پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۴
ویژگی‌های انتشار کتاب‌های علمی در سایه «دنیای نو در ابعاد نانو»

نشست نقد و بررسی کتاب «دنیای نو در ابعاد نانو» عصرديروز(چهارشنبه، 13 اردیبهشت)در سالن دیدار نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزارشد. در این نشست علاوه بر ذکر ضعف‌هاو قوت‌های این کتاب، مباحثی درباره تالیف کتاب‌های علمی و ویژگی‌های آن مطرح شد._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست نقد و بررسی کتاب «دنیای نو در ابعاد نانو» عصر امروز (چهارشنبه) از ساعت17 الی 19 با حضور مولفان کتاب و سه منتقد در سالن دیدار نمایشگاه بین‌المللی كتاب تهران برگزار شد. در این نشست مجید عمیق، علیرضا مهدوی هزاوه و محمد خزایی به عنوان منتقد حضور داشتند.

مجید عمیق این نشست را با صحبت درباره تالیف کتاب‌های علمی برای کودکان و نوجوانان آغاز کرد و گفت: کتاب مورد بحث از موضوعی به روز در جهان سخن می‌گوید و محسنات و معایب خاص خود را دارد.

رضا ایجادی، یکی از مولفان این کتاب، درباره مقصود و مفهوم این کتاب گفت: اعتقاد داریم می‌توانیم دنیایی بسازیم که در میان روزمرگی‌های زندگی مفاهیمی نو دارد. ما پیش از انتخاب ناشر برای این کتاب، محتوای آموزشی را مدنظر داشتیم و متن اصلی کتاب این امکان و ظرفیت را نداشت که برای کودکان منتشر شود و مخاطبان آن نوجوانان هستند.

نگار زاده ختمی مآب، دیگر نویسنده کتاب «دنیای نو در ابعاد نانو»، درباره انگیزه نگارش این کتاب چنین توضیح داد: کتاب‌های علمی برای کودکان و نوجوانان کمتر در ایران تالیف می‌شوند و چنین آثاری اغلب در ایران ترجمه هستند.

وی که در رشته مهندسی مواد تحصیل کرده است افزود: در نمایشگاه با نانو آشنا شدیم و در صدد برآمدیم آن را به نوجوانان هم بشناسانیم. در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ژاپن و ایالات متحده، کودکان در سطح دبستان هم با نانو آشنایی دارند اما کودکان اطراف ما با این مبحث ناآشنا هستند و با شنیدن کلمه نانو کنجکاو می‌‌شوند تا درباره آن‌ بیشتر بدانند.

محمود سالک، یکی دیگر از منتقدان حاضر در این نشست، کار تالیف را بسیار پرزحمت دانست و سپس پیشنهادها و انتقادهایی بر کتاب وارد کرد. وی گفت: بحث تالیف به این معنا نیست که به آثار دیگران نگاهی نیندازیم. یکی از مشکلات کار تالیف، ایجاد جذابیت و برقراری ارتباط با مخاطب است. باید بدانیم مخاطب ما کیست و در نهایت باخواندن کتاب، انتظار داریم چه اطلاعاتی درباره موضوع داشته باشد.

وی افزود: ما در ایجاد این ارتباط دچار مشکل هستیم و این ضعف را می‌توان درکتاب «دنیای نو در ابعاد نانو» هم مشاهده کرد. در نگارش این کتاب گویی یک طرح کلی وجود نداشته و نبود این طرح سبب شده مولفان به برخی بحث‌ها بیش از مقدار لازم وارد شوند و گاهی نیاز به اطلاعات بیشتر در موضوع مورد بحث احساس می‌شود. همین موضوع به پیوستگی مطلب ضربه می‌زند.

سالک نقدهایی درباره صفحه‌‌آرایی و تصاویر کتاب مطرح کرد و گفت: این بخش در کتاب‌های علمی به اندازه متن کتاب اهمیت دارد اما در این کتاب، دو بخش نام برده شده به اندازه هم قوی نیستند و همین موضوع به کار ضربه زده است.

این منتقد ذکر نشدن منابع مطالعاتی را در کتاب، ضعف دیگر آن دانست و ادامه داد: اگر مخاطب نوجوان این کتاب به مباحث مطرح شده در کتاب علاقه‌مند شد منبع بیشتری برای مراجعه به آن ندارد.

علیرضا مهدوی هزاوه، در ادامه بحث به مخاطبان این کتاب اشاره کرد و گفت: در کتاب «دنیای نو در ابعاد نانو» قسمت‌هایی هست که اگر بر روی آن کار شود می‌تواند علاوه بر نوجوانان، برای کودکان هم مفید باشد.

مهدوی هزاوه افزود: اصطلاحاتی در کتاب آمده که اگر توضیحات بیشتری درباره آن‌ها داده می‌شد یا عبارت اصلی در کتاب می‌آمد برای مخاطب مفیدتر می‌شد.

عمیق که عضو شورای علمی کانون پرورش فکری و نوجوان است درباره شکل‌گیری این کتاب گفت: اثری که به دست شورای غیر داستانی کانون رسید در قالب یک مقاله بود و اعضای شورا با ارایه پیشنهادهایی کمک کردند تا به ‌رغم این‌که «دنیای نو در ابعاد نانو» اولین تجربه انتشار مولفان آن بود مورد توجه قرار بگیرد و برنده جایزه کتاب فصل شود.

وی درباره برخی ضعف‌های کتاب گفت: تهیه نمایه و واژه‌نامه در کتاب از مواردی است که به آن توجه نشده است. از طرفی در فصل‌بندی‌ها از نظر کمیت مطلب شاهد نظم نیستیم و از سوی دیگر مولفان می‌توانستند با آوردن مقدمه کتاب وارد بحث شوند و مستقیم سراغ مباحث نروند.

عمیق، گرافیک این اثر را مانند کتاب‌های درسی دانست و گفت: در این کتاب فضای زیادی به هدر رفته که این از ضعف‌های کار گرافیکی است.

در ادامه این نشست منتقدان و مولفان کتاب، از ضعف کار تیمی در کشور سخن گفتند. برای مثال، عمیق موانع تالیف را زیاد دانست و گفت: ما کار تیمی قوی را یاد نگرفته‌ایم و در حوزه‌های مختلف با ضعف روبه‌رو هستیم.

سالک یکی از مشکلات اصلی را نداشتن تعریف درست از تالیف دانست و گفت: نوشتن یک متن به معنای تالیف نیست. نویسنده باید به گرافیست ایده بدهد و با داشتن طرح اولیه و پروراندن آن، دست‌اندرکاران تالیف کتاب را با خود همراه کند.

در راستای همین مبحث، مولفان کتاب از همکاری نامطلوب اعضای دیگر کار سخن گفتند. ایجادی در این باره گفت: فضاهایی که می‌خواستیم در کتاب تامین نشد و شخصیت‌هایی که در طراحی کتاب می‌خواستیم در نهایت با مفاهیم همخوانی لازم را نداشتند.

«دنیای نو در ابعاد نانو» اثری علمی است كه به قلم نگار زاده ختمی‌مآب و رضا ایجادی از سوی انتشارات كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان منتشر شده است. این كتاب 88 صفحه‌ای با صفحاتی رنگی چاپ شده و چهار هزار تومان قیمت دارد.

این کتاب پیش از این نشست، در ساعت 15 با حضور مخاطبان نوجوان اثر هم بررسی شده بود.

نشست نقد و بررسی این کتاب از ساعت17 تا 19 چهارشنبه، 13اردیبهشت ماه، در سالن دیدار نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها