به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست شعر سرای اهل قلم این هفته به نقد مجموعه شعر جدید حمیدرضا شکارسری با نام «چتر شورشی» اختصاص داشت و در آن همراه نقد این کتاب گوشههایی از کتاب چتر شورشي، توسط شاعر و دیگر حاضران در نشست خوانده شد.
این نشست عصر دیروز با حضور شراره کامرانی، شاعر، بهروز یاسمی، منتقد و شاعر و فریبا یوسفی، مجري اين نشست در سرای اهل قلم برگزار شد. شاعر مجموعه «چتر شورشی» نیز در این جلسه حضور داشت.
کتاب چتر شورشی در سال جاری به چاپ رسیده است و حاوی 105 شعر کوتاه در 115 صفحه است.
در آغاز این نشست قسمتهایی از این کتاب توسط شکارسری، شاعر این مجموعه به صورت انتخابی خوانده شد و در ادامه بهروز یاسمی نقد خود را اینگونه آغاز کرد: وقت است که با یک متر و معیار نو، شعر معاصر را معرفی کنیم و زمان آن رسیده است که ذهن را از مولفههای قدیم و جدید، کهن و نیمایی و پسا نیمایی پاک کرده و سبک امروز را عرضه کنیم.
ياسمي در نقد اين كتاب، با اشاره به استفاده شاعران از «ابر» در زمانهاي مختلف بهعنوان عنصری براي بيان احساسات، گفت: شاعر از ابر در اين مجموعه برای برشهايی كوتاه استفاده كرده است. در اين كتاب مراعت نظير براي ابر آمده است.
ياسمي به نقل قولي از «تیاس الیوت» در منتخب نثرش اشاره كرد: شعر بيان احساس نسيت بلكه گريز از احساس است؛ شعر بيان شخصيت نسيت، فرار از شخصيت است. آنهايي كه شخصيت و احساس دارند مفهوم شخصيت و احساس را ميفهمند.
او به ابر در نگاههاي مختلف اشاره كرد و گفت: يک دهقان به ابر به نگاه سخاوت مينگرد، يک شاعر اما به ديد دلتنگي. همانطور كه گفتم اين شعرها تراوشات ذهن شاعر نيست بلكه مشاهداتي است از شاعر و بيان آنها و كنار هم گذاشتن آنها.
ياسمي اشعار اين مجموعه را از آن جهت مستقل دانست كه قصد بيان و هدف شعر خود اشعار بودهاند و شاعر آگاهانه نشانههاي شعر قديم را بيرون ريخته است و اين مناسبات جديدي است كه حتي شاعر در آن از مناسبات عادي هم گريز كرده است.
او در بخشي ديگر از اين نشست به دو نكته درباره شعرهاي اين مجموعه اشاره كرد، نخست آنكه كشف يک روابط جديد در اين مجموعه صورت گرفته است و دوم اينكه بعضی واژگان اين مجموعه شعري، اضافه به نظر ميرسند و بهتر بود حذف میشدند.
در ادامه شراره كامراني در آغاز سخناش به نگاه متفاوت حميدرضا شكارسري به يک موضوع خاص اشاره كرد و گفت: با اين روش خاصي كه ايشان پيش گرفتهاند بعيد نيست كه در شعر ما ثبت شود؛ چون خيلي خودآگاهانه به مسایل نگاه ميكنند.
وي اوامه داد: من يك اسم خاص روي اين رويه ميگذارم و آن اسم صنعتي سازي و صنعتي كردن شعر است و اين حركت به دليل مستمر بودن و ادامه دار بودن ممكن است كه ماندگار شود.
كامراني با بيان اينكه شكارسري تنها كسي است كه در اين مسير اين گونه مستمر سير ميكند، افزود: يكي از نكات مثبت ايشان اين است كه خود منتقد هستند و نگاه انتقادی را در شعر خود نيز اعمال ميكنند.
كامراني، شكارسري را يک صنعتگر دانست و گفت: البته ايشان ميآفرينند، نميسازند. ايشان آنچه را ميخواهد به مثابه يک واحد توليدي شعرسازي در واحد توليدي «شكارسري» ميآفريند و طي مراحلي يک محصول شسته و رفته بيرون ميآيد.
وی افزود: اين اشعار اگر چه هماننديهايي با يک واحد صنعتي دارند اما علاوه بر عنصر آفرينش، هنوز حاوي عنصر روح هم هستند.
كامراني اضافه كرد: ايشان سادگي بيان را به عنوان يک ابزار در اين واحد به خوبي به كار ميگيرند و در برخي از شعرهايشان تلنگري به مخاطب عام ميزنند كه مخاطب با خود ميگويد: «اينجا يک اتفاقي افتاد اما چه اتفاقي؟»
این منتقد ادامه داد: آثار شکارسری روايت مداري را پيشه كرده است و در اشعارشان به جاي لذت بخشیدن به مخاطب، روايتگري ميكنند و يک بحران با طرح باز به وجود ميآورند و ادامه مسير به مخاطب سپرده ميشود.
در ادامه يوسفي اين مجموعه شعر را بهدليل كوتاه بودن و اينكه احساسات امروزي آدمي با همين واژگان نياز به تسكين دارند مطابق با زمان حال دانست.
شكارسري در ادامه این جلسه از مجموعه شعر چاپ نشدهاش كه به گفته خودش هيچگاه چاپ نميشود، چند شعر كوتاه خواند.
پايان اين نشست با سخناني به نسبت طولاني دو تن از حاضران همراه بود. نفر اول ابتدا نقدي به منتقدان كرد و شعرهاي شكارسري را فاقد از احساس عواطف کافی دانست و نفر دوم در سخناني طولانيتر اين نظر را تعجب برانگيز خواند.
يكي ديگر از حاضران، از طولاني شدن سخن اين دو نفر انتقاد کرد و در ادامه گفت اگر شعر تصوير است و تلنگر ميزند برويد و در اتوبوسهاي شلوغ شهر نظاره كنيد كه مردم چقدر خوب شعر ميگويند.
يك نفر ديگر از حضار در پايان، تعريف شعر را از شكار سري پرسيد كه عدهاي با مزاح گفتند بهتر بود اول جلسه اين موضوع مطرح ميشد تا محور بحث شود.
و پايان اين نشست با دراز شدن بحثها به مناظره تبديل شد و تقريبا تمام حاضران در بحث شركت كردند.
مجموعه شعر «تنها برف كوچ نكرده است» شامل شعرهاي كوتاه حميدرضا شكارسري با محوريت برف و آدمبرفي در نشر شاني مراحل چاپ را سپری میکند و «تظاهرات حرفهاي اضافه» شامل بيش از صد شعر او را انتشارات سوره مهر در دست انتشار دارد.
چهارشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۰ - ۱۲:۴۴
نظر شما