«فرهنگنامهي دايناسورها» نوشتهي «عرفان خسروي» يكي از كتابهاي شايستهي تقدير در نهمين جشنوارهي كتابهاي آموزشي رشد بود. خسروي معتقد است اثر تقديرشدهاش كاملترين كتابي است كه در دنيا دربارهي دايناسورها تاليف شده است.
خسروي كه به خاطر كتاب «فرهنگنامهي دايناسورها» تقدير شده است، دربارهي اين اثر گفت: «فرهنگنامهي دايناسورها»، كاملترين كتاب دنيا دربارهي دايناسورهاست و كاملاً بر اساس آخرين پژوهشهاي دانشمندان اين عرصه نوشته شده است. دو هفته پيش از انتشار آن نيز، كار تحقيق و گردآوري مطالب آن ادامه داشت. اين كتاب، نگاه جامع و تكاملي به تنوع دايناسورها و پرندههاي امروزي دارد كه از خانوادهي دايناسورها محسوب ميشوند.»
اين پژوهشگر، ارايه اطلاعات اضافي در قالب جعبههاي مجزا از متن را يكي ويژگيهاي اين فرهنگنامه دانست و در اينباره گفت: «در طول كتاب 50 باكس اطلاعاتي مانند «بيشتر بدانيم» كتاب درسي وجود دارد كه از اين باكسها براي صحبت از موضوعات متنوع استفاده شده است. به عنوان مثال يك باكس به اين پرسش پاسخ ميدهد كه دايناسورها خونسردند يا خونگرم و باكس ديگر كه حدود 2 صفحه را در برميگيرد بيماريهاي دايناسورها را معرفي ميكند. اين باكسها به تناسب موضوعات فصلهاي مختلف كتاب در آن پخش شدهاند.»
او كتاب تقديرشدهاش را اينگونه معرفي كرد: «فرهنگنامه دايناسورها» 50 فصل دارد. فصل نخست مقدمهي كتاب است. در فصل دوم دانش فسيلشناسي به طور خلاصه معرفي ميشود. فصلهاي 3 و 4 به ترتيب به تاريخ زمين و موضوع فرگشت(تكامل) اختصاص يافتهاند. فصل پنجم دربارهي پيدايش نخستين دايناسورها در زمين است و فصل ششم اطلاعاتي دربارهي آناتومي و فيزيولوژي دايناسورها ارائه ميدهد. فصلهاي 7 تا 9 نيز به معرفي گروههاي جانواران امروزي همچون پرندهها، كروكوديلها و خزندگان اختصاص يافته كه خويشاوندان دايناسورها محسوب ميشوند.»
خسروي افزود: «فصل 10 تا 48 كتاب هم خانوادههاي مختلف دايناسورها را به شكل جزييتر بررسي ميكند. فصل 49 دربارهي انقراض دايناسورها و دلايل اين امر است و فصل آخر نيز اكتشافاتي را معرفي ميكند كه دربارهي دايناسورهاي ايران انجام شده است.»
اين نويسنده با تاكيد بر زبان ساده و روان اثرش اظهار كرد: «اين كتاب ميتواند براي هر نوجواني كه به نوعي به جانوران، فسيلها، فرگشت و حفاظت از محيطزيست علاقهمند است، جذابيت داشته باشد. اين دانش در همه جاي دنيا مورد توجه بوده است.»
او ادامه داد: «در اين اثر، در كنار ارايهي اطلاعات دربارهي دايناسورها، تنوع زيستي و حفاظت از محيطزيست نيز با استفاده از درختان فرگشتي نشان داده شده است. به اين ترتيب مخاطب متوجه ميشود كه انقراض دايناسورها يك فاجعه است كه امكان دارد تكرار شود و با اين موضوع آشنا ميشود كه امروزه شرايط كرهي زمين فاجعهآميز است و بايد آگاه باشيم كه اگر تخريب محيط زيست را ادامه دهيم فجايع گذشته باز هم تكرار ميشود. اين كتاب شواهدي را از تاريخ زمين در اينباره روايت ميكند.»
خسروي دربارهي گروههاي ديگري كه ميتوانند مخاطب اين كتاب باشند توضيح داد: «كساني كه دوست دارند دربارهي رفتار و فرگشت حيوانات چيزهايي را بدانند از ديگر افرادي هستند كه كتاب ميتواند برايشان جالب باشد. مطالعهي كتاب را به نوجواناني كه ميخواهند در آينده پزشك يا دامپزشك شوند نيز توصيه ميكنم. اين گروه با مطالعهي كتاب متوجه ميشوند كه يك دانشمند بايد چه رويكردي به مسايل علمي داشته باشد، ضرورت آشنايي با فيزيولوژي و آناتومي را درمييابد.»
او اضافه كرد: «فيزيولوژي و آناتومي نشان ميدهد كه چه دامنهي گستردهاي از علم بايد در اختيار يك دانشمند باشد تا بتواند دربارهي موضوعات خاصي اظهار نظر كند. كتاب جذابيت و تنوع علومي مثل آناتومي و استخوانشناسي را نيز به خوبي مشخص ميكند.»
انتشارات طلايي «فرهنگنامهي دايناسورها» را همراه با تصاوير «محمد حقاني» با بهاي 20 هزار تومان منتشر كرده است.
نظر شما