دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۷
هادی‌منش: ایرانیان مسلمان به خوبی در کتاب‌ها معرفی نشده‌اند

‌ابوالفضل هادی‌منش، نویسنده مجموعه 30 جلدی «یاران ایرانی معصومین(ع)» که از سوی انتشارات «حدیث نینوا» به بازار کتاب عرضه شده معتقد است کمبود بسیار زیادی در زمینه معرفی ایرانیان مسلمان به کودکان وجود دارد و با هدف جبران چنین کمبودهایی دست به تالیف این مجموعه 30 جلدی زده است.-

هادی‌منش در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره انگیزه‌اش از معرفی یاران ایرانی معصومان در قالب کتاب به کودکان توضیح داد: در حوزه بزرگسال هم در زمینه معرفی ایرانیان مسلمان خلاء وجود دارد و همه فکر می‌کنند ایرانیان افرادی بودند که بعدا مسلمان شدند یا در جامعه اسلامی شهروند درجه دوم محسوب می‌شدند. البته در سال‌های صدر اسلام و در دوره خلفای راشدین ایرانیان همواره تحقیرها را تحمل می‌کردند؛ به عنوان مثال در جنگ‌ها حق سوارکاری نداشتند با این‌که سوارکاران قابلی محسوب می‌شدند یا با وجود تسلط به فنون مختلف به دلیل نژادشان مورد توجه نبودند و بعدها نیز معرفی نشدند.

هادی‌منش ادامه داد: این تبعیض‌ها تا دوره امام علی(ع) ادامه داشت و ایشان نخستین فردی بود که به مبارزه با تبعیض نژادی پرداخت و مواجب ایرانی و عرب را برابر کرد؛ در دوره قبل یک عرب 2 هزار درهم و ایرانی 30 درهم مواجب می‌گرفت. البته طبیعی است که ایشان توانست تبعیض‌های مالی را از بین ببرد ولی تبعیض‌های اجتماعی ادامه داشت و حضرت به ایرانیان توصیه کرد: «علیکم بالتجاره» یعنی که در اینجا تجارت به معنای صرفً تجارت نیست و صنعت را هم در برمی‌گیرد.

این نویسنده درباره مشاهیر ایرانی که در این کتاب معرفی کرده است توضیح داد: ایرانیان بسیاری هستند که در حوزه‌های مختلف نام‌آورند و از یاران معصومان به شمار می‌روند. عرب درس‌خواندن و صنعتگری را ننگ می‌دانست و تا یک قرن پس از ظهور اسلام همه صنعتگران ایرانیان بودند. عرب‌ها تا قبل از ابن‌مقفع ایرانی درکی از ادبیات منثور نداشتند. من در این کتاب ایرانیانی را معرفی کردم که ارتباط نزدیکی با معصومان (ع) داشتند و به عنوان مشاهیر یکی از حوزه‌های علمی یا فرهنگی شناخته شده بودند.

وی با تاکید بر اثر بخشی آموزش در کودکی، درباره دلیل نوشتن این مجموعه برای کودکان اظهار کرد: من قایل بر اینم که آموزش هر چه از سطوح پایین‌تر شروع شود ماندگاری بیشتری دارد. البته برای کار در این حوزه باید فعالیت مضاعفی انجام داد.

هادی‌منش درباره سختی‌های پیش راه نگارش این مجموعه گفت: یکی از سختی‌ها عدم دسترسی به منابع بود. تطبیق جغرافیای قدیم و جدید نیز از دیگر مشکلات پیش رو بود؛ وقتی می‌خواستم درباره زادگاه یکی از یاران معصومان صحبت کنم باید نام قدیمی مناطق را با معادل فعلی آن جایگزین می‌کردم تا کودک با متن ارتباط برقرار کند و این کار سختی بود.

وی افزود: یکی دیگر از پیچیدگی‌های حوزه کودک و نوجوان این است که از یک نثر کهن نمی‌توان یک متن امروزی تهیه کرد و باید لایه‌های مختلفی از روی متن برداشته شود تا به متنی برسیم که برای کودک و نوجوان امروزی محسوس و قابل استفاده است؛ این موضوع با ویژگی‌های مخاطب یعنی سطح تحصیلات و درک او نیز پیوند دارد.

نویسنده «نام‌های معصومین» درباره سختی‌های دسترسی به منابع توضیح داد: کسی که با متون دینی و احادیث کار نکرده باشد برای استفاده از آن با مشکل مواجه می‌شود و نمی‌تواند به لایه‌های زیرین میراث حدیثی ما دست یابد ولی من چون نویسنده دینی هستم کار ترجمه برخی از متون مورد نیازم را خود برعهده گرفتم و سپس متن حاصل را بارها بازنویسی کردم. برای نوشتن هر کتاب از 5-3 منبع تاریخی مختلف بهره گرفته‌ام.

او درباره میزان شناختش از دنیای کودکان گفت: من مبلغ هستم و بخشی از تبلیغ‌های دینی خاص کودکان است و به همین دلیل نیازهای دینی کودکان را می‌شناسم و سعی کردم در هر کتاب تصویر درست و منحصربه فردی از زندگی هر یک از این مشاهیر ایرانی و معصومین ارایه بدهم. تصویری که فقط به زندگی سیاسی و شهادت معصومین ناظر نیست و درکی از زندگی روزمره آنان به کودکان می‌دهد.

نویسنده «کودکی معصومین» افزود: در هر جلد از این کتاب برشی از زندگی یاران ایرانی معصومین بیان شده که در ارتباط او با امام معصوم شاید گویاترین و بارزترین لحظه محسوب شود. این مجموعه زندگینامه نیست ولی برای آشنایی کودکان با زندگی‌ هر یک از یاران معصومان در ابتدای هر کتاب زندگی‌نامه مختصر فرد شرح داده شده است.

هادی‌منش از کمبود نویسندگان متبحر در حوزه دین اظهار تاسف کرد و در این‌باره گفت: نویسنده کودک و نوجوان که بخواهد در حوزه دین بنویسد باید دو گونه آموزش دیده باشد و شم فرهنگی برخاسته از دین داشته باشد. کار دینی برای کودکان و نوجوانان صرفا یک کار ادبی نیست و برخلاف نویسندگان دینی سال‌های گذشته مانند استاد حکیمی، نویسندگان جدید این عرصه با چالش‌های مختلفی روبرو هستند.

وی درباره رسالت نویسندگان دینی کودک ونوجوان اظهار کرد: وظیفه نویسندگان این عرصه است که به دنبال آموزش‌های لازم بروند و اطلاعات دینی‌شان را کامل کنند. در کنار آن زبان مورد استفاده برای کودکان باید زبان معیار باشد و با زمان تغییر کند. علاوه براین‌ها نویسنده کودک و نوجوان باید به روز باشد و با رسد رسانه‌های رقیب پیش برود. او باید بداند کودک امروز با کودک دیروز تفاوت‌هایی دارد و این برخاسته از تلاش‌های رسانه‌های جدید است. چنین نویسنده‌ای توان رقابت با رسانه‌های رقیب را دارد که هر روز بیشتر از قبل کتاب را به حاشیه می‌رانند.

نویسنده «در قلمرو آفتاب»استفاده از جاذبه‌های بصری را یکی از عوامل کمک‌کننده به متن دانست و گفت: البته نویسنده نباید از تصویرگر عقب بماند و با وجود این‌که ایجاد جاذبه متنی سخت‌تر از ایجاد جاذبه تصویری است باید در این زمینه تلاش کند.

مجموعه سی جلدی «یاران ایرانی معصومین(ع)» توسط انتشارات حدیث نینوا در نمایشگاه کتاب تهران عرضه شده است.

بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 23 اردیبهشت در مصلای امام خمینی(ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها