در نشست رونمایی از کتاب مجموعه آثار آیتالله نجومی مطرح شد
مرحوم آیتالله نجومی هنرمندی بیبدیل و جامعالشرایط بود
مراسم رونمایی از کتاب مجموعه آثار آیتالله نجومی، ساعت 14 تا 15، با حضور علی معلمدامغانی و محمد علی سلطانی در سرای اهل قلم نمايشگاه بينالمللی كتاب تهران برگزار و شخصیت علمی و هنری مرحوم آیتالله نجومی بررسی شد./
در این جلسه برای نخستین بار از این کتاب رونمایی خواهد شد. پیشگفتار کتاب را استاد، معلم دامغانی و مقدمه را استاد سلطانی نوشتهاند.
وی افزود: استاد سلطانی حدود 40 سال آشنایی نزدیک با مرحوم آیتالله نجومی داشتند. در مقدمه کتاب، آقای سلطانی مبحثي را از تاریخ شکلگیری خط شروع کرده و در نهایت به معرفی خوشنویسان زمان حاضر میپردازد. در این مقدمه بیان میشود که از زمان صفویه تاکنون کشور ما هنرمندی جامعالشرایطتر از آیتالله نجومی، به خود ندیده است.
در ادامه فیلم مستند کوتاهی از زندگی و آثار آیتالله نجومی پخش شد و پس از اتمام مجری از سخنرانان دعوت کرد تا به جایگاه بیایند.
علی معلم دامغانی، رییس فرهنگستان هنر به عنوان نخستین سخنران گفت: جامعه هنری، هنرمندی به جامعیت آیتالله نجومی نمیشناسد. ایشان مدرس، محقق، معلم، فقیه و در عین حال هنرمندی طراز اول بودند که بسیاری از هنرمندان او را سرامد خود میدانستند.
وی افزود: خوشنویسی، طراحی و نقاشی، صحافی و جلد سازی، تذهيب و هرآنچه که در شرق به عنوان هنر خوانده میشود، در وجود آیتالله نجومی جمع بود و خدا به ما توفیق داد که معرف آثار ایشان باشیم.
رییس فرهنگستان هنر در ادامه گفت: آیتالله نجومی فرزند خاندان اهل بیت و وارث آنان بود، وارث میراثی که امیرالمومنین علی(ع) به عنوان کاتب وحی و کاتب بزرگ پیامبر اکرم(ص) از خود بر جای گذاشت. شگفتی زندگی ایشان تواضع و فروتنیاش بود كه با تعریف ایرانیان از هنرمند سازگار است. ايرانيان در اينباره نیکی، آدمیت و انسانیت را باعث و بانی آفرینش هنرمند میدانند.
وی افزود: هنر، مخصوص عده خاصی است و اگر در زندگی هنرمندان بزرگ غور کنید، متوجه خواهید شد که بسیاری از آنان از ابتدا برای هنر پرورش نیافته بودند. در میان دانشمندان به خصوص علمای دین، هنر رواج بسیاری دارد و اگر رضاخان سعی در تغییر لباس نمیکرد، امروز میان هنرمند و صوفی و عالم و عارف تفاوتی دیده نمیشد.
در ادامه جلسه محمد علی سلطانی گفت: از دوران صفویه تاکنون هنرمندی که هم فقیه ،هم مجلد، هم مذهب و هم باقی هنرها را دارا باشد، دیده نشده، به همین دلیل آیتالله نجومی یگانه روزگار است.
وی افزود: متاسفانه امروز در دانشگاهها به تفاوت هنر قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایران توجه نمیشود. در دوران پهلوی هنرمند مذهب نداشتهایم و تنها آیتالله نجومی تکیه گاهی برای این هنر و هنرمندان قبل از انقلاب بودند. ایشان در مسایل شخصی و خصوصی خود اهل احکام، در بعد اجتماعی اهل اخلاق و در انسانیت و مراتب والا، اهل عرفان بودند.
سلطانی گفت: آیتالله نجومی، مرکزی برای جوانان بیپناه کوهپایه زاگرس فراهم کردند و کتابخانه شخصی ایشان پایگاه استوار و معتبر و همچنین دانشگاهی بزرگ بود که بسیاری از جوانان را به مقصود رساند. جالب است بدانید که در دورهای برای ایشان دو محافظ گذاشته بودند، اما ایشان به این دو محافظ صحافی یاد دادند و اکنون این دو در کرمانشاه صحافیهای معتبری را اداره میکنند.
سلطانی در ادامه، ضمن اشاره به علاقه شدید مردم کرمانشاه به آیتالله نجومی، گفت: ایشان از طریق عمل، بسیاری از افراد ناباب را هدایت و امر به معروف کرد. ایشان تمام کارهای نیک و خیری را که انجام دادند، وظیفه شرعی و ملی خود میدانستد و از این بابت انتظاری نداشتند. چه بسیار مقامهايي که به ایشان پیشنهاد شد که هیچکدام را نپذیرفتند.
در انتهای این نشست ویدئو کلیپی ساخته صدا و سییمای مرکز کرمانشاه، پخش شد؛ که شعر و سرود آن به مناسبت وفات آیتالله نجومی ساخته شده بود.
از حواشی جالب این جلسه امتناع فرزند آیتالله نجومی، سید علی نجومی برای سخن گفتن بود. او که ابتدا در انتهای سالن نشسته بود با اصرار محمدعلی معلم دامغانی و سلطانی فقط حاضر شد که در ردیف دوم مخاطبان بنشیند. یدالله کابلی نيز دیگر سخنران این نشست بود که در جلسه حضور پیدا نکرد.
مراسم رونمایی از کتاب مجموعه آثار آیتالله نجومی از ساعت 14 تا 15، با حضور علی معلمدامغانی و محمد علی سلطانی در سرای اهل قلم نمايشگاه بينالمللی كتاب تهران برگزارشد.
کتاب مجموعه آثار خوشنویسی و طراحی آیتالله سید مرتضی نجومی توسط مؤسسه تأليف، ترجمه و نشر آثار هنری (متن) وابسته به فرهنگستان هنر در 135 صفحه رنگی و نفیس و بهای 25 هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما