هفتمين جلد از مجموعه چهارده جلدی «زبر الحديد» كه به همت انتشارات بينالمللی «الهدی» منتشر شده است به دانشمند و مجاهد شهيد ايرانی «دكتر مصطفی چمران» اختصاص دارد. اين مجموعه كتاب به زبانهای عربی و انگليسی منتشر شدهاند._
اين كتاب از 6 بخش تشكيل شده و اين عناوين را در بردارد: «مصطفی چمران»، «ايران ناتوان و سالهای آرزوها»، «در آمريكا؛ دانشمند، مبارز و عاشق»، «لبنان؛ دريایی از درد»، «ايران؛ انقلاب اسلامي و تحرك بيداری» و «جاودانگی».
مصطفی چمران، سال 1311 در تهران به دنيا آمد. او در سال 1336 از دانشكده فنی دانشگاه تهران با رتبه يك فارغ التحصيل شد. پس از آن به مدت يك سال به تدريس در دانشگاه پرداخت و سپس برای ادامه تحصيل عازم آمريكا شد. او دوره فوق ليسانس را در يك سال و با رتبه عالی از دانشگاه A&M ايالت تگزاس به پايان برد و پس از آن به دانشگاه بركلی در كاليفرنيا رفت تا در مقطع دكتری تحصيل كند.
دانشگاه بركلی يكی از بزرگترين دانشگاههای آمريكا در آن زمان در رشته مهندسی بود و بزرگترين دانشمندان در رشته فيزيك و برق در آن دانشگاه تدريس ميكردند. مصطفی چمران در طول سه سال توانست رشته الكترونيك و فيزيك پلاسما را به پايان ببرد و مدرك دكترای خود را از اين دانشگاه كسب كند.
اما مصطفی چمران با وجود در اختيار داشتن امكانات فراوان در آمريكا، راضی به ماندن در آنجا نبود و از اين رو حضورش در لبنان فصل جديدی را در زندگی وی رقم زد. او آنچه را كه در آمريكا داشت ترك كرد و راهی لبنان شد تا در كنار امام موسی صدر باشد و به عنوان يك مبارز ضد اشغالگران قدس در مناطق محروم جنوب لبنان زندگی كند.
پس از بازگشت امام خمينی (ره) به ايران در سال 1357، دكتر چمران به همراه تنی چند از رهبران مقاومت لبنان برای ديدن امام(ره) به ايران آمد. پس از اين ديدار، وی عزم بازگشت به لبنان را داشت كه وضعيت حكومت تازه تأسيس اسلامی او را به ماندن مجاب كرد و از آن پس به عنوان معاون نخست وزير (دولت موقت) در امور انقلاب مشغول به فعاليت شد.
با بالاگرفتن بحران در منطقه كردستان، چمران لباس رزم پوشيد و در روستاهای كردستان با معاندان نظام مبارزه كرد. او نماينده تامالاختيار دولت در حل اين بحران بود. اما «دهلاويه» را بايد نقطه عزيمت چمران دانست.
در اوايل جنگ تحميلي عراق عليه ايران روستای «دهلاويه» در نزديكی سوسنگرد نقطه درگيری بين نيروهای ايران و عراق بود. پس از شهادت فرمانده اين منطقه، چمران برای تعيين فرمانده ديگري و بررسی اوضاع از نزديك، عازم اين منطقه شد اما سه انفجار در اطراف وی، شهادت او را رقم زد.
كتاب «زبر الحديد 7؛ مصطفی چمران»، تأليف «حسين وهابيان» به همت انتشارات بينالمللی الهدی به زبانهای انگليسی و عربی ترجمه و منتشر شده است. 39 صفحه از اين كتاب به زبان عربی و 45 صفحه از آن به زبان انگليسی اختصاص دارد.
نظر شما