، جايگاه و درجه اهميت آن در قلمرو تخصصي مقاله قرار گرفته است.
وي افزود: اين مجموعه قرار است که در 30 جلد منتشر و آنچه مربوط به ايران و اسلام است، در آن آورده شود. مقالاتي که از دايرهالمعارف بزرگ در اين دانشنامه ميآيد يا عين مقاله است يا تلخيصي از آن.
وي ادامه داد: مقالاتي هم اختصاصا براي دانشنامه تاليف شده و در حدود 700 مقاله تاليفي است. اولويت سياستگذاري ما اين بوده که به فرهنگ ملي توجه کنيم. طبيعي است که ايران اسلامي و تشيع هم مورد توجه است و مدخلهاي زيادي به آنها اختصاص يافته است.
مدير مركز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي افزود: موضوع «دانشنامه ايران» مربوط به همه حوزههاي فرهنگ جهان است. با اين همه به گونهاي تدوين شده که دانشنامهاي ايراني محسوب ميشود و کوشش ما نيز بر اين بوده که فرهنگ ايراني و فرهنگ شيعي، مدخلهاي بيشتري داشته باشد.
مرکز دايرهالمعارف بزرگ اسلامي مؤسسهاي علمي ـ پژوهشي است که در اسفندماه 1362 براي تدوين و انتشار دانشنامههاي عمومي و تخصصي، کتاب مرجع در ابعاد مختلف معارف بشري به ويژه فرهنگ و تمدن اسلامي و ايراني بنياد نهاده شد و به گفته مدير اين مركز براي تحقق اين هدف، پيريزي سازمان علمي منسجمي برخوردار از تواناييهاي بالا، ضروري ميآمد.
كتابهاي «دانشنامه ايران»، «دانشنامه خليج فارس»، «بوعلي سينا»، «حماسه پديدهشناسي تطبيقي شعر پهلواني»، «28 گفتار در باب فرهنگ و مردم ايران»، «بندهشن»، «مقدمات زبان سنسکريت»، «روايت آذر فرنبغ»، «شاهنامه به کوشش دکتر جلال خالقي مطلق»، «جلد اول نامنامه ايلات و عشاير و طوايف»، «ايرانيات در بزم فرزانگان»، «جرعه بر خاک»، «تاريخ زبانهاي ايراني»، «ايرانشناسي در ژاپن»، «پول و سکه»، «گِل نبشته هاي بارُوي تخت جمشيد»، «فرمان کوروش بزرگ» و... در اين مركز منتشر شده و كتابهاي ديگري نيز در همين زمينهها در دست چاپ است.
اين مركز داراي كتابخانهاي تخصصي است و تاکنون بيش از پانصد هزار جلد کتاب و نشريه ادواري در کليه زمينههاي تاريخ و فرهنگ اسلامي در کتابخانه اين مرکز گرد آمده است و اين کتابخانه را به بزرگترين کتابخانه تخصصي کشور تبديل كرده است. کتابخانه بزرگ ديجيتالي نيز با دهها هزار عنوان به صورت تمام متن از طريق شبکه اينترانت داخلي مرکز در اختيار مولفان قرار گرفته است که افزون بر محققان اين مرکز، ديگران نيز از آن بهرهمند ميشوند.
جمعه ۱۱ آذر ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۱
نظر شما