سه‌شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۲۵
«اسناد گزارش‌های پراکنده‌ حکّام ولایات ایران» انتشار يافت

كتاب «اسناد گزارش‌های پراکنده‌ی حکّام ولایات ایران(مربوط به دربار قاجاریه)» توسط منوچهر ستوده و علی امیری تاليف شده و کتابخانه مجلس آن را منتشر کرده است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، به نقل از سايت كتابخانه مجلس شوراي اسلامي، گزار‌ش‌هایی از استانداران و فرمانداران ایران در دربار قاجار موجود است.

این نامه‌ها اکثراً از طرف حکام نواحی مختلف ایران است؛ آیینه‌ای تمام‌نما از وضعیت ناگوار زندگانی مردمان قدیم ایران که در طول تاریخ، سختی‌های فراوانی بر دوش خود داشتند.

از نظر تاریخ اجتماعی این اسناد، آینه جهان‌نمايی هستند که واضح و روشن، گذران زندگی گذشتگان ما را نشان می‌دهند. كتاب «اسناد گزارش‌های پراکنده‌ی حکّام ولایات ایران» توسط مرحوم میرزا خلیل ستوده از مردان خوشنام معارف دوره پهلوی اول جمع‌آوری شد، بعد از فوت او، اسناد مزبور سال‌ها نزد پسرش هوشنگ ستوده بوده،‌ تا آن که دکتر منوچهر ستوده از هویت این اسناد آگاهی یافت و با همکاری علی امیری، درصدد چاپ آن برآمد.

منوچهر ستوده در پیشگفتار خود درباره کاغذ این اسناد نوشته است: «کاغذی که این اسناد روی آن‌ها نوشته شده در ایران تهیه نشده است و از جنس کاغذهای سمرقندی هم نیست؛ بلکه باید آن‌ها را کاغذ فرنگی خواند... مسلماً در روسیه در زمان احمدشاه وارد این گود شده است. خلاصه کاغذها باید فرنگی باشد و به دستور ایران تهیه شده باشد...تمامی نامه‌ها به‌صورت شکسته نستعلیق و بسیار خوش خط هستند. به نظر نمی‌رسد که خطوط حکّام و حکرانان نواحی باشد بلکه تمام خطوط خطاطان و خوشنویسان است. فقط یکی دو نامه بد خط است.»

این مجموعه در زمره آثاری است که به قصد معرفی تعدادی از نامه‌های تازه‌یاب از رجال عصر ناصری و مظفری، بازخوانی و بازنویسی شده است؛ اسنادی که اگر چه نسبت به میراث برجای مانده بسیار اندک است،‌ اما حاوی نکات مهمی است که مطمئناً برای اهل پژوهش، مرور آن مفید خواهد بود.

این اسناد در 75 شماره آمده است و بعد از آن، تصاویر مهرها و اسناد ذکر شده است، کتاب دارای نمایه کاملی از نام‌ها، جای‌ها،‌ القاب، خاندان‌ها،‌ مناصب و پیشه‌ها و نهادهاست.

رسول جعفریان، ریيس کتابخانه مجلس شورای اسلامی مقدمه‌اي بر این کتاب نوشته است.

این کتاب در 206 صفحه و با شمارگان هزار توسط انتشارات کتابخانه مجلس شورای اسلامی در سال 1391 منتشر شده است.

علاقه‌مندان برای تهیه این کتاب مي‌توانند به مرکز پژوهش کتابخانه مجلس واقع در میدان انقلاب اسلامي، مابين خيابان‌‌هاي ابوریحان و دانشگاه،‌ ساختمان فروردین، طبقه 7، ‌واحد 27 و 28 مراجعه كنند و یا با شماره تلفن 66964121 تماس بگيرند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها