به گزارش خبرگزاري كتاب ايران به نقل از ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و پنجمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران،نشست بررسي «آذرسا؛ سامانه يكپارچه كتابخانه ديجيتال مجلس شوراي اسلامي» با حضور زهرا عبدالهي، محمود نظري، حسين باقري و سيده افروز شكرايي حسيني، امروز يكشنبه (17 ارديبهشت) در سراي اهل قلم برگزار شد.
در ابتداي اين نشست، عبداللهي معاون آموزش كتابخانه مجلس شوراي اسلامي با اشاره به تعداد نسخ خطي اسكن شده در كتابخانه ملي گفت: در گام اول اين طرح 23 هزار و 500 نسخه خطي اسكن شده و مخاطبان ميتوانند نسخه pdf اين آثار را از طريق سايت دريافت كنند. كار تصويربرداري اين منابع 9 ماه طول كشيد و پس از آن مطالعه روي نرمافزاري كه امكان ارايه منابع به مراجعان را داشته باشد، آغاز شد.
وي ادامه داد: در ابتدا، نرمافزار رسان براي اين كار انتخاب شد اما اين نرمافزار زير ساختهاي كتابخانهاي نداشت و مراجعهكنندگان براي جستجوي مطالب با مشكل مواجه بودند. پس از آن با همكاري پارس آذرخش به مدت يك سال از سامانه آذرسا براي اين كار استفاده كرديم و اكنون 35 هزار و 782 رساله، منبع خطي و ... در اين پايگاه قرار گرفته و تا هفته آينده تمامي منابع كتابخانه مجلس وارد اين پايگاه ميشوند.
در ادامه، شكرايي حسيني كارشناس نرمافزاري سامانه آذرسا درباره ويژگيهاي كلي اين نرمافزار گفت: ارايه خدمات كتابداري و اطلاعرساني تحت وب، ذخيره و بازيابي انواع منابع، ارسال پيام و آگاهيرساني از طريق پيامك و ايميل و ارايه پيشنهادات جستجو به منظور دستيابي به نتايج مرتبط و دقيقتر از ويژگيهاي اين نرمافزار است.
وي ادامه داد: همچنين امكانات ديگري چون تگ گذاري فايلهاي صوتي و تصويري، پشتيباني از فايلهاي متني تگگذاري شده و امكان مديريت آن و ردهبندي ساختاري و موضوعي و امكان جستجو در آن در اين نرمافزار در نظر گرفته شده است.
اين كارشناس نرمافزار با بيان اينكه در سامانه آذرسا دو سطح خدماتي براي كاربران و كتابخانه در نظر گرفته شده، گفت: خدمات تعاملي گوناگون چون پرسش از كتابدار، ثبت يادبود براي گالريها، مشاركت در به روز رساني و ارايه پيشنهادات در سايت از جمله امكانات تعاملي است.
عبداللهي در بخش ديگري از اين نشست به طرح مشكلات اين نرمافزار پرداخت و گفت: به نظر ميآيد كه محققان مراجعهكننده به كتابخانه مجلس نيازمند استفاده از يك سيستم ساده جستجو هستند، بنابراين بايد صفحه جستجو ساده باشد و از به كار بردن كلمات دشوار در آن پرهيز شود. جستجوي ساده ويژگي يك نرمافزار خوب است.
باقري در پاسخ به اين ايراد، گفت: در صفحه اصلي آذرسا اين امكان ديده شده و كاربر پس از مراجعه به آن ميتواند وارد مدخل اصلي كتابخانه مجلس شده و اطلاعات خود را بازيابي كند. سياستي كه شركت پارس آذرخش در توليد نرمافزارهاي كتابخانهاي دارد، اين است كه اين نرمافزارها قابل تغييرند و با پيشنهادات كتابداران ميتوانند اصلاح شوند.
نظري، ديگر كارشناس حاضر در اين نشست كه به نمايندگي از كتابخانه مجلس شوراي اسلامي سخن ميگفت، ضمن تأكيد بر جستجوي ساده در اين سامانه، اظهار كرد: علاوه بر اين، كيفيت تصاوير براي دانلود چندان مناسب نيست و از آنجا كه نسخههاي خطي داراي حواشي اند، تصاوير اين حواشي با كيفيت ديده نميشوند، همچنين حجم فايلهاي pdf نيز زياد است و با توجه به سرعت پايين اينترنت بايد تدبيري براي آن انديشيده شود.
شكرايي حسيني نيز در پاسخ گفت: ما با توجه به ميزان تخصص مخاطب و سواد رسانهاي آن روشهاي مختلفي را براي جستجو در سامانه در نظر گرفتهايم و در رابطه با خود كليد واژهها امكان تغيير وجود دارد.
وي ادامه داد: وارد كردن تصاوير به سايت زمانبر است و اكنون 30 هزار نسخه خطي در سايت قرار گرفته كه هر يك داراي شفافيت خاصي است و ما سعي كردهايم حجم تصاوير براساس شفافيت بهترين كيفيت را داشته باشد. همچنين دو نسخه تصوير يكي براي دانلود و ديگري براي قرار گرفتن در سايت در نظر گرفته شده است.
در پايان اين نشست به پرسشهاي حاضران از سوي كارشناسان پاسخ داده شد.
بيست و پنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تا 23 ارديبهشت ماه در مصلاي امام خميني (ره) برپاست.
یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۹:۰۰
نظر شما