کیونگ –سوک شین از کره جنوبی به عنوان نخستین زن برنده جایزه بوکر آسیا نام خود را در تاریخ ثبت کرد./
در مراسمی که به مناسبت معرفی نام برنده این دوره برگزار شد، از خانم شین با اهدای جایزه 30 هزار دلاری این رقابت و از مترجم اثر او چی-یونگ کیم با اهدای جایزه نقدی 5 هزار دلاری قدردانی شد.
در تاریخ 5 ساله جایزه بوکر آسیا، این نخستین باری است که نویسنده ای از کره جنوبی این جایزه را به خانه می برد.
رمان «لطفا مراقب مامان باش» داستانی عمیق از جستجوی یک خانواده برای یافتن مادرشان است. مادر از خانه بیرون رفته و در ایستگاه شلوغ متروی سئول ناپدید شده است. نویسنده با این داستان به بررسی روابط سنتی خانوادگی در کره معاصر می پردازد. از این کتاب تنها در کره جنوبی که کشوری با کمتر از 50 میلیون جمعیت است، نزدیک به 2 میلیون نسخه به فروش رسیده و تاکنون در 32 کشور عرضه شده است.
جایزه بوکر آسیا در سال 2011 با بررسی 90 کتاب ترجمه شده به زبان انگلیسی، فهرست اولیه خود را که دربرگیرنده نام 12 کتاب بود، در ماه اکتبر اعلام کرد. فهرست نهایی این رقابت نیز با نام 7 کتاب، در ماه ژانویه اعلام شد.
خانم راضیه اقبال رییس گروه داوری این دوره گفت «لطفا مراقب مامان باش» تصویری باور پذیر از آنچه می تواند یک مادر باشد را ارایه می کند و کتابی است که هرجا و با هر فرهنگی می تواند با اقبال روبه رو شود.
کیونگ-سوک شین نویسنده کتاب های متعدد داستانی است و پیش از این جایزه ادبی مانه، دونگ –این و سی سانگ را دریافت کرده است. جایزه فرانسوی دو ایناپرکو نیز از دیگر موفقیت های این بانوی نویسنده است.
در این دوره از اهدای جایزه بوکر آسیا، با تغییراتی که در آن به وجود آمد، برای نخستین بار ایران و دیگر کشورهای خاورمیانه نیز امکان شرکت در این رقابت را به دست آوردند و رمان «کلنل» نوشته محمود دولت آبادی نیز به فهرست اولیه این رقابت راه یافت، اما از رسیدن به دور نهایی بازماند.
کتاب هایی که در فهرست نهایی پنجمین دوره جایزه معتبر بوکر آسیا جای گرفته بودند شامل این آثار بودند؛رمان «رویای روستای دینگ» نوشته یان لیانک نویسنده چینی، رمان «شاهین سرگردان» نوشته جمیل احمد نویسنده پاکستانی، «تولد دوباره» نوشته جاناوی باورآ از هند، «رقابت موذیانه مردمی که مراقب اند» نوشته رائول باتاچاریا نویسنده هندی، «رود دود» نوشته آمیتاو قوش نویسنده هندی، «لطفا مراقب مامان باش» نوشته کیونگ-سوک شین نویسنده کره ای، و «دریاچه» نوشته بانانا یوشیموتو از ژاپن.
یکی از مهم ترین آثار بازمانده از این رقابت کتاب پرسروصدای هاروکی موراکامی نویسنده ژاپنی با عنوان «1Q84» بود. «مسلمان خوب» نوشته تهمیه آنام نویسنده بنگلادشی، «زمین تا شده» نوشته آنورادا روی از هند و «دهکده ماسک ها» نوشته تارونج تجپال نویسنده هندی دیگر آثاری بودند که از این رقابت کنار گذاشته شدند.
از میان 12 کتابی که به فهرست اولیه راه یافته بودند، تنها 4 کتاب از ابتدا به زبان انگلیسی نوشته شده و 8 اثر دیگر به زبان انگلیسی ترجمه شده بودند.
گروه داوی این دوره شامل «چنگ-رای لی» نویسنده کتاب «تسلیم شده» که نامزد نهایی جایزه دریافت پولیتزر بود، «ویکاس سواروپ» نویسنده کتاب «پرسش و پاسخ» که فیلم برنده جایزه اسکار «میلیونر زاغه نشین» با اقتباس از آن ساخته شد و رییس گروه داوری خانم راضیه اقبال، بود.
برنده سال پیش بی فیو نویسنده چینی بود که برای رمان «سه خواهر» این جایزه 30 هزار دلاری را از آن خود و نام خود را به عنوان سومین نویسنده چینی برنده این جایزه در تاریخ ثبت کرد. رمان «نماد گرگ» اثر جيانگ رونگ از چين در سال 2007، «ايلوسترادو» اثر ميگوئل سيجوكو نويسنده فيليپيني در سال 2008، «قايقي بهسوي رهايي» اثر سو تونگ از چين در سال 2009 دیگر برندگان این جایزه در سال های پیش بودند.
دوره جدید جایزه بوکر آسیا برای سال 2012 از اواخر ماه می (اردیبهشت) کلید می خورد و ناشران 35 کشور آسیایی می توانند آثارشان را برای بررسی به دبیرخانه این جایزه ارسال کنند.
نظر شما