چهار بخش از كتاب «انتخابهاي دشوار (سالهاي بحران در سياست خارجي ايالت متحده)» نوشته سايروس ونس، وزير خارجه ايالات متحده آمريكا در دوران كارتر كه به اوضاع ايران در دوران انقلاب اسلامي اشاره دارد با ترجمه خيرالله خيري اصل از سوي مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر ميشود.-
وي افزود: فصل نخست كتاب با عنوان «ترديدهاي شاه» به سياست خارجي شاه و تلاش او براي ارتقاي سطح كيفي و كمي تجهيزات نظامي و پيشرفت اقتصادي بدون توجه به اوضاع سياسي و فرهنگي ميپردازد.
خيري اصل گفت: فصل دوم با عنوان «سيل ويرانگر» وارد جريانهاي انقلاب ميشود و نهضت امام خميني (ره) و بحران نظام سياسي پهلوي را شرح ميدهد.
وي افزود: راهكارهاي پيشنهادي شاه و دولت آمريكا براي حل بحران در فصل دوم شامل، «تشكيل شوراي سلطنت»، «تشكيل دولت ملي» و «خروج موقت شاه از ايران» با توجه به تمامي جزييات نوشته شدهاند و در نهايت شاه به اشاره آمريكا ايران را ترك كرد و دولتي با نخست وزيري شاپور بختيار تشكيل شد.
خيري اصل ادامه داد: فصل سوم با عنوان «گروگانگيري» به فرار شاه، تلاش آمريكا براي بازگرداندن شاه به ايران و تلاش آمريكا براي آزادسازي گروگانهاي لانه جاسوسي اشاره دارد. فصل چهارم با عنوان «استعفا» نيز به سناريوهاي آمريكا براي آزادسازي گروگانها و ميانجيگري برخي از شخصيتهاي بينالمللي و در نهايت حمله نظامي به ايران و مخالفت سايروس ونس و اعلام استعفايش به كارتر پرداخته است.
وي ترجمه خاطرات سياستمداران رده بالاي آمريكا را پر اهميت خواند و گفت: خاطرات ونس مقطع تاريخي مهمي از به پايان رسيدن حكومت پهلوي را بازگو ميكند. تحليل وي از اوضاع سياسي ايران با بيان جزييات تلاشهاي آمريكا داراي نكات مهم و قابل توجهي براي محققان و پژوهشگران است. او سكاندار سياست خارجي آمريكا بوده و از سياستهاي پشت پرده خبر دارد و روند سياستگذاري و نگاه آمريكا به جهان را بيان ميكند.
كتاب «انتخاب دشوار» در 160 صفحه و با قطع رقعي از سوي مركز اسناد انقلاب اسلامي منتشر خواهد شد.
نظر شما