پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۲
طرح جدید نهاد کتابخانه‌ها برای خرید کتاب از ناشران

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به اجرای طرح جدید این سازمان برای خرید کتاب از ناشران کشور در نمایشگاه کتاب سال جاری گفت: بر اساس اين طرح، ناشران با مراجعه به شبكه اطلاعاتي پيش‌بيني شده، اطلاعات كتاب‌هاي منتشر شده در دو سال اخير را ثبت مي‌كنند و نهاد كتابخانه‌ها اين كتاب را در قالب فيلدهاي اطلاعاتي، ارزيابي اوليه مي‌كند و در صورت نياز به خريدْ، به ناشر مي‌گوييم كه كتاب را براي ما ارسال كند.-

منصور واعظی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، درباره برنامه‌های این نهاد در نمایشگاه كتاب امسال گفت: سال 1391 توسط رهبري عنوان سال توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني نام‌گذاري شده است؛ اين نام‌گذاري تكاليفي را براي سازمان‌ها ايجاد كرده تا برنامه‌هاي خود را به نسبتي با اين نام‌گذاري هماهنگ كنند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومي کشور ادامه داد: تولید، كار و سرمايه واژگاني هستند كه عمدتاً در حوزه اقتصاد وجود دارند اما تحقق اين راهبرد در سازمان‌ها بدون فرهنگ‌سازي و تلاش دستگاه‌هاي فرهنگي تحقق پيدا نمي‌كند. دستگاه‌هاي فرهنگي وظايفي دارند و بايد تلاش كنند اين نام‌گذاري در مناسبت‌هاي آن‌ها نشان داده شود.

واعظی با بیان این‌که نهاد كتابخانه‌ها به عنوان يكي از دستگاه‌هاي فرهنگي، برنامه‌هايي را در سال جديد برنامه‌ريزي كرده که آن را مي‌توان در شعار نهاد در نمايشگاه كتاب سال جاری ديد، افزود: شعار امسال ما در نمايشگاه کتاب «ارتقاي سرمايه انساني با مطالعه مفيد» و مرتبط با نام‌گذاري سال 91 است.

این مقام مسوول اضافه کرد: در 5 سال اخير حضور خود در نمایشگاه کتاب به دنبال معرفي نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور بودیم و در عين حال مي‌خواهيم ارتباط خود را با ناشران كشور كه اصلي‌ترين توليد‌كننده محتوا در كتابخانه‌هاي كشور هستيم منسجم‌تر و هماهنگ‌تر كنيم.

وی ادامه داد: بخشي از فعاليت‌های ما به اين موضوع برمي‌‌گردد كه بتوانيم نهاد را معرفي كنيم و اعضاي كتابخانه‌ها را افزايش دهيم؛ در سند چشم‌انداز نهاد آمده كه بتوانيم در طول افق 1404، 30 درصد از جمعيت‌ ایران را عضو كتابخانه‌ها کنیم. ميزان اعضا، يكي از شاخص‌هاي توسعه انساني است و نهاد تلاش مي‌كند ميزان عضويت را افزايش دهد.

در سال گذشته بيش از 20 ميليارد تومان خريد كتاب داشتيم
دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان این‌که در 5 سال اخير در اين شاخص رشد خوبي داشتيم، گفت: در سال 85 ميزان اعضا كمتر از يك ميليون بود و در اسفند سال گذشته از 2 ميليون و نیم عضو گذشت، يعني در این زمینه يك رشد 250 درصدي داشتيم.

وی افزود: نكته ديگري كه براي ما اهميت دارد، رابطه با ناشران است؛ نمايشگاه كتاب، جشن ناشران كشور است و تمام آثار ناشران در يك سال گذشته در اين نمايشگاه عرضه مي‌شود. نهاد كتابخانه‌هاي عمومي نيز بزرگ‌ترين خريدار كتاب در كشور است.

وی تاكيد کرد: در سال گذشته بيش از 20 ميليارد تومان خريد كتاب داشتيم و ناشران خيلي علاقه‌مند هستند رابطه مناسبي را با نهاد كتابخانه‌ها داشته باشند. كتابخانه با كتاب هويت پيدا مي‌کند و بايد تلاش كنيم بهترين كتاب‌ها را در اختيار كتاب‌خانه‌ها قرار دهيم.

واعظی در ادامه سخنانش به اجرای طرح جدید این سازمان در نمایشگاه کتاب اشاره کرد و افزود: امسال ما يك بحث جديد با ناشران در نمايشگاه داشتيم و آن تنظيم يك رابطه مناسب‌تر با ناشران است. نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در گذشته براي تأمين منابع کتابخانه‌ها دو روش داشته و در سال گذشته نیز يك روش را به آن اضافه كرده است.

وی در همین باره توضیح داد: يك روش خريد، روش «متمركز» است؛ در اين روش، كتاب‌هاي منتشر ‌شده در كشور، شناسايي و از طريق كار كارشناسي در اختيار 18 كارگروه تخصصي گذارده می‌شود. اين كارگروه‌ها از بين كتاب‌هاي جديد بهترين كتاب‌ها را انتخاب و شمارگان آن را مشخص مي‌كنند. پس از آن، كتاب‌ها خريداري و به كتابخانه‌ها ارسال مي‌شوند. در روش دوم هم كه 3 سال است اجرا مي‌شود، طرح «كتاب من» است. در اين طرح، هر كدام از اعضاي كتابخانه‌هاي عمومي مي‌تواند كتاب موردنياز خود را اعلام كند و ما نيز خود را متعهد مي‌دانيم كه كتاب را بخريم و آن را براي كتابخانه ارسال كنيم.

وی افزود: در روش سوم نيز ما امكاني را براي ادارات استان‌های نهاد کتابخانه‌ها قايل شديم تا بتوانند از بودجه‌هاي استانی، كتاب‌هايي مناسب کتابخانه‌های استان خود تهيه كنند.

واعظی با بیان این‌که ما با هر سه روش با ناشران در ارتباطتيم، اما بيشتر با خريد متمرکز كار مي‌كنيم، افزود: براي اين‌كه تسهيلاتي براي انتخاب درست و به موقع كتاب انتخاب كنيم، دستورالعملی را تنظيم كرديم تا هر ناشر كتاب‌هايي را كه در 2 سال اخير منتشر كرده است در يك شبکه اطلاعاتی به ما معرفي ‌كند، ما اين كتاب را در قالب فيلدهاي اطلاعاتي، ارزيابي اوليه مي‌كنيم و در صورت تاييد براي خريد، به ناشر مي‌گوييم كه كتاب را براي ما ارسال كند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی یادآور شد: اين ساختار جديد خريد كتاب را در نمايشگاه امسال عرضه مي‌كنيم.

ناشر نورچشمي نداريم!
واعظي در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به اين پرسش خبرنگار ایبنا مبنی بر این‌که برخی ناشران گله‌مندند كه نهاد كتابخانه تنها از برخی ناشران خرید دارد، گفت: براي نهاد هيچ ناشري نورچشمي نيست و ما در نهاد از اعضاي كتابخانه‌ها حمایت مي‌كنيم و اين حمايت به اين معني است كه بهترين كتاب‌ها را براي آن‌ها خريداري كنيم.

وی افزود: در طرح «كتاب من» دقيقاً خواسته مخاطبان برطرف مي‌شود. درباره درخواست‌هاي استاني ما نيز هر استان تصميم مي‌گيرد و نهاد کتابخانه‌های عمومی نقشي ندارد. اما درباره خريد متمركز بايد بگويم حجم خريد كتاب در اين 5 سال رشد خوبي داشته است.

واعظی اين را هم گفت كه پيش از دوره 5 ساله، حداکثر خريد ما 540 ميليون تومان بود؛ ولي در سال گذشته بيش از 20 ميليارد تومان خريد داشتيم و ما به حوزه نشر كمك مي‌كنيم. كيفيت كتاب و محتواي آن براي ما مهم است و بايد استانداردهاي توليد كتاب در آن رعايت شود.

این مقام مسوول با اشاره به این که ما براي كتابخانه‌ها فقط در دو قطع وزيري و رقعي کتاب خريداري مي‌كنيم، گفت: به طور مثال در طول سال در حوزه كامپيوتر 500 عنوان كتاب منتشر مي‌شود اما ما نمي‌توانيم همه را خريداري كنيم؛ در روش خريد متمركز كارگروه تخصصي از اين 500 كتاب، كتاب‌هايي را كه جنبه عمومي‌تر و بهتری دارند، انتخاب و به کتابخانه‌ها ارسال مي‌کند.

وی تاکید کرد: بنابراین ما نگاه خاصي به ناشران نداريم و تعدادي از استادان رشته‌هاي مختلف كتاب‌ها را انتخاب مي‌كنند. با اين وجود با توجه به مدل امسال که نهاد کتابخانه برای ارتباط با ناشران ارایه کرد و تكميل اطلاعات ناشران در فيلدهاي اطلاعاتي می‌توانیم ارتباط بهتر و منسجم‌تری با ناشران داشته باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها