«داريوش همايون» نام كتابي از مصطفي جوان است كه نگاهي تحليلي به فعاليتهاي سياسي و فرهنگي داريوش همايون، يكي از عناصر با نفوذ در حكومت محمدرضا پهلوي دارد. اين اثر تا پايان امسال از سوي مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر ميشود.-
اين نويسنده در معرفي داريوش همايون گفت: وي يكي از عناصر با نفوذ و سرشناسترين تئوريسين در حكومت محمدرضا پهلوي بود. وي در دوران حيات اجتماعي و سياسي خود فعاليتهاي متعدد آشكار و پنهاني نظير همياري با پان ايرانيسمها، مساعدت با گروههاي ناسيوناليست ايران، قائم مقامي حزب رستاخيز و وزير اطلاعات و جهانگردي بود.
جوان درباره نكته قابل توجه در زندگي سياسي و فعاليتهاي ضد انقلابي همايون افزود: داريوش همايون سال 1356 در كابينه جمشيد آموزگار به سمت وزير اطلاعات و جهانگردي منصوب شد. يكي از اقدامات وي چاپ مقاله «ايران و استعمار سرخ و سياه» در 17 دي ماه سال 1356 و بيحرمتي به امام خميني (ره) بود.
وي گفت: گرچه اين مقاله با نام مستعار «احمد رشيد مطلق» منتشر شد. ولي نگارش آن را به همايون نسبت دادند. در حالي كه به گفته همايون وي هيچ نقشي در تهيه و نگارش مقاله مذكور نداشت بلكه اين مقاله به دستور شاه در دفتر مطبوعات هويدا (نخستوزير شاه) تهيه و نتظيم شد و وي تنها انتقال آن به روزنامه اطلاعات را بر عهده داشت.
جوان ادامه داد: در آبان ماه سال 1357 با اوج گيري انقلاب، رژيم پهلوي براي منحرف ساختن اذهان عمومي دستور بازداشت عدهاي از كارگزاران رژيم از جمله همايون را صادر كرد. وي در 21 آبان سال 57 موفق به فرار از زندان و پس از 15 ماه زندگي مخفيانه در ارديبهشت سال 1359 از ايران فرار كرد.
وي گفت: همايون بعد از فروپاشي حكومت پهلوي به فعاليتهاي سياسي و فرهنگي خود به عنوان يكي از مخالفان پر تحرك عليه جمهوري اسلامي ايران ادامه داد و حزب مشروطه ايران را به راه انداخت كه در اين كتاب تلاشهاي وي در فتنه سال 1388 و حمايتهايش از برخي جناحهاي سياسي مطرح ميشود.
جوان افزود: منابع كتاب آثاري نظير «نيمه پنهان سيماي كارگران فرهنگ و سياست»، «داريوش همايون به روايت اسناد ساواك »، «شرح حال رجال سياسي نظامي ايران» و مطالب منتشر شده بر روي سايت داريوش همايوناند.
وي درباره تفاوت اين كتاب با ديگر آثار منتشر شده درباره زندگي داريوش همايون گفت: رويكرد اين كتاب تحليلي است. پيش از اين مولفان زندگي همايون را تا سال 1379-1380 بررسي كردهاند. اما كتاب جديد زندگي وي تا سال 1389 به ويژه در بحث انتخابات رياست جمهوري 1388 و اقدامات وي براي برگزاري كنفرانس و انتشار بيانيه عليه جهموري اسلامي ايران را مطرح ميكند.
جوان درباره انتخاب عنوان «داريوش همايون» براي اين اثر گفت: زندگينامه همايون با اين نام شناختهتر است. به همين دليل نام ديگري را براي آن انتخاب نكردم.
كتاب «داريوش همايون» در 120 صفحه نوشته شده است و تا پايان اسفند ماه از سوي مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر ميشود.
نظر شما