احياگر كتاب «ضياء الشهاب» كه از جمله راهيافتگان به دومين مرحله داوري جايزه سال است، با اشاره به اين كه امروزه تعداد شارحان كتابهاي حديثي انگشتشمارند، گفت: به دليل اهميت محتوايي اين اثر حديثي، ارزش مولف آن و تك نسخهاي بودن اين اثر، منبع آن را احيا كردم.-
وي با اشاره به اين كه «قضاعي» از علماي بهنام اهل سنت و شافعي مذهب بود، گفت: اثر وي تا حدي مشهور و معروف بوده است كه علماي شيعه و سني شروح گوناگوني بر اين اثر نوشتهاند. يكي از اين افراد «قطبراوندی» از بزرگترین علما و فقهای شیعه در قرن ششم هجری قمری است كه آثار متعدد حديثي و فهي دارد. از شرح حديثي وي تنها يك نسخه خطي برجاي مانده كه اكنون در كتابخانه، موزه و مركز اسناد مجلس شوراي اسلامي از آن نگهداري ميشود.
قاسمي در پاسخ به اين پرسش كه «چرا اين اثر كهن را براي احيا برگزيده است؟» عنوان كرد: با توجه به قدمت اين اثر و تك نسخهاي بودن آن، ايرادهايي در كار ناسخ نسخه(نگارنده اين كتاب) وجود داشت كه نيازمند برطرف شدن بودند. از اين رو، تصميم گرفتم احياي اين اثر را با مقايسه موردي مضامين كتاب با آثار مشابه اين حوزه به انجام رسانم. به عنوان مثال، هنگامي كه در كتاب به نكته حديثي برميخوردم، با مراجعه به مكتوبات حديثي سعي ميكردم ايراد موجود در اين نسخه كهن را برطرف يا تصحيح كنم.
كارشناس ارشد فقه و مباني حقوق، مهم بودن مولف اثر، حديثي بودن محتواي كتاب و اين كه اين نوشتار از جمله مصادر حديثي است كه نكات فراواني را نقل ميكند، از جمله دلايل احياي اثر برشمرد و اظهار كرد: از آنجايي كه محققان براي مطالعه و بررسي احاديث و روايات و شرح و تفسير آنها نيازمند مراجعه به منابع و مكتوبات شخصيتهاي طراز اولند تا به نگاهي عالمانه در اين حوزه دست يابند، كوشيدم با احيا و تصحيح اين كتاب به احياي آراي عالمان شيعه در تبيين احاديث معصومين(ع) از لحاظ متن و سند بپردازم.
مصحح متون كهن افزود: با توجه به امكانات امروزي و پيشرفت تكنولوژي كه ميزان دسترسي محققان به نرمافزارهاي گوناگون، فضاي اينترنت و لوحهاي فشرده را تسهيل كرده است، محققان براي دستيابي به نكات و مطالب مورد نياز خود ميتوانند در كوتاهترين زمان به بيشترين مطالب دست يابند. از اين رو، اين انتظار ميرود كه يافتههاي ارزشمند نيز با استفاده از امكانات كنوني بازتاب بهتري داشته باشند.
قاسمي درباره مخاطبان و جايگاه اين اثر گفت: از آنجايي كه احيا و تصحيح اين اثر، كاري علمي به شمار ميآيد و نكات رجالي و بيانات حديثي دقيقي را در خود جاي داده است، دانشجويان و طلاب رشته حديث مخاطبان اصلي آن را تشكيل ميدهند. همچنين تصور ميكنم با توجه به اين كه تعداد شارحان كتابهاي حديثي ما اكنون انگشتشمار است، اين اثر جايگاه بسيار خوبي بيابد.
انتشارت دارالكتب الاسلاميه كتاب «ضیاء الشهاب فی شرح شهاب الاخبار» نوشته سعیدبن هبهالله قطبراوندی را با تصحيح حسن قاسمی در سال 89 منتشر كرد. اين اثر به زبان عربی در ۴۶۰ صفحه و 19 فصل روانه بازار كتاب شد.
شیخ قطبالدین، ابوالحسن یا ابوالحسین، سعیدبن عبدالله بن حسینبن هبةالله بن حسن راوندی کاشانی، عالم بزرگ، محدث، مفسر، متکلم، فقیه، فیلسوف و تاریخدان بزرگ شیعه در قرن ششم هجری است. او در راوند کاشان به دنیا آمد و سال 573 قمری درگذشت. قطبالدین در آثار خود موضوعات متنوعی از علوم و معارف اسلامی را به بحث گرفت و در علم تفسیر، فقه، حدیث، فلسفه، کلام، تاریخ و ساير موضوعات نوشتارهای فراوانی برجاي گذاشته است. او در آثارش با ارزيابي تمام جوانب موضوع مورد بررسي، به نگاهی گذرا اکتفا نكرده است و دیدگاه دیگران موافق يا مخالف را به درستی نقل میکند و مانند انسانی که حق را برای حق میخواهند، به کاوش در نظریات دیگران میپردازد.
در تألیفات قطب راوندی اثر نبوغ و استعداد ذاتیاش را به آسانی میتوان دید. وی در نوشتههایش به تحقیقاتی عمیق پرداخته و بر نکاتی جالب توجه و زیبا که بر بسیاری از دانشمندان و بزرگان مخفیمانده، دست یافته است.
آثار قطبالدین رواندي به بیش از ۶۰ جلد میرسند که در علوم گوناگون و معارف اسلامی تاليف شدهاند. فقه القرآن، شرح آیات الأحکام، إحکام الأحکام، الاختلاف بین المفید و المرتضی فی بعض المسائل الکلامیة، أسباب النزول، الأغراب فی الإعراب، ألقاب الرسول و فاطمة و الأئمة علیهمالسلام، الإنجاز فی شرح الإیجاز فی الفرائض، تهافت الفلاسفة و جواهر الکلام فی شرح مقدمة الکلام، از جمله تاليفات اين انديشمند قرن ششم هجرياند.
نظر شما