دري در مراسم رونمايي از مجموعه «سيره سياسي امام خميني(ره)»:
تاريخمان را به موقع بنويسيم تا تحريف نشود
بهمن دري، معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، در مراسم رونمايي از مجموعه «سيره سياسي امام خميني(ره)» گفت: حساسيت ما به كتابهاي تاريخي داخلي اين است كه 80 درصد آنها بر اساس پروژه «تاريخ شفاهي ايران» آكسفورد نوشته شدهاند. اگر تاريخمان را به موقع ننويسيم، ديگران آن را با تحريف مينويسند.-
عطايي در ابتداي سخنانش گفت: ما در وقايع پس از انتخابات 88 شاهد بوديم كه پس از حدود شش ماه در همان خيابانهايي كه محل اغتشاش معترضان بود، طومار فتنهگران پيچيده شد.
وي درباره انگيزه نگارش و تدوين اين مجموعه گفت: پس از رحلت پيامبر اكرم(ص) معيار شيعه در شناخت حق و باطل، ولايت بود. تاكيد بسيار پيامبر اكرم(ص) بر ولايت و همچنين حادثه عظيم قدير به اين دليل بود كه مديريت جامعه در دست حق باشد. رهبر معظم انقلاب اسلامي پس از رحلت امام خميني(ره) ياد و شخصيت ايشان را مكرر و به طور مبسوط تبيين كردهاند. انگيزه انتشار اين مجموعه نيز به همين دليل است.
عطايي امام خميني(ره) را راه حق و همچنين اصول و قطبنماي انقلاب دانست و گفت: تبيين شاخصههاي فكري ايشان به عنوان اصول حق، سبب ميشود كه اين اصول در اذهان نسلهاي بعدي باقي بماند و دشمنان نتوانند انديشههاي امام خميني(ره) را به حاشيه ببرند. طبق فرمايش مقام معظم رهبري، اصول انديشه امام خميني(ره) را بايد به طور صريح وارد ميدان كنيم.
وي افزود: مواضع امام راحل عليه استكبار، منافقان و ليبراليسم را بايد تبيين و تشريح كرد. افرادي كه تحت تاثير انديشههاي ايشان قرار گرفتند، در برابر همين مواضع تسليم شدند. نبايد بر اساس منافع جناحي بخشي از گفتههاي ايشان را پررنگ و بخشي ديگر را كمرنگ كنيم. موسسه قدر ولايت با هدف لبيك گفتن به بيانات مقام معظم رهبري، انتشار مجموعههايي را در دستور كار قرار داد. ما حدود يك سال براي پژوهش و تدوين اين مجموعه چهارده جلدي وقت صرف كرديم.
عطايي ادامه داد: اين مجموعه اصول انديشه امام خميني(ره) را مشخص ميكند. با شناختن اين اصول است كه ميتواينم در برابر رويدادهاي دشواري مانند فتنه 88 موضعگيري درستي داشته باشيم. بايد واضع حق را شناخت و شناساند تا شرايطي پيش نيايد كه سيزده ميليون نفر قادر به تشخيص حق نشوند و كف خيابانها پهن شوند. اين عده پس از گذشت زمان و دانستن واقعيت، از موضع اوليه خود پايين آمدند و بسياري از آنها به حماسهگران 9 دي پيوستند.
وي افزود: براي دچار نشدن به هيجانات و تنشها و دوري از زير سوال رفتن نظام بايد مواضع امام خميني(ره) را بشناسيم. اين مجموعه در 3132 صفحه سيره سياسي امام خميني(ره) را در بخشهاي سيره عملي و نظري بيان ميكند. پس از هر بخشي از بيانات ايشان، راهبردهاي تصريحي را كه امام خميني(ره) بر آنها پافشاري داشتند، استخراج كرديم، برداشت از اين سخنان را توسعه داديم و براي سهولت كار مخاطبان، نكات مهم آن را ارايه داديم. البته شايد عدهاي با اين نكات مخالف باشند اما نميتوانند آن را رد كنند. در مجموع، هزار و نود و هفت راهبرد تصريحي و پانصد و هفتاد و هفت نكته استنباطي را در اين اثر مشخص كرديم.
مدير موسسه قدر ولايت به شناسايي و گردآوري جملات قصار امام خميني(ره) در اين اثر اشاره كرد و گفت: هزار و هفتاد و سه جمله قصار را استخراج كرديم.
عطايي درباره كتابهاي ديگر موسسه قدر ولايت كه در مراسم امروز رونمايي شدند، گفت: «فتنهگران و جنگ نرم عليه جمهوري اسلامي» عنوان يكي از اين كتابهاست. در اين اثر، تعريف فتنه و مشخصات آن را از منظر امام خميني(ره) مشخص كرديم. ايشان صد و ده بار از واژه فتنه و مشتقات آن استفاده كردند كه صد و دو مورد آن مربوط به سالهاي پس از انقلاب اسلامي است. اين امر نشان ميدهد كه هجمه فتنهگران پس از نظامسازي امام خميني(ره) اوج گرفت. ما از ميان بيانات ايشان هشت گروه فتنهگر را مشخص كرديم كه تنها يك گروه آنها مربوط به خارج از كشورند.
وي درباره كتاب ديگر موسسه قدر ولايت كه در اين مراسم رونمايي شد، گفت: اين اثر دوزاده دفتر دارد كه هر يك از آنها وظايف قشرهاي مختلف را شرح ميدهند. اين كتاب پنجاه و يك شاخص را به همراه صد و سي و هفت راهكار ارايه داده است.
عطايي در پايان از نويسندگان و پژوهشگران اين كتابها و همچنين معاونت فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تشكر كرد.
بهمن دري، معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، سخنران ديگر اين مراسم بود.
وي در ابتداي سخنانش اشارهاي به وقايع پس از انتخابات 88 كرد و گفت: اسناد نشان ميدهند كه عاملان خارجي فتنه به غير از مقابله انقلاب اسلامي و همچنين مقاومت در برابر تسخير لانه جاسوسي، در ظهر عاشوراي 88 در نقاط مختلف تهران حضور داشتند و فتنه را هدايت و رهبري ميكردند.
دري ادامه داد: جلسهاي كه در آن حضور داريم، يكي از مولفههاي روشنگري است. مسوولان به دليل برخي از ملاحظات نميتوانند شفاف صحبت كنند اما در شرايطي كه فتنه شكل ميگيرد، بايد ملاحظات را كنار گذاشت و شفافسازي كرد.
وي با تاكيد بر دوري از كارهاي افراطي و تفريطي گفت: نبايد با دچار شدن به افراط و تفريط، دشمن را در رسيدن به مقصودش كمك كنيم. يكي از تاثيرات حماسه 9 دي در جهان، شكلگيري بيداري اسلامي بود. به يقين ميتوانم بگويم كه در روسيه نيز از اين حماسه الگوبرداري شده است.
دري بر استفاده كامل از ابزارها براي رسيدن به هدف نهايي تاكيد كرد و گفت: كتاب، مهمترين اين ابزارهاست. اگر ميخواهيم فرهنگسازي عميقي در موضوعات مختلف انجام دهيم، بايد مساله كتاب را حل كنيم، زيرا ساير ابزارهاي فرهنگي مانند سينما از كتاب الهام ميگيرند. دشمنان براي تضعيف مواضع نظام بر نويسندهها، مداحان و واعظان تمركز ميكنند. ما نيز بايد بصيرت و روشنگري را در نويسندگان، گويندگان و ناشران خود تقويت كنيم. در اين صورت است كه در درازمدت از بسياري از مشكلات مصون ميمانيم. اگر از حيث فرهنگي اقتدراي نداشته باشيم، به سرانجام نخواهيم رسيد.
وي همچنين به بيفايدگي برخي از كتابهاي ديني اشاره كرد و گفت: برخي از كتابها با هدف و موضوع ديني منتشر ميشوند اما تاثيرات ديني ندارند و نميتوانند منشا الهام ساير آثار فرهنگي باشند. اي بسا كتابهايي كه ادعاي ديني بودن ندارند اما تاثيرات مثبتي را در اين حوزه بر جاي ميگذارند. اگر مشكلاتمان را در حوزه كتاب حل كنيم، رسانههاي بهتري از اكنون خواهيم داشت، زيرا تاثير كتاب در درازمدت مشخص ميشود.
دري افزود: كتابهايي كه درباره فتنه 88 و حماسه 9 دي نوشته شدند، هنوز كافي نيستند. نبايد به اين سيصد عنوان كتاب دل خوش كنيم، زيرا برخي از آنها عمق كافي ندارند و يكبارمصرفاند. بسياري از نويسندگان ما در عرصههاي مختلف كم كار كردند. سيصد عنوان كتاب در برابر اهميت و عظمت 9 دي اندكاند و بايد شاعران و داستاننويسان نيز وارد اين عرصه شوند.
دري قيام پانزده خرداد و ماجراي ميرزا كوچك خان را از جمله وقايعي دانست كه از سوي نويسندگان خارجي بيش از ايرانيان مورد توجه قرار گرفتند. دري گفت: ما درباره قيام پانزده خرداد كه طليعه انقلاب بود، حدود 200 عنوان كتاب منتشر كرديم اما 3700 كتاب در اين باره در اتحاد جماهير شوروي پيش از فروپاشي منتشر شدند كه در كتابخانه «كرملين» نگهدراي ميشوند. همچنين حدود 5200 عنوان كتاب در اين كشور درباره قيام ميرزا كوچك خان منتشر شدند. اطلاع داريم كه اكنون در كشور انگليس، كتابها و محصولات صوتي و تصويري بسياري درباره فتنه 88 و حماسه 9 دي توليد شدهاند يا در حال توليدند.
وي افزود: همزمان با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، دانشگاه آكسفورد پروژه «تاريخ شفاهي ايران» را راهاندازي كرد كه در آن سالها هفتصد ميليون دلار بودجه به آن اختصاص يافت. اگر با اغماض بگوييم، هشتاد درصد كتابهاي تاريخي ما از همين مجموعه به عنوان منبع استفاده كردهاند. در اين مجموعه با 5200 چهره انقلاب مصاحبه شده است. اگر ما نسبت به كتابهاي تاريخي حساسيت داريم، به اين دليل است كه اين كتابها بر اساس مجموعه آكسفورد نوشته شدهاند. بنابراين، اگر تاريخمان را به موقع ننويسيم، ديگران آن را با تحريف مينويسند.
نظر شما