ايبنا نوجوان: «خدا براي كي دلش تنگ ميشه؟» را شاعرِ آن متنهايي شبيه شعر يا داستانك ميداند و ترجيح ميدهد نام «ادبيات ديگر» را به اين مجموعه بدهد؛ ادبيات ديگر ادبياتي است كه ساختار شناختهشدهي ادبيات در آن رعايت نشده است.
بعضي با پله پله نوشتن، «ادبيات ديگر» را شعر مينامند؛ بعضي به خاطر داشتن عناصر داستاني مثل شخصيت و گفتوگو به آن داستانك ميگويند اما ويژگي اصلي اين آثار تازگي در نگاه، قالب و نوع بيان است.
«خدا براي كي دلش تنگ ميشه؟» مجموعهاي از 40 متن ادبي - شعر از جنس «ادبيات ديگر»، سرودهي «فرياد شيري» است. اين شاعر 40 ساله كه تا كنون بيش از 20 كتاب در عرصهي ادبيات كودك، نوجوان و بزرگسال نوشته، كتاب تازهاش را به دخترش «شيرين» تقديم كرده و در ابتداي كتاب با نوجواناني كه اين اثر را ميخوانند حرفهايي زده است:
«بعضي از بزرگترها فكر ميكنند هر كاري كه انجام ميدهند درست است اما شما بايد فقط كاري را كه فكر ميكنيد درست است انجام بدهيد.
بزرگترها دوست دارند دوباره بچه شوند و برگردند به سن و سال شما، پس شما هم براي بزرگ شدن زياد عجله نكنيد و قدر كودكيهايتان را بدانيد.
ميدانيد چرا بزرگترها براي شما مداد و پاككن ميخرند؟ شايد از شما ميخواهند اشتباهاتشان را يادداشت كنيد و دروغهايشان را پاك كنيد!
اگر توي يك بازار شلوغ گم شديد، اصلاً نگران نباشيد. كمي فكر كنيد تا يادتان بيفتد كجا از پدر و مادرتان جدا شديد. شايد آنها گم شده باشند و شما بايد پيدايشان كنيد!»
با اين مقدمهي نو و تا اندازهاي عجيب حتماً توقع داريد كه كتابي عجيب و غريبتر را پيش رو داشته باشيد اما موضوع شعرهاي شيري ساده و صميمياند؛ نگاه سادهاي كه مرگ و زندگي را از دريچهي چشم يك نوجوان تفسير ميكند:
«مادربزرگ دلش براي خدا تنگ شد و مرد.
پدربزرگ دلش براي مادربزرگ تنگ شد و مرد.
مادرم دلش براي مادربزرگ تنگ شد و گريه كرد.
پدرم دلش براي پدربزرگ تنگ شد و گريه كرد.
من هم حوصلهام سر رفت و از آنها پرسيدم:
-خدا دلش براي كي تنگ ميشه؟»
«شيري» فقر، غم، بچهها و آدم بزرگها، تنهايي، كودكان كار، حيوانات و حتي قصههاي قديمي را دستمايه نوشتههاي تازهاش قرار داده است. حرفهاي اين شاعر به كودكي و جنگ را با هم ميخوانيم:
«اگر پيش از شليك اولين گلوله
آدمبزرگها با بچهها
مشورت ميكردند،
حالا نه جنگ سرگرمي آنها ميشد
و نه تفنگ
اسباببازي بچهها!»
«خدا براي كي دلش تنگ ميشه؟» را انتشارات «پيدايش» به همراه تصاويري از «مهسا طوسي» با شمارگان 2500 نسخه و به بهاي 4000 تومان روانهي بازار كتاب كرده است.
دوشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۱:۴۴
نظر شما