به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، همايش ميراث علمي غياثالدين جمشيد کاشاني به کوشش مرکز پژوهشي ميراث مکتوب، دانشگاه کاشان و با همکاري پژوهشکده تاريخ علم دانشگاه تهران، انجمن رياضي ايران و خانه رياضيات اصفهان صبح امروز (سوم اسفند) در دانشگاه کاشان آغاز شد.
دکتر غلامعلي حداد عادل گفت: از ديرباز کاشان مرکز پرورش شاعران، رياضيدانان، فيلسوفان و به طور کلي دانشمندان بزرگ بوده است. کاشان به رغم شرايط نامساعد اقليمي و کويري خود در فرهنگ و تمدن ايران، تأثير بسيار نهاده است. در عرصه سياست هم از اين شهر مردان بزرگ برخاستهاند که يکي از اين دانشمندان و بزرگان اين سرزمين کويري، غياث الدين جمشيد کاشاني است که ما امروز به نام او گرد هم آمديم.
وي به ضرورت اهتمام به تاريخ علم اشاره کرد و گفت: ما آن طور که بايد و شايد در کشورمان به تاريخ علم توجه نکردهايم. تاريخ علم در کشور ما يک علم جوان است. حتي من بايد بگويم اين علم در کشور ما در مرحله کودکي و طفوليت است. در طول يک قرن گذشته که ما در ايران با تحقيقات استادان و پژوهشگران خارجي آشنا شديم، عمدتا دانش ما در مورد بزرگاني چون غياثالدين جمشيد کاشاني، نقل قول از فرنگيها بوده و اين اختصاص به غياثالدين هم نداشته است.
حدادعادل اظهار كرد: يکي از کارهاي شگفت انگيزي که غياثالدين کرده، تأليف رساله محيطيه است. عدد يک عدد اصم است يعني عددي که انتهاي آن معلوم نيست و محاسبه عدد پي، يعني نسبت محيط دايره به قطر آن، يکي از اشتغالات مهم رياضيدانان بوده و هر کس که موفق ميشد که عدد پي را با دقت بيشتري استخراج کند، موفقتر بوده در محاسبه مساحت و محيط دايره.
وي ادامه داد: ما امروز در دوران پس از پيروزي انقلاب اسلامي در شرايطي قرار داريم که ميتوانيم تاريخ علم را به صورت يک رشته دانشگاهي در کشورمان آغاز کنيم. علت اينکه تاريخ علم در گذشته پا نميگرفت، اين بود که افرادي که با رياضيات سروکار داشتند، زبان عربي را نميدانستند. کساني که در حوزههاي علميه تحصيل کرده بودند و عربي ميدانستند، علوم جديد نميدانستند. اندک بودند کساني که هم زبان عربي بدانند و هم از موضوع کتابها اطلاع کافي داشته باشند.
حداد عادل افزود: در سه دهه اخير انقلاب تحول در تاريخ فرهنگي ما رخ داده، ما ديگر از گذشته اسلامي خودمان خجالت نميکشيم و شرمنده نيستيم، بلکه توجه به اسلام و معارف اسلامي در جايگاه طبيعي خودش قرار گرفته و به همين دليل توجه به زبان عربي هم امري لازم و مفيد شده است. به همين دليل در دانشگاههاي ما کساني هستند که از علوم امروزي بهره دارند و هم از علوم حوزوي. ما دوباره به زماني که امثال غياثالدين و شيخ بهايي را در دامن خود ميپروراند نزديک ميشويم و اگر اين راه ادامه پيدا کند، ما کليد آشنايي با معارف گذشته خود را به دست خواهيم آورد.
چهارشنبه ۳ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۵
نظر شما