ادبیات اسپانیایی زبان که در سراسر جهان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، در یک سال اخیر سالی سرشار از موفقیت و دستاوردهای ادبی را تجربه کرد.-
خورخه لوئیس بورخس که در سال ۱۸۹۹ متولد شد و در سال ۱۹۸۶ درگذشت، نویسنده، شاعر و ادیب معاصر آرژانتینی و از برجستهترین نویسندگان آمریکای لاتین است. او که برای نوشتن داستان های کوتاهش اهمیتی جهانی دارد و سالها به عنوان استاد ادبیات انگلیسی دانشگاه بوینوس آیرس فعالیت کرد، با داستان های کوتاهش انقلابی در فرم داستان کوتاه کلاسیک ایجاد کرد و موجب شد تا بعدها منتقدان از وی به عنوان نویسنده پست مدرن نام ببرند. بورخس با اینکه بارها نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات شد هیچگاه برنده آن نشد.
در حالی که جهان در حال بزرگداشت صدمین سال تولد «ارنستو ساباتو» نویسنده نامدار آرژانتینی بود، صدای این نویسنده برای همیشه خاموش شد. ارنستو ساباتو، ۲۴ ژوئن ۱۹۱۱ در حومه بوینس آیرس در خانوادهای پر فرزند به دنیا آمد. در جوانی به گروه های چپ گرا پیوست و برای مدتی ريیس فدراسیون کمونیست های جوان بود. او که در رشته فیزیک درس خواند و پس از اخذ مدرک دکترا به پاریس رفت و در دانشگاه سوربن، در موسسه کوری به فعالیت مشغول شد، پس از جنگ جهانی دوم به نوشتن روی آورد. پس از پایان حکومت نظامیان در آرژانتین، وی به درخواست رائول آلفونسین، ريیس جمهور وقت این کشور، ریاست کمیسیونی را پذیرفت که در مورد سرنوشت ناپدید شدگان دوران حکومت نظامیان تحقیق می کرد. یافته های این گروه تحقیق، با عنوان «دوباره هرگز» منتشر شد.
ساباتو نویسنده نامدار آرژانتینی، در سالهایی که مشغول داستان نویسی بود جوایز ادبی بسیاری از جمله جایزه سروانتس و جایزه ادبی ایتالیا را به خود اختصاص داد، اما بیشترین شهرت وی به خاطر مخالفت او با حکومت های نظامی آمریکای لاتین و دفاع از حقوق بشر بود. «قهرمان ها و گورها» و «تونل» معروفترین آثار وی است.
لورکا که در سال 1898 در حومه گرانادای اسپانیا به دنیا آمد، در سال 1918 با نخستین مجموعه اشعارش با عنوان «تاثرات و منظره ها» به شهرت رسید. مجموعه دیگر او با عنوان «شاعر کولی» نیز برایش شهرتی جهانی آورد و مجموعه دیگر اشعارش با نام «شاعر در نیویورک» در سفر او به نیویورک خلق شد. این شاعر سرشناس نخستین کتابش به نثر را در سال ۱۹۱۸ به نام «باورها و چشم اندازها» در گرانادا به چاپ رساند و به سال ۱۹۲۰ نخستین نمایشنامه اش با نام «دوران نحس پروانهها» را نوشت و به صحنه برد که با استقبال چندانی روبرو نشد. در سال ۱۹۲۱، او «کتاب اشعار» که نخستین مجموعه شعرش است را منتشر کرد و در ۱۹۲۲ با مانوئل دفایا جشنواره کانته خوندو که آمیزهای از افسانهها، آوازها و پایکوبی های کولیان اسپانیا بود و می رفت در هیاهوی ابتذال آن سالهای فلامنکو به دست فراموشی سپرده شود، را برپا کرد.
لورکا در ۱۹۲۷ «ترانهها» را منتشر کرد و نمایشنامه «ماریانا پیندا» را در ماه ژوئن همین سال به صحنه برد و در بارسلونا نمایشگاهی از نقاشیهایش بر پا شد. در ۱۹۲۸ محبوبترین کتابش، «ترانههای کولی» منتشر شد و شهرتی گسترده را برای فدریکو به ارمغان آورد. در سال 1931 او دوباره به مادرید برگشت و به عنوان مدیر تئاتر «بالاگان» این شهر انتخاب شد. در این سالها بود که لورکا چندین نمایشنامه را تالیف کرد. در جریان جنگ شهروندی در اسپانیا در سال 1936 لورکا به اتهام پیروی از انقلابیون بازداشت و در 18 اوت همان سال اعدام شد.
در سال 2011 دنیای اسپانیایی زبان 20 سالگی موسسه سروانتس را جشن گرفت. بیستمین سالگرد تاسیس موسسه اسپانیایی سروانتس با برپایی بیش از 6500 برنامه و رویداد فرهنگی در 77 مرکز وابسته به این موسسه واقع در 44 کشور جهان گرامی داشته شد. این موسسه درطول 2 دهه حیات خود به محلی برای معرفی نویسندگان خلاق و توانمند اسپانیایی زبان تبدیل شده است. بودجه جهانی برنامه های این موسسه در سال 2011 معادل 4/141 میلیون دلار بود. موسسه سروانتس به عنوان یک موسسه غیرانتفاعی است که از سال 1991 توسط دولت اسپانیا تاسیس شده و هدف آن ترویج و حمایت از زبان و فرهنگ اسپانیایی در جهان است. این موسسه با یاد سروانتس نویسنده کتاب دن کیشوت (1616-1547) به نام او شده است.
در عین حال با اعطای لقب پایتخت کتاب جهان به شهر بوینوس آیرس پایتخت آرژانتین، از سوی یونسکو، دنیای آمریکای لاتین در زمینه فرهنگی بیش از پیش به خود بالید. این شهر با 200 کتابفروشی بزرگ، 60 کتابخانه، و کیوسک های متعدد کتابفروشی این عنوان را از یونسکو دریافت کرد. به همین دلیل در هر گوشه و کنار شهر مراکزی برای ارایه کتاب تدارک دیده شد.
آرژانتین در سال 2011 به عنوان میهمان ویژه در نمایشگاه کتاب فرانکفورت نیز حضور داشت و به همین دلیل بیش از 200 عنوان از کتاب های آرژانتینی به زبان آلمانی ترجمه شد و قراردادهای ترجمه متعددی منعقد گردید. از دستاوردهای این نمایشگاه انعقاد یک قرارداد در زمینه حقوق نشر دیجیتال برای ناشران آرژانتینی ، یک برنامه فرهنگی جهانی برای راه اندازی روزی به عنوان «تنوع موضوعی» در جهان اسپانیایی زبان و برپا کردن یک نمایشگاه جدید برای صنایع فرهنگی از جمله آنها بود.
نمایشگاه بین المللی کتاب آرژانتین نیز با شرکت 1500 غرفه از 42 کشور جهان از 20 آوریل تا 9 می (31 فروردین تا 19 اردیبهشت) بر پا شد.
کسب موفقیت های بین المللی
اما در زمینه دستاوردهای بین المللی چهره های ادبی اسپانیایی زبان موفق به دریافت جوایز متعددی شدند تا توانایی های خود را بیش از پیش به اثبات برسانند. در این زمینه «لینا مروآنه» نویسنده شیلیایی موفق شد به صورت مشترک با «سابرینا یانش» نویسنده آلماني جایزه ادبی «آنا زگرز» 2011 را از آن خود کند. این جایزه را که در مجموع 20 هزار یورو ارزش دارد و از سوی بنیاد «آنا زگرز» اهدا میشود، «مروآنه» را برای داستان هایش شایسته دریافت این جایزه دانست.
«لینا مروآنه» متولد سال 1970 در «سانتیاگو» است. او در کنار داستان های کوتاهش به انتشار نوشته هایش در بسیاری از گلچینهای ادبی و نشریات انگلیسی، اسپانیایی ، آلمانی و فرانسه نیز پرداخته است. او در سال 2006 موفق شد جایزه بهترین رمان منتشر شده انجمن ملی فرهنگ و هنر در شیلی را به خود اختصاص داد.
«خاویر ماریاس» نویسنده اسپانیایی نیز دیگر چهره دنیایی اسپانیایی زبان بود که توانست یک جایزه معتبر اروپایی را کسب کند. او با دریافت جایزه دولتی اتریش برای ادبیات اروپایی ، تقدیر شد. این نویسنده 60 ساله این جایزه 25 هزار یورویی را برای مجموع فعالیتهای خود درعرصه ادبیات دریافت کرد. گروه داوری دلیل اهدای این جایزه را چنین عنوان کرد : آثار داستانی «ماریاس» از بعد حقیقی اروپا که در آن اندیشه در مورد طبیعت اسرارآمیز انسانی همراه با تفکر در مورد اخلاق، تاریخچه و سیاست مرتبط است، سرچشمه میگیرد. از «خاویر ماریاس» 11 رمان ، دو مجموعه داستان ، 17 مجموعه مقاله ، تعداد بیشماری مقاله براي نشریات و زندگینامه به 40 زبان ترجمه شده و یکی از نویسندگان مطرح برای دریافت جایزه نوبل به شمار میرود.
از دیگر موفقیت های ادبیات اسپانیایی زبان دریافت جایزه ادبی یلتسین بود که به مترجم اسپانیايی اهدا شد. این جایزه که از 2 سال پيش تاكنون به بهترین مترجمان آثار نویسندگان روسی به زبان اسپانیایی اهدا میشود، دو نفر از مترجمان سرشناس اسپانیايی –فرناندو آتیرو ماسیاس برای ترجمه داستان بلند نیکولای لسکوف با عنوان «رقیب سرسخت» و خوزه ماری مونیاراویرا برای ترجمه داستان بلند «روز وداع» نوشته ولادیمیر سوروکین، نویسنده روسی را به عنوان برنده انتخاب کرد.
اهدای برترین جوایز ادبی
جایزه شعر ملکه سوفیای اسپانیا که یکی از مهمترین جوایز شعر در جهان محسوب میشود وهر سال به نویسندگان و شاعرانی از اسپانیا و آمریکای لاتین اهدا میشود، به «فينا گارسيا ماروز» كوبايي رسيد. این شاعر 88 خود را ملهم از آثار «خوان رامون خيمنز» و «رافائل آلبرتي» ميداند. این شاعر که از چهره های ادبی برجسته و قدیمی کوبا است، در سال 1924 در هاوانا متولد شده و در دهه 40 قرن بيستم نخستین مجموعه شعرش خود را با نام «منشاءها» به چاپ رساند. اشعار وی به زبانهای مختلفی ترجمه شده و تاکنون چندین جایزه را نیز دریافت کرده است. «سفر به نیکاراگوئه»، «اعتبار شارلوت» و «عیادت» از جمله آثار اوست.
اما این تنها موفقیت این بانوی سالخورده نبود زیرا او به عنوان برنده هشتمین جایزه بینالمللی شعر فدریکو گارسیا لورکا نیز انتخاب شد. این جایزه از سوی شهر گرانادا هر سال اهدا می شود. ماروز برای کسب این جایزه با 40 نامزد که بیشتر آنها از نویسندگان آمریکای لاتین هستند به رقابت پرداخت. این جایزه به ارزش 50 هزار دلار طی مراسمی در گرانادای اسپانیا، زادگاه لورکا، به وي اهدا شد.
اما لئونارد کوهن شاعر و ترانه نویس سرشناس کانادایی نیز نام خود را به عنوان برنده جایزه معتبر پرنس آستوریاس 2011 ثبت کرد. او توانست این جایزه را که برای تقدیر از یک عمر دستاورهای ادبی یک نویسنده یا شاعر به او تعلق می گیرد، در رقابت با 31 نامزد دیگر از آن خود کند.
کوهن نخستین کتاب شعرش را در سال 1956 با عنوان «بگذار با اسطوره ها رقابت کنیم» با الهام از اشعار فدریکو گارسیا لورکا شاعر اسپانیایی که همیشه مورد تحسین او بوده، سروده بود.او که نویسنده 13 کتاب است، دومین کتابش را با عنوان «جعبه ادویه زمین» در سال 1961 منتشر کرد. نخستین رمان او با عنوان «بازی مطبوع» در سال 1963 منتشر شد و مجموعه جدید اشعارش با عنوان «گل هایی برای هیتلر» در سال 1964 به بازار آمد. پس از آن او رمان «گمشدگان زیبا» را نوشت و سپس مجموعه شعری «پازاریت هایی از بهشت» در سال 1966 منتشر شد. «انرژی بردگان» کار بعدی او بود که در سال 1972 منتشر شد و «کتاب بخشش» در سال 1984 به بازار آمد. «کتاب خواستن» در سال 2006 مجموعه ای از اشعار و قطعات منظوم اوست و نخستین کتاب شعری ست که توانست در تاریخ کانادا پرفروش ترین کتاب سال شود. جدیدترین کتاب او با عنوان «اشعار و ترانه ها» در سال 2011 منتشر شده است.
جایزه نقدی 50 هزار یورویی این رقابت به کوهن اهدا شد تا نام او در کنار مارگارت آتوود، پل آستر، اسماعیل کاداره و آرتور میلر که در سال های گذشته این جایزه را در بخش ادبیات از آن خود کرده بودند، ثبت شود.
«خوآن گابریل واسکوئز» نویسنده نسل جوان کشور کلمبیا جایزه ادبی آلفاگوآرای سال 2011 اسپانیا را به خود اختصاص داد. این جایزه ادبی که 175 هزار دلار ارزش دارد از جمله معتبرترین جوایز ادبی دنیای اسپانیایی زبان است و برای نگارش رمان «سر و صدای اشیای در حال سقوط» به این نویسنده 37 ساله اهدا شد. این نویسنده در رقابت با 608 نویسنده از اسپانیا و کشورهای آمریکای لاتین توانست نام خود را به عنوان برنده ثبت کند. نویسنده در این کتاب به مساله خشونت و ترور در شهر بوگوتا پایتخت کلمبیا پرداخته است.
اما عنوان برنده قدیمی ترین جایزه ادبی اسپانیا یعنی جایزه نادال نیز نصیب «آلیشیا خیمنز بارتلت» برای نوشتن رمانی با عنوان «جایی که هیچکس پیدایت نمی کند» شد. این رمان داستان زندگی واقعی یک زن در پیوستن به مقاومت اسپانیا علیه رژیم فرانکو را باز می گوید. خانم خیمنز 59 ساله که به عنوان نویسنده ای جنایی نویس شناخته می شود، در این کتاب مبارزه با رژیم فاشیستی ژنرال فرانکو را که از 1939 تا زمان مرگش در سال 1975 بر اسپانیا حکومت کرد، مورد نظر قرار داده است. زندگی واقعی این کتاب هم الهام گرفته از زندگی «ترزا پلا مه سه گور»(2004-1917) است که در سال 1960 برای مبازه با این رژیم دستگیر شد و متهم به کشتن 21 تن از اعضا و 7 ژنرال گارد فرانکو بود.
«خاوير مورو» نويسنده اسپانيايي نیز جايزه 2011 پرميو پلانتاي اسپانيا را که از جوایز معتبر این کشور است، به نام خود كرد. موروي 57 ساله، اين جايزه را براي رمان «امپراتور، اين تويي» دريافت كرد. در اين رمان كه برمبناي زندگي نخستين امپراتور برزيل دام پدروي اول (1834-1798) نوشته شده، به مبارزات ملي عليه قدرت امپرياليستي پرتغال پرداخته شده است. «مورو» در رقابت با 484 رمان اسپانيايي زبان توانست جايزه شصتمين دوره پرميو پلانتا به مبلغ 600 هزار يورو (830 هزار دلار) را دریافت کند.
در همین مقطع سومین دوره جایزه ادبی «ایزابل پولانکو»ی مکزیک نیز به «کارلوس گرانس مایا» نویسنده کلمبیایی برای کتاب «تلاش نادیدنی: هنر، انقلاب و قرن دگرگونی فرهنگی» رسید. گرانس مایای 36 ساله در کتابش به اهمیت انقلابها پرداخته و نشان می دهد که اگرچه انقلاب های سیاسی بزرگ در قرن بیستم شکست خورد اما انقلاب فرهنگی همراه آن بود و همین موفقیت بزرگی بود. مبلغ این جایزه 100 هزار دلار است.
«فرناندو والیو رندون» نویسنده و فیلمساز 72 ساله مکزیکی – کلمبیایی به عنوان برنده جایزه نمایشگاه بین المللی کتاب گوادالاخار تجلیل شد. این جایزه که مبلغ نقدی آن بیش از 110 هزار یورو است، یکی از معتبرترین جوایز ادبی در دنیای اسپانیایی زبان به شمار می رود.
نویسنده آرژانتینی «ریکاردو پیگلیا» نیز به عنوان برنده جایزه رومولو گالگوس ونزوئلا انتخاب شد. این جایزه معتبرکه به رمان تعلق می گیرد، از قدیمی ترین جوایز اسپانیایی زبان است و از سوی انجمن منتقدان ادبی اسپانیایی زبان اهدا می شود. او این جایزه 100 هزار دلاری را هر دو سال یک بار اهدا می شود، برای رمان «شب سفید» دریافت کرد.
جايزه ادبي سروانتس كه به عنوان نوبل ادبي ادبيات اسپانيوليزبان شناخته ميشود، نیز به «نيكانو پارا» شاعر و رياضيدان اهل شيلي تعلق گرفت. این چهره برجسته ادبی که ۹۷ ساله است به پاس خلق زبان شاعرانهاي تازه و متفاوت در آثارش كه خود او «پاد شعر» مينامد، به عنوان برنده جايزه ادبي «ميگوئل دو سروانتس» ۲۰۱۱ انتخاب شد.
پارا كه خود را سرسپرده ادبيات كلاسيك ازجمله سروانتس، شكسپير، دانته و شاعر قرون وسطاي اسپانيا، «گونزالو دو برسئو» ميداند، در جايي گفته است برسئوي قرن سيزدهم طلايهدار سبك «پاد شعري» و استفاده از زبان مردم در آثار ادبي است. كاربرد زبان مستقيم، صريح، عاميانه و محاورهاي در كنار مفاهيمي مانند تلاش روزانه مردم براي كسب روزي يكي از اركان شعر پارا را تشكيل ميدهد. «پاد شعر» در محتوا و فرم شعر موضوعات پيش پا افتاده است و آنطور كه پارا در مجموعه «شعرها و پادشعرها» مينويسد: شعر تا نيم قرن، بهشتِ ابلهان جدي بود - جملهاي كه چندان به مذاق سنتگرايان و طرفدان شعر تغزلي خوش نيامد.
پارا سومين اديب اهل شيلي است كه به دريافت نوبل ادبي اسپانيا نايل شد، جایزه اش را ۲۳ آوريل ۲۰۱۲ (۴ ارديبهشت ۱۳۹۱) در سالگرد درگذشت سروانتس خالق «دن كيشوت» در زادگاه او دریافت می کند. خوان كارلوس پادشاه اسپانيا هر سال این جايزه ۱۲۵ هزار يورويي را به برنده آن اهدا ميكند.
در جستجوی گذشته
در سالی که بیستمین سالگرد شروع به کار موسسه فرهنگی سروانتس گرامی داشته شد، جستجوي مادريد براي يافتن استخوانهاي سروانتس نیز شروع شد و اسپانیایی ها اعلام کردند طرح جستجو براي يافتن استخوانهاي به جا مانده از نويسنده «دن كيشوت از لامانچا»، يعني ميگويل دو سروانتس را، براي روشن شدن چهره واقعي او شروع کرده اند. پروژه يافتن استخوانهاي سروانتس كه جايي در ديوارها يا كف صومعهاي در مركز مادريد دفن شده، به باستان شناسان اجازه ميدهد چهره مردي را كه تنها يك تصوير از او وجود دارد، بازسازي كنند. اين تصوير پرترهاي مدادي ست كه «خوان د خائورگي» 20 سال پس از مرگ اين نويسنده از او كشيده است. گروه پرادو موفق به كسب حمايت مقامات محلي شدهاند و تاييد اسقف مادريد را نيز براي شكافتن جايي كه ميتواند آرمگاه ابدي خالق دن كيشوت باشد، به دست آوردهاند. متخصصان مي گويند استخوانهاي سروانتس به راحتي قابل شناسايي است و آنها مي توانند از زخم هايي كه او در نبرد لپانتو در سال 1571 برداشته بود، او را شناسايي كنند.
سروانتس پس از مرگ در سال 1616 در اين صومعه كه نزديك خانه اش قرار داشت، دفن شد. استخوانهاي سروانتس در سال 1673 وقتي در اين صومعه عمليات ساختماني در دست اجرا بود، مفقود شد. گفته ميشود اين استخوانها به يك صومعه ديگر انتقال يافت و بعد دوباره به همين صومعه بازگشت داده شد. پرادو اميدوار است اين كار تا سال 2016 كه گراميداشت چهارصدمين سالمرگ سروانتس است، عملي شود.
ميگويل دو سروانتس رماننویس و شاعر اسپانیایی (1547-1616) در شهر آلکالاد انارس اسپانيا به دنيا آمد. او كه هم دوره شكسپير در انگلستان است، با وجود اين كه تحصیلات چنداني نداشت، در بیست و دوسالگی به خدمت سفیر پاپ در دربار فیلیپ دوم، پادشاه اسپانیا، درآمد و با او به ایتالیا رفت و پس از مدتي كوتاه به سفر روي آورد. او در جنگ لپانتو با عثمانیها شرکت کرد. در راه بازگشت به كشورش، کشتی آنها با حمله دزدان دریایی روبه رو شد و سروانتس پنج سال در بردگی در الجزاير به سر برد و سرانجام خانوادهاش با پرداخت پول بسیار او را خریدند و آزاد کردند.
سروانتس قسمت اعظم آثار خود را پس از پنجاه سالگی خلق کرد، كه از جمله آنها اثر معروف «دن کیشوت» است. اين كتاب در ژانویه 1605 منتشر شد و موفقیت بسیار به دست آورد و در همان سال شش بار تجديد چاپ شد. هدف او از نوشتن دن كيشوت خلق رمانی پهلوانی و عیاری بود. اين رمان نمونه رمان عصر جدید قرار گرفت. سروانتس حدود 30 نمایشنامه نيز نوشت که بیشتر آنها از بين رفت.
اما سروانتس تنها چهره ای نبود که کشف دلایل مرگش برای اسپانیایی ها در مرکز توجه قرار گرفت و در همین سال برای نخستین بار عنوان شد پابلو نرودا شاعر سرشناس شیلیایی و دوست صمیمی سالوادور آلنده نه بر اثر سرطان که توسط دولت نظامی کشته شده است.
در همین حال ایزابل آلنده نویسنده سرشناس شیلیایی نیز خواستار این شد که دولت شیلی به بررسی دلایل مرگ سالوادور آلنده رییس جمهور سابق این کشور بپردازد. خانم آلنده در نمایشگاه کتاب مادرید گفت سوال بزرگی وجود دارد و آن اینکه سالوادور آلنده کشته شد یا خودش درگذشته؟ او گفت باید چهره دیکتاتوری حاکم بر شیلی پس از دوره آلنده از همان روزهای نخستش دوباره بررسی شود.
صداهایی که خاموش شدند
جهان ادبی اسپانیایی زبان و آمریکای لاتین هم در سوگ چهره های مطرحی نشست که بی شک ساباتو از مشهورترین آنهاست.
خورخه سمپران دیگر نويسنده اسپانيايي كه به زبان فرانسوي مينوشتو برای نوشتن فیلمنامه Z از شهرتی جهانی برخوردار بود ، نیز درگذشت. اين نويسنده و نمايشنامه نويس كه در دورهاي وزير فرهنگ بود، در 87 سالگي در پاريس چشم از جهان فرو بست. از دیگر فیلمنامه های این نویسنده «جنگ تمام شد»، «استاويسكي» و «اعتراف» است. او بیوگرافی اش را نیز با عنوان «فدريكو سانچز خوبيد» نوشت که از خاطرات سیاسی او تشکیل شده است. از ميان آثار او كه به زبان انگليس موجود هستند «ادبيات يا زندگي» و «سفر طولاني» از آثار شاخص او به شمار ميآيند.
گونزالو روخاس شاعر شیلیایی و برنده جایزه سروانتس در 93 سالگی درگذشت. این شاعر که به عنوان یکی از بزرگترین نویسندگان آمریکای لاتین مورد توجه قرار گرفته بود، جوایز ادبی متعددی را در سال های عمر ادبی اش به خود اختصاص داد. او جایزه ادبیات ملی شیلی ، جایزه ملکه صوفیا برای اشعار آمریکایی ایبری، جایزه اکتاویوپاز مکزیک و جایزه خوزه هرناندز آرژانتینی را هم در کارنامه داشت. از گلچین های ادبی این شاعر می توان به «بینوایی بشر» در سال 1948، «در برابر مرگ» در سال 1964، «تاریک»در سال 1977، «در روشنایی» در سال 1981 و «از آب» در سال 2007 و ... اشاره کرد.
رائول روئيز، نويسنده و كارگردان شيليايي-فرانسوي فيلم «زمان بازيافته» كه با اقتباس از جلد آخر رمان «در جستجوي زمان از دست رفته» اثر مارسل پروست ساخته شد، در 70 سالگي درگذشت. كارگردان و نويسنده فيلمنامه اقتباسي «زمان بازيافته» (1998)، «ارواح سترگ» (2001) را نيز با اقتباس از رماني به همين نام اثر ژان ژيونوي مشهور ساخته بود.
«الیسیو آلبرتو» شاعر ، نویسنده و روزنامه نگار کوبایی نیز در 59 سالگی درگذشت. او در دنیای ادبیات اسپانیایی زبان بیش از هرچیز با کتاب «گزارشی علیه خودم» منتشر شده به سال 1993 به شهرت رسید. در این کتاب او به توصیف این پرداخته بود که چگونه سازمان امنیت کوبا از وی اطلاعاتی در مورد خانواده اش می خواست. این نویسنده که در سال 1998 جایزه آلفاگوآرای اسپانیا را دریافت کرد، در عرصه فیلمنامه نویسی نیز موفق بود.
«ديويد ويناس» نويسنده و نمایشنامه نویس سرشناس آرژانتيني از دیگر چهره هایی بود که دنیای ادبیات لاتین را ترک کرد. او که در 83 سالگي درگذشت، برای رمان «مالکان زمين» شهرتی جهانی داشت و آثار دیگری چون «هر روز خدا» و «ليزاندرو» را نیز در کارنامه اش داشت.
«موآسير اسكليار» رمان نويس و نويسنده داستان كوتاه برزيلي در 73 سالگي در گذشت. وی كه براي رمانها و داستانهاي كوتاهش اعتباري جهاني داشت، نویسنده رمان های متعددی است و مهم ترين رمان هاي او چون «قنطورس در باغ»، «مكس و گربهها» و «خدايان راكل» به زبانهاي مختلف ترجمه شده و داستانهاي كوتاهش چون «چشم گيرا»، «كارناوال حيوانات» و «ترانه مسيح اشتباهي» در ادبيات پرتغالي زبان از جايگاه ويژهاي برخوردارند.
نظر شما