«موزه معصومیت» اورهان پاموک نویسنده ترک برنده جایزه نوبل در سال 2006 که از کتاب وی به همین نام الهام گرفته شده، به زودی در استانبول افتتاح می شود. این موزه نخستین موزه جهان است که بر مبنای تصویرسازی یک نویسنده از شخصیت های کاملاً خیالی ساخته می شود.-
پاموک در یک مصاحبه مطبوعاتی که به مناسبت افتتاح «موزه معصومیت» برگزار شده بود گفت: این موزه یک زندگی جاری را ثبت می کند؛ زندگی عاشقانه کمال و فسون (دو قهرمان رمان) و زندگی خصوصی آنها را.
وی افزود: در دهه آخر قرن گذشته که می خواستم رمان را چاپ کنم در فکر ایجاد موزه نیز بودم اما از آنجا که انتشار رمان تا سال 2008 ممکن نشد طبیعتا افتتاح موزه نیز دچار تاخیر شد. با این کار می خواستم خانواده ای خیالی را با خانه و اشیایی که در آن وجود دارد به وجود آوردم تا بعد آنها را به موزه بدل کنم و بعدتر رمانی از روی آن بنویسم.
اورهان پاموک در جواب این سوال که چرا از رمان نویسی به موزه داری کشیده شده گفت: در فاصله 7 تا 22 سالگی دوست داشتم نقاش شوم. در اعماق وجودم یک نقاش مرده وجود دارد؛ من به این نقاش اجازه دادم که کار خود را بکند و نتیجه اش این موزه شد... در دنیا نظیری برای این موزه یافت نمی شود و من همانطور که خواستم عمل کردم.
او که در تمام رمان هایش رابطه تنگاتنگی بین رمان نویسی و نقاشی ایجاد می کند می گوید این موزه روح او را که بین نقاشی و نویسندگی تقسیم شده، یکی می کند.
تاریخ عمارت این موزه به سال 1897 برمی گردد و برای تبدیل آن به موزه از یک معمار موزه آلمانی و افراد متخصص دیگر مشاوره گرفته شده است.
پاموک با ذکر این که هنوز هم در استانبول حتی یک پروژه «موزه استانبول» وجود ندارد می گوید کار من در واقع مثل برداشتن قاشقی آب از یک اقیانوس بود.
«موزه معصومیت» جزییات فراموش شده ای از استانبول سال های 1950 تا 2000 را در دل خود جای داده است؛ از بلیت های سینما گرفته تا قوطی کبریت ها، از شیشه های کوچک و بزرگ و رنگارنگ نوشیدنی ها گرفته تا مجسمه های ظریف و هزاران اشیای مختلف که در کنار فیلم ها و عکس های مرتبط با استانبول در این موزه به نمایش گذاشته شده است.
رمان «موزه معصومیت» که در محله های بالای شهر استانبول مثل نیشانتاشی، چوکورکوما، نقسیم، حربیه و بی اوغلی؛ محله هایی که نقشی کلیدی در زندگی خود پاموک داشت، می گذرد روایت کننده داستان یک مرد ثروتمند استانبول به نام کمال است که به عشق دختری از طبقه فرودست جامعه به نام فسون گرفتار می شود. موزه معصومیت در سال 2008 به زبان ترکی و در سال 2010 به زبان انگلیسی ترجمه و منتشر شد.
نظر شما