اميرسرتيپ حسين وليوند زماني، فرمانده دافوس آجا در سراي اهلقلم بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران، بر لزوم تدوين آموزههاي هنر جنگ دفاعمقدس تاكيد كرد و گفت: مشغول تدوين كتاب هنر جنگ برگرفته از آموزههاي هشت سال دفاعمقدس هستيم تا اين كتاب را به دانشجويان نظامي ايران و ديگر كشورها عرضه كنيم./
بهرام رضايي كه مديريت نشست «همانديشي ارتش و نشر دفاعمقدس» را برعهده داشت، جملاتي از بيانات مقام معظم رهبري درباره اهميت نقش ارتش در سالهاي جنگ و لزوم ثبت و ضبط خاطرات آن دوران قرائت كرد و سپس، مسعود بختياري از سابقه ارتش در حوزه نشر كتاب از سال 1308 تاكنون گفت.
وي ادامه داد: ارتش، تاريخنويسي دفاعمقدس را از آغاز جنگ شروع كرد و زندهياد سيد يعقوب حسيني، نخستين مجموعه كتاب با عنوان «ارتش در هشت سال دفاعمقدس» را تدوين و منتشر كرد.
بختياري، اين مجموعه كتاب را دفاعيهاي از عملكرد ارتش در دوران دفاعمقدس خواند و پس از معرفي نهادهاي انتشاراتي ارتش، چون «هيات معارف جنگ سپهبد شهيد علي صيادشيرازي»، «سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس ارتش» و «نشر آجا» افزود: هيات معارف جنگ، يكي از مراكزي است كه آثاري غني و بدون جهتگيري با تكيه بر گزارشهاي ميداني، ويژه محققان و پژوهشگران دفاعمقس منتشر ميكند.
نويسنده كتاب «تحليل عمليات طريقالقدس» در ادامه، تاكيد كرد: در حوزه تاريخنويسي ايران به جز چند كتاب محدود، اثر خاصي كه به تاريخ نظامي پرداخته باشد، وجود ندارد. تاريخنويسي نظامي در ايران از جنگ ايران و عراق آغاز شد.
اين طراح عمليات بيتالمقدس با تاكيد بر لزوم صداقت و دوري از اغراق در ثبت وقايع جنگ، گفت: تحريفاتي كه در سير تاريخنويسي دفاعمقدس رخ داده، با تاريخنويسي تطبيقي قابل حل اند.
اميرسرتيپ مسعود بختياري در پايان سخنانش، تاكيد كرد: تدوين تاريخ تحليل كلي جنگ از ديد سياسي و مديريتي ضرورت دارد. البته شايد هنوز وقت مناسب براي تدوين چنين اثري فرا نرسيده باشد.
سپس اميرسرتيپ حسين وليوند زماني، فرمانده دافوس آجا اظهار كرد: هر جنگي كه اتفاق ميافتد، دو طرف درگيري پس از اتمام جنگ، به دنبال بزرگ كردن افرادياند كه براي كشورشان ايثار كردهاند. فرهنگ ايثار و ايجاد حس همدلي و اتحاد، بخشي از آموزههاي جنگ در طول تاريخاند.
وي با اشاره به اينكه ما هم پس از اتمام جنگتحميلي، به دنبال نشان دادن ايثار رزمندگان خود بوديم، تاكيد كرد: هنر جنگ با تكيه بر جنگهاي باستان، جنگهاي اسكندر و كوروش، دوران غلبه روميها و يونانيها و جنگهاي اول و دوم جهاني، در تمامي دانشگاههاي نظامي دنيا تدريس ميشود اما ما از هنر جنگ دفاعمقدس غافل بودهايم.
نويسنده كتاب «نظريههاي راهبردي» در ادامه، گفت: آموزههاي هنر جنگ دفاعمقدس، حتي براي دانشجويان ديگر كشورها هم مفيد خواهد بود. ما در جنگ ايران و عراق، در هر چهار راهبرد توقف و تثبيت، بيرون راندن دشمن، تعقيبت و تنبيه دشمن و سرنوشتسازي جنگ، عملياتهاي متعددي از ثامنالائمه تا بيتالمقدس، خيبر و والفجرها را داشتهايم.
وليوند زماني، با تاكيد بر لزوم تدوين آموزههاي هنر جنگ دفاعمقدس ادامه داد: ما در دافوس آجا، عملياتهاي دوران جنگ و ديگر جنگهاي بزرگ را تحليل ميكنيم. اما در حال تلاشيم تا آموزه هاي دوران دفاعمقدس را وارد متون درسي كنيم.
وي جنگهاي گذشته را آيينه جنگهاي آينده خواند و تصريح كرد: مشغول تدوين كتاب هنر جنگ برگرفته از آموزههاي هشت سال دفاعمقدس هستيم تا اين كتاب را به دانشجويان نظامي ايران و ديگر كشورها عرضه كنيم.
در پايان نشست «همانديشي ارتش و نشر دفاعمقدس»، سرهنگ مجتبي جعفري، رييس سازمان ايثارگران نيروي زميني ارتش گفت: مركز پژوهشهاي دفاعمقدس نزاجا از سال 1380 فعاليت خود را آغاز كرد. تاكنون حدود يك ميليون برگ سند در مركز اسناد نزاجا گردآوري و بيش از 8هزار عنوان كتاب مرتبط با دفاعمقدس را جمعآوري كردهايم.
وي در پايان با اشاره به تدوين مجموعه 102 جلدي «تقويم تاريخ دفاعمقدس» در مركز پژوهشهاي دفاعمقدس نزاجا تصريح كرد: حدود 200 عنوان كتاب خاطره و داستان با محوريت شرح حال شهدا و رزمندگان ارتشي در دوران جنگ آماده كردهايم كه به تدريج منتشر خواهند شد.
بيستوپنجمين نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران تا 23 اريبهشت ماه 91 در مصلاي امامخميني (ره) برپاست.
نظر شما