پس از گراميداشت تونس در سال 2011 و پيش از اختصاص نمايشگاه سال آينده به ادبيات الجزاير، امسال حضور آثار و نويسندگان مراكشي پررنگتر از دو سال گذشته بود.
نويسندگان متعددي در برنامههاي امضاي كتاب، كافههاي ادبي، مصاحبه و گفتوگو و كتابخواني براي خوانندگان علاقه مند شركت كردند. همچنين در چندين ميزگرد به موضوع های مختلف روز، تاريخ، همبستگي و ادبيات فرانسوي زبان پرداخته شد.
همزمان با پنجاهمين سالگرد استقلال الجزاير از فرانسه، بخشي از جشن كتاب مغربي 2012 به اين رويداد اختصاص يافت و ياد و خاطره مولود فراون همراه پنج نويسنده ديگر الجزايري كه مارس 1962 از سوي ارتش فرانسوي مخفي ضد انقلاب الجزاير (OAS) كشته شدند، گرامي داشته شد.
گراميداشت فرانتس فانون روانكاو و فيلسوف مبارز ضد استعماري نيز در جشن امسال برگزار شد. او سال 1961 يك سال پيش از پيروزي انقلاب الجزاير چشم از جهان فرو بست و نتوانست حاصل مبارزه خستگي ناپذيرش در كشورهاي مغربي را به چشم ببيند. كريستين شوله-آشور استاد دانشگاه ادبيات مدرن دانشگاه سرژي-پوانتوي فرانسه همراه چند نويسنده و پژوهشگر در گراميداشت فانون به او اداي احترام كردند.
جشن هجدهم ميزبان برنامه بيسابقهاي بود كه به علت پنجاه سال انكار مقامات امنيتي و اطلاعاتي فرانسه و طفره رفتن از فاش كردن اطلاعات واقعي همواره مسكوت باقي مانده بود. ماجراي 17 اكتبر سياه 1961 كه طي آن دويست شهروند فرانسوي و الجزايري در خيابانهاي پاريس يا ساختمانهاي دولتي به علت شركت در تظاهرات ضد استعماري به قتل رسده بودند در ميزگردي جداگانه به بحث گذاشته شد. اين شهروندان بيگناه به دستور موريس پاپون ریيس وقت پليس پاريس توسط افراد بيهويت اداره پليس بر اثر ضرب و شتم وحشيانه كشته شده بودند.
بهار عربي هم فراموش نشد و كافههاي ادبي متعدد ميزبان برنامههاي مختلفي حول موضوع سقوط رژيمهاي ديكتاتوري دنياي عرب در سال 2011 بودند.
جايگاهي در جشن كتاب مغربي پاريس هم به كودكان و خانوادههاي آنها اختصاص يافته بود كه در آن مجموعهاي از فعاليتهاي ادبي براي كودكان و نمايشگاهي آموزشي براي معرفي كشورهاي مغربي شمال آفريقا ارایه شده بود. در كنار آن آتليههاي آموزشي داستان مصور و داستاننويسي نيز ميزبان كودكان و نوجوانان بودند.
به طور عمده تمامی آثار ادبي سال 2011 فرانسه هم براي فروش عرضه شدند تا خوانندگان علاقه مند بتوانند با خريد كتاب امضاي نويسنده فرانسوي يا مغربي آن را ضميمه اثر داستاني مورد علاقه خود كنند.
انجمن كو دو سولي (آفتاب سوخته) فعاليتش را از سال 1985 با هدف معرفي تاريخ، فرهنگ، ادبيات و چالشهاي روز كشورهاي مغربي در پاريس آغاز كرد. عمده فعاليت انجمن برپايي جشن سالانه كتاب مغربي است كه هر سال با گردهمايي علاقه مندان به اين حوزه رشتههاي ارتباطي فرانسويزبانان دو سوي مديترانه را مستحكم ميسازد.
نظر شما