یکشنبه ۱۳ فروردین ۱۳۹۱ - ۱۷:۱۵
بازچاپ «دموکراسی و سنت های مدنی» پس از 10 سال

کتاب «دموکراسی و سنت های مدنی» رابرت پاتنام پس از 10 سال تجدید چاپ می شود. پاتنام از واضعان اصلی نظریه سرمایه اجتماعی است که در این اثر به بررسی مصداقی این نظریه در ایتالیا می پردازد.-

محمدتقی دلفروز، مترجم این اثر، در گفت وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عنوان کرد: پاتنام در این کتاب، ایتالیا را مصداق مطالعاتش قرار می دهد و این پرسش را مطرح می کند که چرا با وجود حاکم بودن ساختار قانونی مشابه بر مناطق شمال و جنوب این کشور، مناطق شمالی آن پیشرفته ترند و از حاکمان پاسخگوتری برخوردارند. او در نهایت این «تز» را مطرح می کند که مناطق شمالی ایتالیا سرمایه های اجتماعی گسترده تر و قوی تری نسبت به مناطق جنوبی این کشور دارند.

وی درباره سرمایه اجتماعی توضیح داد: وجود انواع ارتباط های انجمنی میان شهروندان و اعتماد متقابل آنان به دلیل ایجاد ارتباطات افقی در انجمن ها، از جمله مصادیق سرمایه های اجتماعی اند. وجود چنین سرمایه هایی سبب تسهیل پیوند مردم و حکومت های منطقه‌ای می شوند.

دلفروز ادامه داد: بر اساس تحقیقات پاتنام، سرمایه اجتماعی در جنوب ایتالیا اندک است، زیرا مردم کمتر تمایل دارند در انجمن ها شرکت کنند. روابط شهروندان در این منطقه، عمودی و سلسله مراتبی است اما میان جنوبی های ایتالیا و حاکمان محلی ارتباط موثری وجود ندارد، زیرا این رابطه دچار کمبود اعتماد متقابل است. بنابراین، مردم نمی توانند باری را از روی دوش حاکمان بردارند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا پاتنام بار اصلی در تشکیل انجمن ها و حل و فصل مشکلات اجتماعی را بر عهده مردم می بیند، گفت: نمی توان چنین نتیجه گیری کرد. تشکیل انجمن ها و گسترش سرمایه های اجتماعی به میزان فرهنگ مشارکتی مردم بستگی دارد اما با وجود این، حکومت ها نیز همواره در ایجاد فضا برای مشارکت فعال افراد جامعه نقش دارند. پاتنام در تشکیل سرمایه های اجتماعی، حکومت ها را نیز عاملی موثر می داند که می توانند نقش مانع یا تسهیل کننده را داشته باشند.

این مترجم یادآوری کرد: بحث اصلی پاتنام در این کتاب، حکومت ها نیستند زیرا او تفاوت جنوب و شمال ایتالیا را در شرایطی بررسی می کند که این دو منطقه، از نهادهای حکومتی با اختیارات مالی مشابهی برخوردارند. به زعم او در چنین شرایطی، گستردگی سرمایه اجتماعی مهم ترین عامل تاثیرگذار در رونق اقتصادی شمال ایتالیا نسبت به جنوب این کشور است.

وی این کتاب را یک تحقیق پیمایشی قوی دانست و گفت: سرمایه اجتماعی یک نظریه عام است که تاکنون کتاب ها و مقالاتی درباره آن به فارسی منتشر شده اند. در واقع این سرمایه، به معنای اعتماد متقابل مردم به هم و مشارکت آنها در اداره زندگی جمعی شان است. پاتنام نظریه سرمایه اجتماعی را با شیوه ای متفاوت در بررسی های این کتاب به کار گرفته است. او از واضعان اصلی این نظریه است و این کتاب وی نیز از مهم ترین منابع در این باره قلمداد می شود.

چاپ جدید کتاب «دموکراسی و سنت های مدنی» به زودی از سوی انتشارات جاوید منتشر می شود.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دموکراسی ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۲۶
    کتاب بسیار جالبی است طی 8 ساعت کلشو خوندم............

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط