به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از روابط عمومي مركز پژوهشي ميراث مكتوب، نخستين جلسه روز دوم همايش كه پنجشنبه از ساعت 9 صبح برگزار ميشود به موضوع نجوم اختصاص دارد و مديريت جلسه بر عهده دکتر محمد باقري است. در اين جلسه يان پيتر هوخندايک درباره «دو ابزار جمشيد کاشاني براي محاسبات نجومي»، اسدلله صفايي درباره «ساختار ربع و سدس در نجوم قديم»، اميرمحمد گميني درباره «خفري و حرکت وضعي زمين: نجوم در ايران همعصر کپرنيک» سخنراني ميکنند.
جلسه بعدي اين روز نيز به موضوع رياضيات و نجوم به مديريت دکتر اصغر قائدان اختصاص دارد. در اين جلسه که از ساعت 11 آغاز ميشود گِلن وَن برومِلِن از «جمشيد کاشاني و عرضهاي سيارات»، محمدرضا عرشي از «استخراج مجهولات در مقاله پنجم مفتاح الحساب کاشاني» و فاطمه دوست قرين از «روش ميرزا ابوتراب نطنزي در تثليث زاويه متأثر از روش کاشاني» سخن خواهند گفت.
در ديگر جلسه اين همايش که روز پنجشنبه از ساعت 14 به مديريت بِنو وَن دالن برگزار ميشود، مقالاتي از خورشيد عبدللهزاده با موضوع «نامههاي کاشاني: سرچشمه نادري در تاريخ علم»، نجيب مايل هروي با موضوع «حِرَف و صنايع در عصر تيموري و محمد برکت با موضوع تقابل آراء مدرسه شيراز و مدرسه سمرقند» ارايه خواهد شد.
در ادامه و از ساعت 15 کارگاه آموزشي با حضور ويکتور بلاسيو و ويلفرد دُخراف و با عنوان بررسي «کارآيي روش کاشاني در محاسبه عددπ » برگزار خواهد شد.
جلسه پاياني اين همايش نيز به رياضيات اختصاص دارد و مديريت آن را يان پيتر هوخندايک بر عهده دارد. در اين جلسه علي ايرانمنش و مهدي ترکتاز درباره «محاسبه سينوس يک درجه توسط کاشاني»، بهمن مهري و محمدحسن جهانبخت درباره «نظريه تقريب در آثار کاشاني» و محمدمهدي کاوه يزدي و محمدرضا عرشي با موضوع «رساله نهايه الايضاح» مقالات خود را ارايه خواهند داد.
آيين پاياني همايش ميراث علمي غياث الدين جمشيد کاشاني از ساعت 17 و 30 دقيقه تا 19 روز پنجشنبه چهارم اسفند برپا ميشود.
غیاثالدین جمشید کاشانی، ریاضیدان و اخترشناس ایرانی است. وي زبردستترین حسابدان و آخرین ریاضیدان برجسته دوره اسلامی و از بزرگترین مفاخر تاریخ ایران به شمار میآید. كاشاني به تکمیل وتصحیح روشهای قدیمی انجام چهار عمل اصلی حساب پرداخت و روشهای جدید و سادهتری برای آنها اختراع کرد. وي را باید مخترع روشهای کنونی انجام چهار عمل اصلی حساب (به ویژه ضرب و تقسیم) دانست. کتاب ارزشمند وی با نام مفتاح الحساب کتابی درسی، درباره ریاضیات مقدماتی است و آن را از حیث فراوانی و تنوع مواد و مطالب و روانی بیان سرآمد همه آثار ریاضی سدههای میانه میدانند.
چهارشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۱:۵۶
نظر شما