استاديار پرديس قم دانشگاه تهران با تاكيد بر نقش مرحوم آيتالله عميد زنجاني در تدوين قانون اساسي در ايران بر اساس آموزههاي ديني، تلاشهاي وي و تاليف 17 كتاب در حوزه حقوق را ستودني دانست و گفت: مرحوم عميد زنجاني اولين فردي بود كه وارد اين حوزه شد و مفاهيم عميق حقوقي را به دقت شناسايي كرد.-
در اين مراسم دكتر محمدجواد ارسطا، استاديار پرديس قم دانشگاه تهران و از شاگردان آيتالله عميد زنجاني درباره اين شخصيت علمي و نقش وي در علم حقوق در ايران سخناني را ارايه كرد و گفت: علم يك هويت جمعي دارد و تحول در علوم انساني يكباره اتفاق نميافتد.
وي افزود: زيربناي علم حقوق در ايران با تكيه بر علم فقه است و اگر كسي با اين علم آشنا نباشد با حقوق نيز آشنا نخواهد بود. بنابراين بعد از مشروطيت و شكلگيري علم حقوق در ايران استاداني وارد اين رشته شدند كه بر مباني حوزوي و فقهي تسلط داشتند كه ميتوان از آن جمله به مصطفي عدل، محمد بروجردي و سيد حسن امامي اشاره كرد.
وي افزود: در حوزه حقوق مدني نيز بزرگاني بودند كه با استفاده از مباني فقهي قوانين اين حوزه را استخراج كردند و اكنون بعد از 80 سال هنوز هم اين متون از قويترين متون حقوقي است اما در حوزه قانون اساسي اين اتفاق شكل نگرفت و در واقع اين حوزه نيازمند افرادي است كه با تسلط بر حقوق و فقه بتوانند قوانين اساسي را تدوين كنند.
وي با بيان اينكه بعد از انقلاب اسلامي تدوين قانون اساسي بر اساس آموزههاي ديني به عنوان كاري بزرگ انجام شد، افزود: مرحوم عميد زنجاني اولين فردي بود كه وارد اين كار شد و مفاهيم عميق حقوقي را به دقت شناسايي كرد و جايگاه مفاهيم و معادل آنها را در فقه جستجو كرد و در نهايت فقه سياسي را در قالب اصطلاحات و دسته بنديهاي شناخته شده حقوقي تدوين كرد.
ارسطا افزود: تدوين حقوق اساسي و تببين آن بر اساس آموزههاي ديني كار هر فردي نيست و اين كار بزرگي بود كه مرحوم عميد انجام داد. وي 17 جلد كتاب را در اين زمينه تاليف كرد. قاعده سازي در عرصه حقوق عمومي نيز يكي ديگر از كارهاي بزرگ ايشان بود كه حتي كتابي را نيز با همين موضوع نگارش كرد.
وي افزود: قبل از ايشان افرادي چون شهيد مطهري وارد اين كار شدند ولي اين بحث ناتمام ماند و اين نشان دهنده دشواري اين كار بود. اصطلاحاتي مانند حاكميت، تفكيك قوا، آزادي، پارلمان، كنترل قانون و... توسط وي بر اساس مباني فقهي قاعدهمند شد. همچنين قاعده مصلحت از ديگر مفاهيمي بود كه عميد آن را تبيين كرد.
وي اظهار اميدواري كرد كه هر سال همايشي در زمينه فقه سياسي برگزار شده و جايزهاي با نام مرحوم عميد زنجاني به پژوهشهاي برتر اين حوزه اعطا شود.
در ادامه مراسم دكتر قاسم عمو عابديني، معاون پژوهشي دانشگاه تهران با اشاره به سخنان مقام معظم رهبري در حركت جوانان به سوي حوزه علم و فناوري گفت: جوانان بايد حركت جهادي علم را به سوي فناوري و فناوري را به سوي صنعت و صنعت را به توسعه كشور متصل كنند.
وي ادامه داد: هم اكنون شاهد رشد توليدات علمي و فناوري در ايران بوده و تنها نيازمند ساماندهي اين عرصه هستيم. بايد مديريت پويا، جامع و يكپارچه در حوزه پژوهش و فناوري مطرح شود.
وي افزود: ما در اين حوزه مشكلات زيادي داريم و هماهنگي در بين حركتهاي انجام شده در اين عرصه ديده نميشود و بايد از ظرفيت دانشگاه براي جهش و حركت جهاد گونه در اين مسير استفاده كرد.
عمو عابديني بر تجاري سازي يافتههاي پژوهشي تأكيد كرد و گفت: برخي ميگويند تنها نقش استادان توليد علم است در حاليكه برخي ديگر بر اين باورند كه بايد يافتههاي پژوهشي به سمت تجاري سازي پيش برود.
وي با تأكيد بر برنامهريزي براي مديريت پژوهش و فناوري ارتقاي ايران در سطح جهاني گفت: دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالي ايران بايد طلايهدار اين حركت باشد. كسب رتبههاي علمي و پژوهشي دانشگاه تهران را در توليدات علمي منحصر به فرد كرده است و اميدواريم در برنامه 5 ساله دوم دانشگاه شاهد كسب رتبه زير 100 اين دانشگاه در سطح جهاني باشيم.
در حاشيه اين مراسم نيز نمايشگاهي كوچك از كتابهاي مرحوم آيتالله عميد زنجاني و استادان برجسته حقوق دانشگاه تهران برگزار شد.
نظر شما