یکشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۱:۱۹
تبيين فراز و فرود تجدد آمرانه در تركيه و ايران

كتاب «دولت و فرودستان» نوشته تورج اتابكي به فراز و فرود تجدد آمرانه در تركيه و ايران مي‌پردازد. اين كتاب توسط آرش عزيزي به فارسي برگردانده شده است. اين كتاب به سازش و مقاومت در برابر مدرن‌سازي، رابطه بين مرم عادي و دولت در تركيه و ايران و واكنش جامعه به اصلاحات و تجدد آمرانه مي‌پردازد.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)،‌ اين كتاب دربردارنده يازده مقاله است كه سازش و مقاومت در برابر مدرن‌سازي، رابطه بين مردم عادي و دولت در تركيه و ايران و واكنش جامعه به اصلاحات و تجدد آمرانه در اين كشورها را مورد بررسي قرار مي‌دهد. «زمان، انضباط كاري و مدرن‌سازي در تركيه و ايران: برخي ملاحظات تطبيقي» نوشته تورج اتابكي، «كارگران و دولت در اواخر امپراتوري عثماني» اثر دونالد كواترت، «ميهمانان ناراضي: فرودستان ايران در حاشيه‌هاي امپراتوري تزاري» به قلم تورج اتابكي از جمله مقالات اين كتاب است.

«مدرن‌سازي امپراتوري عثماني و امتيازات ويژه: واكنش ارتدوكس‌هاي يوناني به سياست‌هاي ترك‌هاي جوان»، نوشته ونجليس كچ ريوتيس، «اصلاحات از بالا، مقاومت از پايين: مخالفان نظم نوين در ايران، 1927 تا 1929» اثر استفاني كرونين، «ميراث عثماني جمهوري كماليستي» به قلم اريك يان زوخر،‌ «در كنار، يا بركنار از كارگران ايران: آبادان، ارديبهشت 1308» نوشته كاوه بيات، «واكنش‌هاي صوفيان به اصلاحات در پي مباره ملي در تركيه» اثر هوليا كوچوك، «واكنش به تجدد آمرانه در تركيه: واقعه منمن و پيدايش يك اسطوره و نزاع بر سر آن (1930 ـ 1931)»، نوشته اميد آزاك، «اقتدار و عامليت: بازنگري كنشگري زنان در دوره رضاشاه» اثر افسانه نجم‌آبادي، «چندهمسري پيش و پس از اجراي قانون مدني سوئيس در تركيه» به قلم نيكول آ.ن.م. فان اوس بخشي ديگر از مقالات اين كتاب را شامل مي‌شود. نمايه نيز پايان بخش اين كتاب تاريخي است.

تورج اتابكي در پيشگفتار كتاب مي‌نويسد كه تاريخ اجتماعي خاورميانه، در مقايسه با ديگر شاخه‌هاي تاريخ‌نگاري، حوزه‌اي است كه هنوز جاي زيادي براي كاوش دارد. تاريخ‌نگاري خاورميانه، همچون تاريخ‌نگاري اروپا، تا پيش از قرن بيستم تحت سلطه تاريخ‌نگاري سياسي، سلسله‌اي و نسب‌شناسانه و روايت‌هاي زندگي و زمان نخبگان بود اما با رشد چشمگير و جهاني جامعه‌شناسي به عنوان موضوع دانشگاهي، به خصوص در پنجاه سال اخير، بسياري از مورخان به تدريج تاريخ اجتماعي جوامع خاورميانه را رشته دانشگاهي مقبولي دانستند.

وي در ادامه مي‌گويد: «در بررسي اجراي مدرن‌سازي در خاورميانه به طور اعم و تركيه و ايران به طور اخص با نقصان‌هاي بسيار جدي در روايات و تحليل‌هاي تاريخي در مورد پذيرش و مقاومت در برابر تغييراتي مواجه‌ايم كه جوامع ايران و تركيه در 200 سال گذشته با آن روبه‌رو بوده‌اند. گرچه مطالعه مدرن‌سازي در تركيه و ايران موضوع پژوهش‌هاي دانشگاهي متعددي بوده است اما اين پژوهش‌ها تنها اجراي مدرن‌سازي از بالا را بررسي مي‌كنند، يعني اقداماتي را كه نظام‌هاي سياسي براي تغيير جوامع، وضع قوانين و مقررات جديد و بنيان نهادن نهادهاي اجتماعي و سياسي جديد برمي‌گزينند. اما آنچه هنوز در اين پژوهش‌ها غايب به نظر مي‌رسد اين است كه جامعه به اين اصلاحات و تغييراتي كه از بالا است چه واكنشي نشان داد؟»

تورج اتابكي پيش از اين كتاب‌هاي «تجدد آمرانه ـ جامعه و دولت در عصر رضا شاه» و «ايران و جنگ جهاني اول» را نوشته است. چاپ نخست كتاب «دولت و فرودستان» در 372 صفحه با بهاي 9500 تومان توسط انتشارات ققنوس منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها