ايرج بهرامي، تاريخپژوه و منتقد كه كتابهاي بسياري در زمينه تاريخ ايران باستان و شاهنامه فردوسي منتشر كرده درباره كتابسازي حوزه تاريخ ايران باستان به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) گفت: كتاب و نشر آن در جامعه، مقدس است و كتابسازي نيز آفت بزرگ كتابهاي تاريخي محسوب ميشود. ما در نشر كتابهاي تاريخي شاهديم آثار قطوري منتشر ميشوند كه پژوهشي در آن انجام نشده و بيشتر كتابسازي بودهاند.
اين شاهنامهپژوه معتقد است كه كتابهاي تاريخي بايد بر اساس اسناد، نگارش و شخصيتهاي تاريخي نيز به شكل حقيقي پردازش شوند. بعضي از كتابهاي تاريخي به شكل داستان نوشته شده كه با واقعيت هماهنگي ندارند و نميتوانند مسايل تاريخي را براي مردم جامعه روشن كنند.
وي ميافزايد: خاطرات شخصيتهاي تاريخي بايد بر اساس اسناد به رشته تحرير درآيد و تحقيقات مستقلي نيز در اين زمينه صورت گيرد. نميتوان منكر اين مسأله شد كه در كنار بسياري از كتابسازيها، كتابهايي نيز با پژوهشهاي ارزشمندي منتشر شدهاند كه اين آثار ميتواند منبع خوبي براي تاريخنويسان باشد.
پژوهشگر تاريخ و فرهنگ و زبانهاي باستاني به تصاوير جلد كتابهاي تاريخي نيز اشاره كرد و گفت: تصوير جلد برخي از كتابهاي تاريخي بدون توجه به محتواي آن انتخاب ميشود و هماهنگي لازم بين تصوير جلد و محتواي كتاب وجود ندارد.
وي اضافه ميكند: ناشران، تصويرهايي كه براي كتابهاي تاريخي انتخاب ميكنند، بر اساس جذب مخاطب و بر مبناي فروش بيشتر كتاب است و اغلب با متن كتاب هماهنگي ندارند. به همين دليل تاريخنگاران بايد محتواي تاريخي كتابها را مشخص كنند و بدانند كدام شخصيت تاريخي در آن دوره وجود داشته است و سپس تصوير جلد كتاب را بر آن اساس انتخاب كنند.
اين نويسنده و پژوهشگر عنوان ميكند: تاريخنگاران بايد خود در انتخاب تصوير كتابها دخالت داشته باشند تا ناشران براي فروش بيشتر كتاب، تنها به تصوير جلد آن توجه نكنند. همچنين كتابهاي تاريخي بايد توسط متخصصان كنترل شود تا آثار پژوهشي خوبي به بازار كتاب عرضه شود و منبعي براي تاريخنگاران و پژوهشگران آينده باشد.
وي در سخنان پاياني تأكيد كرد: كتاب و نشر آن در جامعه، مقدس است و بايد با مطالعه، تحقيق و بررسي منتشر شود، اگر ديگر تاريخنگاران براي نگارش كتابي از اين اثر بهره گيرند، ممكن است آنها نيز به اشتباه تاريخي دچار شوند و اثري گمراهكننده براي آيندگان به يادگار بگذارند.
ايرج بهرامي، پژوهشگر، منتقد و تاريخنگار پيشكسوت است كه مقالات مختلفي در زمينه اساطير، تاريخ ايران باستان و شاهنامه از وي در نشريات به چاپ رسيده است. وي همچنين آثار مختلفي در حوزه تاريخ ايران باستان منتشر شده كه از ميان آنها ميتوان به كتابهاي «اسب در قلمرو پندار: نگرشي بر باورهاي اساطيري، افسانهاي و تاريخي درباره اسب»، «داستان رستم و سهراب از شاهنامه»، «روئينتني و جاودانگي در اساطير: تحليلي نو از انگيزه جنگ رستم و اسفنديار، همراه با نگرشي بر آيين مهر»، «قصه عاشقان قديمي: چشماندازي بر چگونگي قصه عاميانه و قصه گويي (نقالي) در ايران از آغاز تا امروز، همراه با دو قصه عاميانه عاشقانه» اشاره كرد.
وي همچنين بخشهايي از شاهنامه را به زبان كردي برگردان كرده است. وي اكنون كتاب «بگويم همي با تو راز سپهر» را در دست انتشار دارد و چندي ديگر انتشارات جهان كتاب آن را روانه بازار نشر ميكند.
یکشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۱
نظر شما