اشعار و مقالههای منتشر نشده مهدی اخوانثالث و همچنین کتاب «ذیلی بر امثال و حکم دهخدا» با حاشيهنويسي اخوان بر اين اثر، از سوي انتشارات زمستان منتشر ميشوند. اغلب شعرهاي منتشر نشده اين شاعر مربوط به سالهاي پاياني زندگياش بودهاند كه در آن زمان به چاپ نرسيدهاند.-
وی ادامه داد: اخوان اغلب این شعرها را در سالهای آخر زندگیاش سروده است؛ البته تعدادی از این شعرها نیز در سالهای 57 یا 58 سروده شدهاند، اما اخوان در آن زمان این شعرها را منتشر نکرده است. این اثر امسال راهی بازار کتاب میشود.
اخوانثالث از کتاب دیگر اين شاعر که تاکنون منتشر نشده است خبر داد و گفت: کتاب «ذیلی بر امثال و حکم دهخدا» عنوان کتابی است که تاکنون به چاپ نرسیده است. این اثر مجموعهای از مثلهای و یادداشتهای گردآوری شده از سوی اخوان است که آنها را به صورت حاشیه بر کتاب «امثال و حکم» دهخدا نوشته است. شاید بتوان این کتاب را جلد پنجم کتاب «امثال و حکم» دهخدا به حساب آورد.
وی افزود: اخوان در این اثر نقل شاهد یا مثلهای جدید و همچنین مثلهایی که در زمان دهخدا استفاده نمیشده و بعدها کاربرد پیدا کرده است و شواهد شعرها را ارایه کرده است. این اثر نیز حجمی در حدود 500 صفحه دارد و امسال به چاپ میرسد.
فرزند اخوانثالث در ادامه به انتشار جلد سوم کتاب «حریم سایههای سبز» اشاره و تشریح کرد: بهطور کلی مجموعه دو جلدی «حریم سایههای سبز»، دربرگیرنده مجموعه مقالههای اخوان است. این مجموعه زیر نظر مرتضی کاخی گردآوری و تدوین شده بود. اکنون نیز دیگر مقالههای منتشر نشده اخوان برای ارایه در جلد سوم این اثر گردآوری و تدوین شدهاند. تمامی این مقالهها درباره شعر و شاعری نوشته شدهاند.
وی توضیح داد: در سال 1385 و از سوی نشر زمستان کتاب «باغ بیبرگی» (یادنامه مهدی اخوانثالث) زیر نظر مرتضی کاخی به چاپ رسید. اکنون نیز دیگر مقالههای نوشته شده درباره اخوان از سوی نویسندگان و شاعران از پیش از درگذشت او تا امروز گردآوری شده است و در کتابی با عنوان «ناگه غروب کدامین ستاره» به چاپ میرسد. حروفچینی این اثر به پایان رسیده است و مراحل اداری انتشار را طی میکند.
مدیر نشر زمستان به تجدید چاپ کتاب «نقیضه و نقیضهسازان» اشاره کرد و گفت: این اثر نخستینبار در سال 1374 به چاپ رسیده بود. زمستان گذشته چاپ جدید این اثر نیز راهی بازار کتاب شد. این کتاب به کوشش ولیالله درودیان منتشر شده بود.
وی افزود: چاپ سوم کتاب «صدای حیرت بیدار» نيز زمستان سال گذشته منتشر شد؛ این اثر در برگیرنده مجموعه مصاحبههای انجام شده در مجلهها و روزنامههای مختلف است که زیر نظر و با مقدمه مرتضی کاخی گردآوری شده بود.
اخوانثالث درباره اهمیت این اثر توضیح داد: اهمیت این اثر در ارایه ديدگاههاي اخوان درباره شعر و شاعر معاصر و شعر و شاعر کلاسیک است که با نکتهسنجی و موشکافی در مصاحبههایش به آن پرداخته است. همچنین در دو مصاحبه از میان مصاحبههای این اثر به نوعی زندگینامه اخوان به صورت قصه و از زبان خودش بیان شده است. اخوان در این مصاحبهها به مسایلی مانند اینکه چگونه شاعر شد و چرا او را به عنوان شاعر نیمایی نوپرداز میشناسیم، پرداخته است.
وی در ادامه به انتشار لوح فشرده صوتی «چاووشی» اشاره و تشریح کرد: این لوح فشرده صوتی در برگیرنده صدا و شعر اخوان است. عنوان این اثر از یکی از شعرهای کتاب «زمستان» این شاعر گرفته شده است. در این اثر هشت شعر اخوان با صدای خودش و همراه با موسیقی مجید درخشانی ارایه شده است.
مدیر نشر زمستان در پایان یادآور شد: در این لوح فشرده برای نخستینبار سه شعر با صدای اخوان ارایه شده است. این شعرها عبارت از «تسلی و سلام» (شعر اخوان برای محمد مصدق)، «ترا ای کهن بوم و بر دوست دارم» و «ماه، من، ما» (از آخرین سرودههای اخوان) هستند. دیگر شعرهای این اثر «سر کوه بلند»، «قاصدک»، «غزل سه»، «زمستان» و «چاووشی» هستند.
تمامی این آثار از سوی نشر زمستان منتشر شده یا در دست انتشار هستند.
مهدی اخوان ثالث متولد اسفند ۱۳۰۷ در مشهد، شاعر و موسیقیپژوه بود. وی در چهارم شهریور سال ۱۳۶۹ در تهران درگذشت و در توس در کنار آرامگاه فردوسی به خاک سپرده شد. تخلص وی در اشعارش «م. امید» بود.
«ارغنون»، «زمستان»، «آخر شاهنامه»، «از این اوستا»، «منظومه شکار»، «پاییز در زندان»، «عاشقانهها و کبود»، «بهترین امید»، «در حیاط کوچک پاییز در زندان»، «دوزخ اما سرد»، «زندگی میگوید اما باز باید زیست...» و «ترا ای کهن بوم و بر دوست دارم» عنوان مجموعه شعرهای او هستند.
«آوردهاند که فردوسی» ، «درخت پیر و جنگل»، «پیر و پسرش»، «نقیضه و نقیضه سازان» (بحث و تحقیق ادبی)، «بدعتها و بدایع نیما یوشیج» و «عطا و لقای نیما یوشیج» از دیگر آثار اخوانثالث به حساب میآیند.
چاپ جدید «نقیضه و نقیضهسازان» و چاپ سوم «صدای حیرت بیدار» از آثار تجدیدچاپ شده این شاعر طی سال گذشته(90) هستند.
نظر شما