دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۹:۴۱
نمايشگاه كتاب بايد به استانداردهاي لازم برسد

نشست «ربع قرن جهاد فرهنگی نمایشگاه کتاب تهران»، دوشنبه ۱۸ اردیبهشت در سرای بین‌المللی اهل قلم این نمایشگاه برگزار شد و در آن، محمد اللهیاری، مدیر اداره کتاب وزارت ارشاد و مدیر کمیته ارزشیابی نمایشگاه کتاب، گفت: نمایشگاه كتاب نشان داده كه ساختار رو به جلویی در طول این 25 دوره داشته است. البته نمایشگاه کاستی‌هایی هم دارد که باید برای رفع آن تلاش ویژه کرد تا باید به استانداردهای لازم برسد./

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از ستاد خبري سراي اهل قلم بيست و پنجمين نمايشگاه بين المللي كتاب تهران، این نشست با حضور علی‌اکبر اشعری، مدیر پروژه باغ کتاب تهران، محمد اللهیاری، مدیر کمیته ارزشیابی نمایشگاه کتاب تهران، محمدرضا وصفی، مدیر کمیته ناشران خارجی نمایشگاه، لطف‌الله ساغروانی، مدیر انتشارات هرمس و عبدالعظیم فریدون، مدیر انتشارات محراب قلم و با اجرای احسان عباس‌لو برگزار شد.

در ابتدای این نشست اشعری مساله کتاب و کتابخوانی را یک درد کهنه در ایران عنوان کرد و گفت: در جامعه ما از این درد زياد گفته و تکرار شده، اما کار ریشه‌ای صورت نگرفته و به همين دليل  اشتیاق به گفتن چنین حرف‌هایی کم شده است.

وی افزود: سرانه مطالعه در تهران ۱۸ دقیقه و سرانه مطالعه بر اثر نظرسنجی صورت گرفته در نمایشگاه کتاب پارسال ۲۷ دقیقه بوده است؛ اما علاقه مردم به حضور در نمایشگاه بسیار بالاست و ما باید این تضاد را مدنظر داشته و به‌دنبال حرکت‌های جدیدی باشیم تا این تضاد از میان برود و مردم ما به همان اندازه که به نمایشگاه علاقه دارند، کتاب هم بخوانند.

اشعری ادامه داد: ما هرسال ۱۰ روز را در قالب نمایشگاهی به کتاب اختصاص می‌دهیم و به طور جدی به این مساله می‌پردازیم؛ اما این موضوع باید در طول سال انجام شود و شهرداری به این منظور پروژه‌ای را به نام باغ کتاب تهران احداث کرد که تا حدودی گام‌هایی در این زمینه برداشته شده است.

وی اضافه کرد: امیدواریم با اقدامات این‌چنینی، ظرف دو، سه سال آینده شاهد تحولی عظیم در صنعت نشر کشور باشیم.

محمدرضا وصفی در ادامه این نشست به وسعت قابل قبول بخش خارجی نمایشگاه کتاب اشاره کرد و گفت: حدود ۲۵ هزار متر ازنمایشگاه یعنی یک‌ پنجم آن به بخش بین‌الملل اختصاص دارد و این موضوع مثل کتاب‌هایی که به نمایشگاه می‌آیند موضوع حایز اهمیت و برجسته‌ای است.

وی افزود: گاه پیش می‌آید کتابي که هنوز به بازار نشر جهانی راه نیافته، به نمایشگاه کتاب می‌آید و این نشان از اهمیت بالای موضوع دارد. این نمایشگاه، برای ناشران خارجی نيز یک بازار خوب و پررونق محسوب می‌شود. 

وصفی در ادامه گفت: جای حضور فعال پست در این نمایشگاه خالی است، زيرا نبايد براي فرستادن كتاب‌ها از اين نمايشگاه به ساير نقاط كشور نيازي به مراجعه هم‌وطنان براي خريد يك يا چند كتاب به اين‌جا باشد. هرچند نفس همین همایش و گردهم‌آیی هم نشاط آور است و فضای خوبی را در کشور برقرار می‌کند.

در ادامه این نشست، محمد اللهیاری، مدیر اداره کتاب وزارت ارشاد و مدیر کمیته ارزشیابی نمایشگاه کتاب به سخنرانی پرداخت و به رعایت خط و خطوط ناشران برای حضور در نمایشگاه اشاره کرد و گفت: ما نسبت به هرگونه تعرض به نام اسلام و مذاهب رسمی کشور یا نشر مطالب یا تصاویر غیراخلاقی و محتویاتی که با قوانین و ضوابط ما در تضاد باشند واکنش نشان می‌دهیم و  با متخلف مطابق قانون برخورد می‌کنیم.

اللهیاری در بخش دیگری از سخنانش افزود: نمایشگاه نشان داده، باوجود این‌که همواره با تغییر و تحول‌های مدیریتی و اجرایی همراه بوده ساختار رو به جلویی را در طول این دوره ۲۵ ساله داشته است. البته نمایشگاه کاستی‌هایی هم دارد که باید برای رفع آن تلاش ویژه کرد؛ از جمله مکان آن که موضوع اصلی است و باید به استانداردهای لازم برسد.

ساغروانی نيز در بخش دیگری از این نشست برخی مشکلات اجرایی و ساختاری نمایشگاه از جمله بحث اطلاع‌رسانی عنوان کرد و گفت: برگزاری نمایشگاه با این حجم ناشر و بازدیدکننده و صرف هزینه  باید  به بحث‌های کلیدی مانند اطلاع‌رسانی بیش از این‌ها دقت کنند. علاقه‌مندان باید بهتر و راحت‌تر به کتاب‌های موردنظرشان دست پیدا کنند.

وی اضافه کرد: یکی از مزیت‌های نمایشگاه حضور همه ناشران در کنار هم است، اما با اين‌حال دسترسی  به ناشر ضعيف و البته کتاب موردنظر فضاهایی که در اختیار ناشران قرار می‌گیرد هم محدود است. یکی دیگر از نکات ریز و البته مهم بحث تهویه هوای شبستان است که متاسفانه هرسال تکرار می‌شود و فکری هم برای آن نشده است.

فریدوني هم به عنوان نماینده‌ای دیگر از ناشران، از حوزه کودک و نوجوان سخن گفت: فضای نمایشگاه باید برای کودکان و نوجوانان مناسب باشد؛ آن‌ها از لحاظ‌های فیزیکی با بزرگسالان تفاوت‌هایی دارند و باید از همه لحاظ خواسته‌های آنان را مورد نظر قرار داد و فضای جذاب و جالبی برایشان درنظر گرفت.

وی توضیح داد: پیاده‌روی یک کودک با والدینش از ورودی نمایشگاه تا سالن‌های کودک به حدی طاقت‌فرساست که وقتی به سالن‌ها می‌رسند انرژی برای گشتن و دیدن نمایشگاه ندارند. یا برای نمونه سرویس‌های بهداشتی از این سالن‌ها به حدی دور است که گاه برای کودکان مشکلاتی پدید می‌آید و انگیزه کودک و والدين برای بازدید از نمایشگاه کم می‌شود.

وی در پایان گفت: این‌ها موضوع ها ساده اما مهمی‌اند که باید دست‌اندرکاران به فکر آن و بیشتر به قشرهای آسیب‌پذیر جامعه توجه داشته باشند.

در پایان نشست هم پیشنهادهایی ارایه شد و اشعری به اتاق فکری اشاره کرد که اگر از سوی وزارت ارشاد راه‌اندازی و توسط ناشران و نویسندگان حمایت شود، می‌تواند بسیاری از مشکلات این حوزه را از بین ببرد.

وصفی هم به بخش E-book نمایشگاه اشاره کرد و در ادامه گفت:بهتر است به غرفه‌هایی که از کشور افغانستان آمده، بیش از این‌ها توجه شود؛ هم از جانب مردم و هم از جانب رسانه‌ها.

اللهیاری آماده‌سازی مکانی مناسب برای نمایشگاه را پیشنهاد داد و ساغروانی پرسش از مردم را برطرف‌کننده بسياري از مشکلات عنوان کرد، زيرا معتقد بود نکات زيادي از دید مسوولان دور می‌ماند، اما مردم آن‌ها را می‌بینند.

فریدونی هم توجه به نیاز مخاطب را اصلی‌ترین عامل پیشرفت دانست و در نهایت مشورت کردن با ناشران را در برطرف شدن مشکلات امری اجتناب‌ناپذیر شمرد.

بیست و پنجمین نمایشگاه کتاب تهران تا ۲۳ اردیبهشت ادامه خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها