دوشنبه ۵ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۳
فاخر: دانش بومی کشور باید به صورت کاربردی منتشر شود

علی فاخر، نویسنده کتاب شایسته تقدیر «مهندسی پی پیشرفته» در بیستمین دوره جایزه کتاب فصل، مهمترین ویژگی چنین جوايزی را اطلاع‌رسانی بیشتر در حوزه کتاب دانست و درباره وضعیت تالیف کتاب گفت: باید همراه با بومی کردن دانش، آثار بیشتری در کشور تالیف شوند تا اطلاعات به صورت کاربردی در اختیار دانش‌پژوهان قرار بگیرد.-

نويسنده کتاب «مهندسی پی پیشرفته» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اين  اثر را نسخه تکمیل‌شده کتابی دانست که حدود 20 سال پیش به قلم وی منتشر شد.
 
دكتر فاخر در توضیح ویژگی‌های این کتاب شایسته‌تقدیر در جایزه کتاب فصل گفت: در این اثر اطلاعات تقریبا کاملی که برای اطلاع یافتن از سازه‌های متداول در خشکی و همچنین سازه‌های دریایی و خاص نیاز است، فراهم آمده.

وی در توضیح اهمیت مسایل مطرح‌شده در کتاب گفت: «پی» از یک‌سو با خاک و از طرف دیگر با خود سازه در تماس است و نقش مهمی در ساختمان دارد. اگر پی به درستی ساخته نشود، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که یک سازه خوب و مستحکم بسازیم. 

دانشیار دانشکده فنی دانشگاه تهران افزود: در نگارش این کتاب، از شرایط بومی کشور، در کنار دانش روز دنیا استفاده شده و مطالب مطرح شده در کتاب به نوعی مواردی هستند که خودم و همکارانم آن‌ها را تجربه کرده‌ایم و با شرایط اقلیمی ایران تطابق دارد.

نویسنده کتاب «ابزار عمومی تحقيق» درباره تفاوت این کتاب با اثری که حدود 20 سال پیش درباره مهندسی پی نوشته بود، توضیح داد: در این چند سال، تجربه بیشتری به دست آوردم و دانش روز دنیا هم تغییرات زیادی کرده است. تلاشم این بود که مطالب جدید، کتاب را حجیم نکنند و در نتیجه اطلاعاتی را که به نظرم امروزه موردنیاز نبودند، حذف کردم.

کاربردی شدن مطالب کتاب و بیان اطلاعات پیشرفته و جدید درباره مهندسی پی، ویژگی‌هایی بودند که فاخر برای این کتاب عنوان کرد و افزود: این اثر به لحاظ آموزشی و به عنوان یک منبع درسی دانشگاهی برای دانشجویان و استادان مفید است و از سویی می‌تواند منبعی برای مهندسان اجرایی کشور باشد.

وی درباره فصل‌بندی‌ کتاب گفت: در این کتاب از فصل‌بندی کلاسیک کتاب‌های مهندسی بهره گرفته‌ام اما در پایان هر فصل مطالب مهم جمع‌بندی شده تا افراد با رجوع به آن‌ها مطالب کلیدی مطرح شده در متن را بیابند و یا بتوانند مطالبی مطالعه شده در یک فصل را مرور كنند.

به گفته فاخر، چنین کتاب‌هایی به عکس و فیلم نیاز دارند اما به دلیل مشکلات موجود در چاپ کتاب و هزینه‌ بالای چاپ عکس رنگی، نمی‌توان در متن کتاب عکس‌های زیادی به کار برد. وی درباره این موضوع ادامه توضيح داد: برای از بین بردن این مشکل، به ازای هر فصل حجم زیادی عکس تهیه و تنظیم کردم و آن‌ها را به صورت رایگان در سایت دانشگاه تهران قرار دادم تا علاقه‌مندان بتوانند این عکس‌ها را در اختیار داشته باشند. 

فاخر در پاسخ به این سوال که چرا عکس‌ها در ضمیمه کتاب و در قالب یک لوح فشرده منتشر نشده‌اند، گفت: این کار هزینه را برای خریدار بالا می‌برد و به همین دلیل از این کار صرف نظر کردم. از سویی این عکس‌ها نیاز به تجدیدنظر دارند که با این شرایط  هر زمان که نیاز به اصلاح وجود داشته باشد این کار به‌راحتی امکان‌پذیر می‌شود. 

این استاد دانشگاه، مراسم کتاب فصل را راهی برای اطلاع‌رسانی بهتر آثار مختلف دانست و گفت: مولفان زمان زیادی را صرف نوشتن یک کتاب می‌کنند تا بتوانند پیامی را به جامعه آموزشی و علمی کشور منتقل کنند. از همین رو از هر فعالیتی که سبب رشد و تحرک این فعالیت شود استقبال می‌کنیم.

وی با تاکید بر اهمیت اطلاع‌رسانی در حوزه نشر کتاب افزود: سال‌ها کار و فعالیت، آسیب‌هایی که سختی‌های مطالعه و نگارش برای فرد به دنبال دارند، صرف زمان زیاد و دوری از خانواده مسایلی انکارناپذير در حین نگارش کتابند و مراسمی چون جایزه کتاب فصل می‌توانند به افراد انگیزه دهند که آثار بهتر و قوی‌تری ارایه کنند. 

نیاز کشور به تولید دانش بیشتر موضوعی بود که فاخر تاکید زیادی بر آن داشت و در این‌باره گفت: اگر امروز معتقدیم که در حال تولید دانش هستیم، باید به دنبال این تولید و به عنوان نمود خارجی این پیشرفت، کتا‌ب‌ هم تالیف کنیم.

فاخر پیشرفت در روند تالیف را مستلزم حمایت مسوولان دانست و افزود: به‌ويژه در بخش انتشار کتاب‌های علمی و دانشگاهی، یک مولف، باید بسیاری از کارهای مربوط به چاپ کتاب را خود انجام دهد که زمان و انرژی زیادی از او می‌گیرد.

این استاد دانشگاه تهران با بیان این‌که نگارش این‌گونه کتاب‌ها، منفعت مالی در پی ندارند ادامه داد: با در نظر گرفتن زمانی که یک استاد دانشگاه برای نگارش کتاب صرف می‌کند در می‌یابیم که می‌توان این زمان را به انجام کارهای بسیار دیگری اختصاص داد. با این حال، هنوز استادانی هستند که دانش خود را در قالب یک کتاب منتشر می‌کنند و این، حرکتی ارزشمند است.

وی نیاز جامعه علمی کشور را به کتاب‌های کاربردی بسیار زیاد دانست و ادامه داد: برای مثال در رشته‌ای مانند مهندسی عمران، حتی آیین‌نامه‌ها هم ایرانی و بومی شده‌اند و هم‌اکنون در ساخت سازه‌ها، روش‌های خاص ایرانی به کار برده می‌شود. در این شرایط ما نیاز داریم دانش خود را بومی کنیم زیرا بسیاری از مطالبی که در کشورهای دیگر منتشر می‌شوند در داخل کشور کارآیی ندارند.

کتاب «مهندسی پی پیشرفته» اثر علی فاخر در 690 صفحه از سوی انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده و در بخش علوم کاربردی به عنوان اثر شایسته تقدیر معرفی شد.

مراسم پایانی بیستمین دوره جایزه کتاب فصل، عصر  سه‌شنبه سی‌ام خرداد در سنندج برگزار و طی آن از پديدآورندگان كتاب‌های برتر زمستان سال گذشته قدردانی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها