چهارشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۰ - ۱۲:۵۰
دو اثر ايراني در كميته ملي حافظه جهاني ثبت مي‌شوند

رييس كتابخانه ملي ايران در همايش ملي نقش اسناد در تاريخ‌نگاري استاني بوشهر از ثبت كتاب «ذخيره‌ خوارزمشاهي» و نقشه‌هاي تاريخي ايران، در كميته ملي حافظه جهاني خبر داد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اسحق صلاحي، رييس سازمان و اسناد كتابخانه ملي در همايش ملي نقش اسناد در تاريخ‌نگاري استان بوشهر گفت: اسناد سبب ماندگاري هويت تاريخي اقوام و ملل، صرف‌نظر از قضاوت‌هاي ارزشي است كه درباره آن مي‌توانيم داشته باشيم و اين اسناد مي‌توانند منبع مهمي براي مطالعات تاريخي باشند.

وي ادامه داد: استان بوشهر تاريخ ماندگاري براي مبارزه با استبداد داخلي و استعمار خارجي دارد و اگر مبارزان بزرگي همچون رييسعلي دلواري بر تارك اين مرز و بوم مي‌درخشند، در دفاع مقدس نيز مردان بزرگ كم نداشتيم.

وي افزود: ما در سازمان كتابخانه ملي مأموريتي را براي خود ترسيم كرديم و براساس قانون اساسنامه اين سازمان حداقل وظيفه ما جمع‌آوري اسناد و كتاب‌هايي است كه در حوزه اسلام، ايران و انقلاب اسلامي وجود دارد و اين وظيفه بايد به نحو احسنت انجام شود.

صلاحي تأكيد كرد: اكنون در خانه‌ها، مراكز علمي و مراكز خصوصي و دولتي اسنادي وجود دارد كه به دليل عدم دسترسي پژوهشگران به اين اسناد، تحقيقات ناقص مانده است.

وي با بيان اين‌كه «ما وظيفه داريم اسناد را جمع‌آوري كنيم»، گفت: هر كسي سندي دارد مي‌تواند اين سند را به ما هديه و يا حتي بفروشد و اين سازمان آمادگي دارد همه اسناد متعلق به اين ملت و سرزمين را جمع‌آوري كرده و يا حتي از آن امانتداري كند.

صلاحي تأكيد كرد: ما با رعايت استانداردها اسناد را مرمت و بازسازي كرده و از اين ميراث صيانت و نگهداري مي‌كنيم.

رييس كتابخانه ملي با اشاره به جمع‌آوري 70 هزار برگ سند مربوط به تاريخ دوره مشروطه گفت: ‌اكنون 70 هزار برگه سند ايران از دوره مشروطه را از آرشيو بريتانيا عكس‌برداري كرديم و در سايت سازمان اسناد و كتابخانه ملي به نمايش گذاشتيم.

وي اضافه كرد: وظيفه بعدي نيز اين است كه اسنادي را كه در كشورهاي ديگر مانند آلمان، روسيه و غيره وجود دارد جمع‌آوري كرده و امكان دسترسي آن را براي همگان فراهم كنيم.

صلاحي با تاكيد بر اين‌كه اسناد پل ارتباطي بين گذشته و آينده‌اند، گفت: بايد كاري كنيم كه جمع‌آوري اسناد به توليد علم منجر شود.

وي تأكيد كرد: كمك كردن براي مستندسازي اسناد را بايد شروع كنيم زيرا تاريخ انسان را نمي‌سازد بلكه انسان تاريخ را مي‌سازد.

وي با اشاره به سفرهاي خود به كشورهاي گرجستان و افغانستان گفت: ‌اكنون 800 نسخه خطي فارسي در گرجستان موجود است و نسخه‌‌هاي خطي بسياري نيز در افغانستان وجود دارد، به زودي نيز در نظر داريم تا به تانزانيا و تونس سفر كنيم و سعي مي‌كنيم اسناد را برگردانده و در غير اين صورت از آنها عكس‌برداري و آنها را روي سايت كتابخانه قرار دهيم.

رييس كتابخانه ملي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به شعب استاني كتابخانه ملي گفت: اين يكي از كارهاي خوب سازمان در راستاي عدالت‌محوري است چرا كه تا پيش از اين تمام اسناد در تهران جمع‌آوري مي‌شد اما امروز اين شكل وجود ندارد و ما در 31 استان اين بضاعت را داريم تا با وجود مراكز استاني اسناد هر استان را در همان شهر نگهداري كنيم تا پژوهشگران به راحتي بتوانند به آن دسترسي داشته باشند، همچنين مي‌توان از اين اسناد عكس‌برداري كرد و آن‌ها را روي سايت قرار داد.

وي اضافه كرد: بايد از عرق قومي مردم استفاده كنيم و اسناد شهرهاي را جمع‌آوري كرده و به همان شهر منتقل كنيم، همان طور كه اين اقدام در زاهدان انجام شد و با وقف كتابخانه مرحوم سياوش پرواز، 55 هزار جلد كتاب در كتابخانه زاهدان موجود است.

رييس كتابخانه ملي در اين مراسم از ثبت دو اثر ديگر در كميته ملي حافظه جهاني خبر داد و گفت: بعد از يك بررسي دو ساله از ميان 37 اثر 27 اثر انتخاب شدند و در نهايت دو اثر براي ثبت در كميته ملي حافظه جهاني انتخاب شد. 

وي افزود: كتاب «ذخيره‌ خوارزمشاهي» يك ذخيره كامل طب سنتي است و تا پيش از اين اروپايي‌ها همانند كتاب قانون ابن‌سينا بدون اين‌كه نامي از اين اثر ببرند از آن استفاده مي‌كردند.

وي ادامه داد: نقشه‌هاي قديمي ايران كه اثبات‌كننده هويت تمدني، معماري، فرهنگ شهري، تكنيك آبرساني و غيره است اثر ديگري است كه در اين كميته به ثبت رسيده است.

وي در پايان اظهار كرد: بايد تاريخ شفاهي را پاس بداريم و بدون حب و بغض آن را نگهداري كنيم و تنها به محقق سپرده و قضاوت را برعهده آن‌ها بگذاريم. 

همايش ملي نقش اسناد در تاريخ‌نگاري استان بوشهر صبح امروز (14 دي) با حضور حجت‌الاسلام والمسلمين غلامعلي صفايي بوشهري، نماينده ولي‌فقيه در استان و امام جمعه بوشهر، محمدحسين جهانبخش، استاندار بوشهر ، اسحق صلاحي، رييس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران و جمعي از اهالي فرهنگ‌ بوشهر در مجتمع فرهنگي نهم دي برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط