یکشنبه ۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۰
«1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما» را بشناسید

«1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما» یکی از فرهنگ‌نامه‌های انتشارات طلایی است که ایده‌های درخشان مسلمانان سده‌های میانه را با زبانی ساده برای مخاطبان نوجوان معرفی می‌کند.

ایبنا نوجوان: چه عنصر مشترکی میان دانه‌های قهوه، چاقوی جراحی، طاق‌ها و رصدخانه‌ها وجود دارد؟ ایده‌ی پرواز از کجا به ذهن لئوناردو داوینچی راه یافت؟ چه کسی روکش کپسول خوراکی را اختراع کرد و فیبوناتچی در کجا آموخت که هنگام محاسبات ریاضی، انگشتانش را خم کند؟

کتاب «1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما» نوشته‌ی پروفسور سلیم الحسنی به همه‌ی این پرسش‌ها پاسخ می‌دهد. این کتاب که به شیوه‌ای آسان‌یاب نوشته شده، از عصر طلایی تمدن اسلام، یعنی قرن اول تا دهم هجری حدود 600 تا 1600 میلادی، پرده برمی‌دارد. در این دوران، مسلمانان در زمینه‌های گوناگونی چون پزشکی، مکانیک، نقشه‌کشی، شیمی، تعلیم و تربیت، مهندسی، معماری و نجوم پیش‌گام و پیش‌تاز بوده‌اند.

در حقیقت هیچ حوزه‌ای آن‌چنان پیچیده و ناشناخته نبوده است که امکان بررسی دقیق و تحقیق و جست‌وجوی مبتنی بر آزمایش و تجربه‌ی علمی در آن وجود نداشته باشد. بنابراین با این کتاب راهنما راحت باشید و سفر تحقیقی خود را در طول هزار سال تاریخ علم و فن‌آوری در زندگی پیشروان علم در سده‌های میانه آغاز کنید؛ کسانی که با نوآوری‌های خلاقانه‌ی خود دنیای امروز ما را آفریده‌اند.

کتاب هشت بخش دارد؛ «خانه»، «مدرسه»، «بازار»، «بیمارستان»، «شهر»، «دنیای پیرامون»، «جهان» و «مرجع» عنوان بخش‌های مختلف این کتاب هستند. 

با مراجعه به بخش «خانه» از کتاب مي‌توانید با منشا مواد مصرفی روزمره آشنا شوید؛ بدانید چه کسی در هزار سال پیش برای نخستین‌بار از عطر استفاده کرد؛ ساعت‌هایی با ارتفاع سه متر، سرگرمی‌ها و تفریحات خانگی در سده‌های میانه، خاستگاه غذای سه‌وعده‌ای و موسیقی را بشناسید.

«مدرسه» اساس و بنیان دانشگاه‌ها را معرفی می‌کند. کانون حکمت و اندیشه بغداد را مي‌شناسید و با درک این نکته که چگونه افرادی با مذاب و ملیت‌های گوناگون در کنار هم کار مي‌کرده‌اند و نوع بشر را از حاصل این همکاری بهره‌مند می‌ساخته‌اند، شگفت‌زده می‌شوید.

با مطالعه‌ی بخش «بازار»، رد پای تجارت بین‌المللی پررونق را در منابع تجدید شونده‌ی انرژی و روش‌های پیشرفته‌ی کشاورزی و باغ‌داری مسلمانان در سده‌های میانه دنبال کنید.

هزار سال پیش، عمل‌های جراحی پیش‌رفته با استفاده از ابزارهای جراحی برنده و دقیق انجام می‌گرفته است. «بیمارستان» خاستگاه این اعمال جراحی، مایه‌کوبی آبله، بخیه زدن اعضای درونی و بیمارستان‌های آموزشی را به مخاطب معرفی می‌کند.

«شهر» به مخاطبان نوجوان کمک می‌کند خیابان‌های روشن و سنگ‌فرش‌شده‌ی هزار ساله‌ی مسلمانان را در ذهنشان تجسم کنند و عقاید معماران بزرگ دنیای مدرن را درباره معماری اسلامی بیان می‌کند.

«دنیای پیرامون» به مخاطب توضیح می‌دهد که چه کسانی برای نخستین‌بار جزر و مد را توضیح‌ داده‌اند. درباره‌ی مواد معدنی، اقیانوس‌ها و کوه‌ها به مطالعه پرداخته و با تکیه بر پیشرفته‌ترین نقشه‌ها و ابزارهای نقشه‌کشی به نواحی دوردست سفر کرده‌اند؛ در حالی که می‌کوشیده‌اند کروی بودن زمین را اثبات کنند.

«جهان» به نوجوانان کمک می‌کند لذت پرواز موفق انسان را در 1200 سال پیش احساس کنند. درباره‌ی آسمان و کهکشان‌ها بخوانند و ببینند که چگونه مسلمانان در هزار سال پیش با استفاده از ابزارهای دقیق و پیچیده ستاره‌شناسی در پیشرفته‌ترین رصدخانه‌ها، کهکشان‌ها را مشاهده و از آن‌ها نقشه تهیه می‌کرده‌اند.

«مرجع» نیز منابع کتابی برای مطالعه‌ی بیشتر درباره‌ی موضوعات طرح شد در کتاب را به مخاطب معرفی می‌کند. انتشارات طلایی در این بخش منابعی را معرفی کرده که برای مخاطب فارسی زبان قابل استفاده است.

پروفسور سلیم الحسنی، نویسنده کتاب «1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما» استاد بازنشسته‌ی مندسی مکانیک و استاد افتخاری گروه زبان‌شناسی و تمدن در دانشکده‌ی علوم انسانی منچستر انگلستان است.

این استاد دانشگاه در 20 سال گذشته به شناخت و ترویج ریشه‌های فرهنگی علوم برای اتحاد جامعه‌ی انسانی و معرفی فرهنگ و تمدن اسلامی در عرصه‌ی جهانی مشغول بوده است. در سال 2001 موفق شد به خاطر تالیف کتاب «1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما»، برترین جایزه‌ی فضل الرحمان خان را در رشته‌ی دانش و فن‌آوری دریافت کند.

کتاب «1001 اختراع، میراث مسلمانان در جهان ما» را گروه مترجمان انتشارات طلایی به فارسی برگردانده‌اند و این ناشر کتاب را با شمارگان پنج هزار نسخه و به بهای 25 هزار تومان روانه‌ی بازار کتاب کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها