چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۲
نگارش «بيابان گردي در ايران» اداي دين به طبيعت بود

نويسندگان كتاب «بيابان‌گردي در ايران» (ساسان سلوتي و معصومه بابانياوردي) مي‌گويند كه آن چه ما را به نگارش كتاب ترغيب ‌كرد، اداي دين به طبيعت بود و عنوان مي‌كنند: ما با نگارش كتاب، ‌توانستيم همراه جرياني شويم كه با شناساندن هويت طبيعت به ديگران براي حفظ محيط زيست تلاش مي‌كنند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، کتاب «بيابان‌گردي در ايران» با رويکرد طبيعت‌گردي در بيابان‌ها و کويرهاي ايران منتشر شده و با زباني ساده دنياي پر رمز و راز و افسون‌گر بيابان‌ها را شرح داده است. در اين كتاب خواننده با اقليم، رستني‌ها، جانوران و فرهنگ مردمان اين وادي پيوند مي‌گيرد.

اين کتاب در پنج بخش نوشته شده است. فصل نخست تعاريف و کليات بيابان و کوير، فصل دوم گياهان و رستني‌هاي بيابان، فصل سوم جانوران بيابان، فصل چهارم معرفي هفت وادي از بيابان‌هاي ايران و در فصل پاياني نيز به مقوله‌هاي مهم سفر و نيازها پرداخته شده است.

ساسان سلوتي و معصومه بابانياوردي كه انديشه‌اي يكسان و علاقه‌اي هم‌سو به بيابان‌گردي دارند، مي‌گويند: پيش از تأليف اين كتاب و علاقه بسيار به طبيعت، كيسه بزرگي برمي‌داشتيم و با جديت به كار رُفت و روب طبيعت مشغول مي‌شديم و هنگامي كه سفري به كوير و بيابان داشتيم، كمبود توشه‌اي از جنس كتاب را احساس مي‌كرديم. كتابي كه بتواند پاسخگوي سوال‌ها و روشنگر چراها و چگونه‌ها باشد و با زباني ساده رمز و راز بيابان را تشريح كند.

آن‌ها در ادامه سخنانشان مي‌گويند: نمي‌توان گفت كنجكاوي زياد انگيزه ما را براي نگارش چنين كتابي دوچندان كرد يا شيفتگي و علاقه ما به اين اقليم دوست‌داشتني؛ اما احساس مي‌كنيم كه با يافتن پاسخ براي برخي از اين هزاران سوال، هم علاقه ما افزون شده و هم كنجكاوي‌مان.

سلوتي به مردمان بومي اشاره مي‌كند و مي‌افزايد: اين كتاب، فرصت آشنايي بيشتر با مردمان بومي است، همچنين فرصتي براي آموختن از مردماني كه با سخت‌كوشي و تفكر با محيط بيابان سازگار شده‌اند. مردماني كه اميدشان به زندگي، از قنات و نخل و بيابان است.

وي با اشاره به اهميت كتاب مي‌گويد: اين كتاب درصدد تقويت ارتباط بين علاقه‌مندان به بيابان و مردمان بومي است. چرا كه اين ارتباط، هم امكان سفري متفاوت و پربار را براي افرادي كه مي‌خواهند سفر كنند، فراهم مي‌كند و هم انگيزه مردمان بومي را براي ماندن و حفظ طبيعت و فرهنگ افزون مي‌كند.

معصومه بابانياوردي به پژوهش‌هاي ميداني كه براي نگارش كتاب لازم بود اشاره مي‌كند و مي‌گويد: گام نخست بررسي نيازهاي اطلاعاتي يك بيابان‌گرد بود، اين كار با تجربه سفرهاي گروهي انجام شد. بنابراين مطالب كتاب بر مبناي نگاه يك طبيعت‌گرد انتخاب و شرح و بسط داده شده است.

وي  مي‌‌افزايد: گام بعدي يافتن منابع علمي معتبر و دست اول بود كه با توجه به دقت نظري كه صحت مطالب مي‌طلبيد، اين كار با صرف زمان زيادي صورت گرفت و در استفاده از منابع به يك يا دو منبع بسنده نشده و تا حد امكان منابع موجود بررسي شده است.

اين پژوهشگر اظهار مي‌كند: كوشش كرده‌ايم با ساده‌سازي متون تخصصي پلي بين متخصصان و علاقه‌مندان برقرار كنيم. سفرهايمان به بيابان نيز، امكان لمس واقعيات علمي را از نزديك فراهم كرد و همچنين فرصت مناسبي براي جمع‌آوري اطلاعات و دانش بومي و افزودن آن به كتاب بود.

وي به تصاوير كتاب نيز اشاره مي‌كند و مي‌گويد: كار تهيه عكس‌ها طي سفرهاي چندين ساله انجام شد، به ويژه در مبحث گياهان توجه بسياري صورت گرفته است زيرا علاوه بر اين كه درباره گياهان ايران مطالب بسيار ارزنده‌اي وجود دارد، تقريبا بيش‌تر آن‌ها فاقد تصاوير مناسب‌اند. اين نكته را بايد بگويم كه براي به حداكثر رساندن كيفيت تصويري كتاب، در بيشتر موضوعات به ويژه در زمينه حيات وحش از عكس‌هاي دوستانمان نيز بهره برده‌ايم.

اين پژوهشگر بيابان مي‌افزايد: براي نوشتن سناريوي سفر در بيابان پيش از سفر با راهنمايان محلي مشورت كرده و از همراهي‌شان اطمينان حاصل كرديم زيرا در برنامه‌ريزي سفر توجه به مسافتي كه در يك روز طي مي‌شود حايز اهميت است. براي محاسبه اين مسافت از نقشه‌هاي استاندارد راه‌ها و يا سايت‌هاي اطلاع‌رساني هم كمك گرفتيم.

وي به يكي از ملزومات سفر اشاره كرد و گفت: براي سفر همراه داشتن نقشه مناسب و متناسب با سفر ضروري است. نقشه‌هاي استان‌هاي مختلف و اطلاعات مفيد از راه‌ها و معرفي مناطق تاريخي و گردشگري مي‌تواند بسيار مهم باشد. همچنين نقشه‌هاي تخصصي‌تر (نقشه‌هاي 1250000 ) كه سازمان جغرافيايي نيروهاي مسلح و يا سازمان نقشه‌برداري و حتي تصاوير ماهواره‌اي منتشر كرده‌اند نيز توصيه مي‌شود.

سلوتي در ادامه مي‌گويد: معمولا خوانندگان اين كتاب با مباني اكوتوريسم آشنايند و خواهان رسيدن به اهداف اكوتوريسم هستند اما با توجه به اين كه در ايران هنوز درباره فرهنگ سفر و طبيعت‌گردي نكات تاريك و تأسف برانگيزي وجود دارد بر تكرار اين اصول و مباني تأكيد مي‌كنيم و معتقديم تكرار اين مباني از راه‌هاي مختلف، موجب اشاعه فرهنگ سفر مسوولانه و اكوتوريسم مي‌شود.

وي در پايان سخنانش اظهار مي‌كند: اين كتاب، بهترين بهانه براي بهترين سفرهاي زندگي ما بود. شايد اين گونه بگويم بهتر باشد كه اين كتاب لذت بخش‌ترين سفر زندگي ما بوده است، سفري از جنس كوير كه نه ابتداي آن مشخص بود و نه انتهايش. اين كه هنوز نيز به پايانش نرسيده‌ايم و حكايت همچنان باقي است. 

کتاب «بيابان‌گردي در ايران» همراه با 123 تصوير در 232 صفحه تمام رنگي با بهاي 15 هزار تومان توسط انتشارات ايران‌شناسي منتشر شده و در دسترس علاقه‌مندان به سفر در بيابان قرار دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها