به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، مجتهدزاده كه صبح امروز، چهارشنبه 3 اسفند در همایش ملی ایران و جنگ جهانی دوم، در كتابخانه ملي سخنراني ميكرد، افزود: به شما اطمینان میدهم اگر ارزش تاریخ در این مملکت به طور دقیق شناخته شود روند پیشرفت کشور ما بسیار سرعت میگیرد. متاسفم که تاریخ همچنان در جامعه ما مهجور است و تنها به قصهپردازی آن هم براساس گرایشهای سیاسی مختلف تعريف ميشود.
وي تصريح کرد: تاریخ به معنی یک رشته علمی هنوز در ایران جا نیفتاده است؛ چون تاریخ با تحقیق سر و کار دارد و تحقيق نيز با انتقاد! لفظ تحقیق یعنی حقیقتیابی و فقط از راه انتقاد و کنار زدن حرفهاي بيهوده است که ميتوان حقيقت را كشف كرد.
وي اضافه كرد: به طور مثال كتابي درباره روابط بين ايران و انگليس در قالب 8 جلد نوشته شده كه بر اساس اسناد گردآوري شده توسط انگليسيهاست و در واقع نگاه انگليسيها بر اين اسناد حاكم است، اين كتاب به دليل اين كه تحقيق درستي در آن انجام نشده حاوي هيچ حرف درستي درباره اين موضوع نيست.
مجتهدزاده راه اصلاح این مسیر و فعال كردن حوزه تحقيق را اصلاح نظام آموزشی دانست و افزود: متاسفانه ما به راحتي در حوزه علوم انسانی مدرک دکتری به افراد میدهیم. در حالي كه هيچ يك از این افراد مطلب تازهای ارایه نمیکند. در كشورهايي كه داراي نظام آموزشي درست هستند تنها مدرك دكتري به افرادي در علوم انساني داده ميشود كه مطلبي را كشف كرده و چيزي را به تاريخ علم افزوده باشند.
این استاد رشته روابط بینالملل در ادامه با اشاره به ضعف محققان حوزه تاریخ و کسانی که در زمینه اشغال ایران در جنگ جهانی دوم مقالاتی نوشتند، گفت: آنچه ما درباره جنگ جهانی دوم مدام تکرار میکنیم، نوشتههای انگلیسی است که به ما تحميل کردهاند.
مجتهدزاده ادامه داد: هر چیزی که به زبان انگلیسی و عربي نوشته شده باشد، براي ما وحی منزل است و باید به فارسی ترجمه شود.
وی اضافه كرد: انگلیس از طریق دانشمندان بسیار معتبر خود جنایات زیادی را از جمله در زمینه تحریف افکار عمومی ملل شرق مرتکب شده است؛ آن ها همواره این گونه وانمود کردند که دلیل اشغال ایران همکاری رضاخان با آلمانها بوده است؛ در حالی که تمایل رضاخان به آلمان متعلق به قبل از جنگ جهانی و قبل از وقوع هولوکاست است.
وي تصريح کرد: وضعیت صنعتی آلمان قبل از وقوع جنگ بهتر از انگلیس و روسیه بود و رضاخان هم به همین خاطر به آلمان گرایش داشت تا از صنعت این کشور برای ایران بهرهبرداری کند. ضمن این که آن زمان تمام امپریالیستزدههای شرق گرایش به آلمان داشتند.
این استاد رشته جغرافياي سياسي در ادامه با اشاره به اعلام بیطرفی دولت ایران در جریان جنگ جهانی دوم خطاب به دولتهای وقت روسیه و انگلیس گفت: آیا شما پشیزی ارزش برای این اعلام بیطرفی قائل شدید؟! شما کشور ما را اشغال کردید و دولت ما را منحل اعلام کردید و به شيوهاي بیشرمانه به شرف یک ملت تف انداختید.
وي در پايان سخنان خود بر مطالعه تاريخ جنگ جهاني دوم تاكيد كرد و گفت: بياييد سالها زحمت بكشيم و حقايق را از لابه لاي گفتارها استخراج كنيم. بايد گروهي از افراد متخصص تشكيل شود تا اين وظيفه را بر عهده بگيرد.
در بخش ديگري از اين مراسم حجتالاسلام احمد خزایی رييس مركز مطالعات و پژوهشهاي سياسي با بيان اينكه ملت رشيد ايران در دو قرن گذشته كه قرن استعمار و استيلا بر ايران بوده، ستمهاي فراواني كشيده است، گفت: اما در سه دهه اخير به يمن انقلاب اسلامي به اوج عزت و اقتدار رسيده و دوران رشد را در حال تجربه كردن است.
وي ادامه داد: سوم شهريور 1320 ايران به دست انگليس و روسيه اشغال شد و بعدها آمريكا نيز به اشغالگران پيوست. در اين دوره عزت و شرف مردم ايران زير چكمههاي ديكتاتوري رضا خان و پس از آن زير چكمه استعمارگران له شد.
وي افزود: جنگ جهاني اول ناشي از برهم زدن معادلات قدرت در جهان براي تقسيم مناطق جديد ميان ابرقدرتها بود و موقعيت ژئوپلتيك ايران اهميت آن را در اين موضوع بالا برد چراكه ايران همواره به عنوان پلي براي پيروزي عليه متفقين به شمار ميآمد.
خزايي با اشاره به نبود روشنفكران و نخبگان سياسي در ايران گفت: متاسفانه در اين دوره ايران اسير ديكتاتوري چون رضا خان بود و به صورت سوري هم استعمار شده بود. روشنفكران و نخبگان سياسي هم وجود نداشتند تا از شرف و عزت ايران دفاع كنند.
وی افزود: ارتش پوسیده و فرماندهان نالایق در دوره رضاخان شرایطی را به وجود آوردند که کشور بدون زحمت در اختیار دشمن قرار گرفت. اشغالگران ابتدا به مداخله در امور کشور مبادرت کردند و ما را از سیاست اعلام بیطرفی به سمت درگیری با دولتهای محور و امضای پیماننامه همکاری با متفقین سوق دادند و ایران را وادار به قطع رابطه با دولتهای محور کردند.
حجتالاسلام خزایی تصريح كرد: اشغالگران همچنین با مجلس کشور ما مانند یک کشور مستعمره و دست نشانده رفتار کردند و انگلیس حتی با نطقهای نمایندگان معترض به اشغال، به شدت برخورد میکرد.
وي ضمن بيان روايتي از دستگیری اهالی مطبوعات، نخبگان سیاسی و روحانیون از جمله آیتالله کاشانی، اشغال مراکز نظامی و اشغال جزیره آبادان به عنوان پیامدهای اشغال ایران در جنگ جهانی دوم از سوی متفقین، ادامه داد: جنایتی که آن ها در کشور ما مرتکب شدند دوران فوقالعاده سیاه و دردناکی را در این سرزمین پدید آورد.
ريیس موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی ضمن انتقاد از کمکاری مراکز و موسسات تاریخپژوهی تصريح كرد: متاسفانه موسسات تاریخی و محققان ما هنوز نتوانستند نقاب از چهره کریه انگلیس و روس بردارند. جامعه تحقیقی ما نباید از جنایت روسها هم در آن زمان و هم در دوران معاصر غافل باشد.
وي تأكيد كرد: بايد آثاري عميق و مبتني بر پژوهش اسنادي در اين باره در كشور انجام شود. متاسفانه بعد از انقلاب اسلامي كارهاي اينچنيني كمتر انجام شده است و آثار موجود كافي نيست.
خزاعي از چاپ كتاب روزشمار تاريخ چهارساله حكومت رضاخان توسط سازمان خود در آينده نزديك خبر داد و گفت: موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی برای همکاری با سازمان اسناد و کتابخانه ملی و موسسات و مراکز زیرمجموعه «مهتاب» برای برپایی یک همایش بینالمللی و یا منطقهای در سال 2014 میلادی همزمان با صدمین سال شروع جنگ جهانی اول آمادگي دارد.
وي همچنین ضمن انتقاد از اجتناب دانشگاهها و مراکز آکادمیک برای همکاری با مراکزی مانند مطالعات و پژوهشهای سیاسی در زمینه پژوهشهای تاریخي، گفت: امیدوارم این نقیصه و فقدان با همکاری مجموعه «مهتاب» برطرف شود.
چهارشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۳:۴۳
نظر شما