به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نشست مطبوعاتی چهاردهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران «مبارک» ساعت 11 صبح امروز دوشنبه 5 تیر 91 با حضور اردشیر صالحپور، دبیرجشنواره، قادر آشنا، مدیر کل مرکز هنرهای نمایش، پیمان شریعتی مدیر اجرایی جشنواره و بهزاد صدیقی مدیر روابط عمومی مرکز هنرهای نمایشی برگزار شد.
صالحپور در ابتدای نشست با اشاره به اهمیت تئاتر عروسکی، گفت: تئاتر عروسکی کوچک شده تئاتر بزرگسال نیست، بلکه ژانری جداگانه و با زیباییشناسی جداگانه است. تئاتر در یونان سابقهای دو هزار و 500 ساله دارد، اما سابقه تئاتر عروسکی چهار هزار سال است. بنابراین این گونه از تئاتر الفتی دیرینه با انسان دارد.
وی افزود: یکی از ویژگیهای تئاتر عروسکی قدرت فانتزی فوقالعاده جادویی آن نسبت به تئاتر صحنهای است و این قدرت جادویی جذابیت تئاتر عروسکی را دوچندان میکند.
صالحپور در ادامه با اشاره به اینکه بر اساس این ویژگیها لزومی در بیشتر اهمیت دادن به این گونه نمایشی ایجاب میکند، گفت: در جشنواره امسال سعی شده تا گونههای مختلفی از نمایش عروسکی به منصه ظهور برسد. همچنین هشت کشور خارجی شامل گروههایی از کشورهای ایتالیا، آلمان، بلاروس، ترکیه، هند، گرجستان، افغانستان و کره جنوبی، در این جشنواره اجرا خواهند داشت.
صالحپور در ادامه به تنها بخش رقابتی جشنواره اشاره کرد و گفت: جشنواره نمایش عروسکی رقابتی نیست، اما به دلیل سیاست جشنواره که حمایت از نمایشنامهنویسان عروسکی در ایران است، این بخش را به صورت رقابتی برگزار خواهیم کرد که بر اساس آن ضمن اهدا جوایزی ارزنده به نویسندگان سه نمایشنامه برگزیده، بلافاصله این نمایشنامهها را چاپ و منتشر خواهیم کرد.
همچنین دبیر چهاردهمین دوره جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران به برگزاری ورکشاپها و کارگاههای آموزشی در جشنواره اشاره کرد و گفت: در این دوره ما چند کارگاه تخصصی و ورکشاپ خواهیم داشت. استاد میوز از آلمان که تخصصش در ساخت عروسکهای غولپیکر است در تهران یک ورکشاپ پنج روزه خواهد داشت. ما به این استاد عروسکساز مطرح پیشنهاد کردیم که متدولوژی ساخت عروسک را با استفاده از فرهنگ ایرانی ارایه دهد و ما در این راستا «منطقالطیر» عطار را پیشنهاد دادیم که خود او در این کارگاه سیمرغ و شرکت کنندگان 29 مرغ دیگر را خواهند ساخت.
وی افزود: ورکشاپ دیگری با شرکت سه استاد ایتالیایی در تبریز برگزار خواهد شد. در این کارگاه قرار است بر اساس متن سترگ شاهنامه، عروسکهایی ساخته شود. تمام تلاش ما بر این است که فرهنگ عروسکی ایران را گسترش بدهیم.
صالحپور در ادامه با نشان دادن چند عکس از اشیای و مجسمههای کشف شده در تپههای باستانی ایران، گفت: با وجود اینکه اکنون جشنواره «مبارک» به عنوان یک برند بینالمللی در جهان برای تئاتر عروسکی ایران مطرح شده است، اما ما نباید به این یک مورد بسنده کنیم. تمدن ایران در طول تاریخ عروسکها، پیکرکها و سیماچههای بسیاری را داشته که اکنون زینت بخش موزههای معتبر جهانی است. ما میتوانیم با پژوهش بر این آثار یک هویت و یک فرهنگ عروسکی متفاوت را به جهانیان معرفی کنیم.
وی افزود: حدود 500 پیکرک نرینه و مادینه از اعصار مختلف باستانی در ایران کشف شدهاند. ما در کتابی با عنوان «پیکرکها، سیماچهها و عروسکهای ایرانی» تمامی این مجسمهها را معرفی و قابلیت نمایشی آنها را شرح دادیم. این کتاب بسیار میتواند چشم هنرمندان عروسکی ایران را بازتر کند تا بتوانند بر اساس همین پیشینه تاریخی هنر عروسکی امروز را غنا بخشند. ما باید بتوانیم بر اساس هویت و میراث خودمان، صاحب فرهنگ عروسکی خاص خود شویم.
صالحپور گفت: کتاب دیگری که در حاشیه این جشنواره منتشر میشود، کتابی از مجموعه آثار دو هنرمند عروسکساز قدیمی و پیشکسوت، از شهرهای اصفهان و نایین، آقایان حسن لوئیان و رضا جعفری است. در این کتاب عروسکهای 120 سال گذشته ایران معرفی شدهاند. عنوان این کتاب «پشت پرده خیمه شب بازی» است.
دبیر چهاردهمین جشنواره نمایش عروسکی در ادامه گفت: یکی از رویکردهای اصلی این جشنواره در طول دورههای برگزاری خود توجه جدی به امر پژوهش بوده است. اعتقاد ما بر این است که تا تئوری قوی نشود، زمینههای اجرایی نیز پیشرفت نخواهد کرد. ما در دوره گذشته کتاب نفیس «فرهنگ نمایشهای آیینی و سنتی» را با قلم پوپک عظیمپور منتشر کردیم که پژوهش غنی و سترگ در این حوزه بود، اما در این دوره به دليل صرفهجویی هزینهها برای کمک به خرید خانه تئاتر عروسکی ناچار شدیم بخشی از هزینههای پژوهشی را کاهش دهیم.
در ادامه این نشست، پیمان شریعتی مدیر اجرایی جشنواره گفت: در بخش بزرگداشت این دوره از جشنواره نمایش عروسکی قرار است از پیشکسوتان این حوزه هنگامه مفید و ایرج محمدی از تهران و حسن لوئیان و رضا جعفری از اصفهان و نایین قدرداني و تشکر شود و همانطور که آقای صالحپور بیان کردند کتابی نیز از آثار حسن لوئیان و رضا جعفری منتشر شود.
در انتهای جلسه قادر آشنا، مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی دقایقی را در رابطه با چرایی برگزاری جشنوارههای هنری صحبت کرد و گفت که به زودی و در اختتامیه این جشنواره، تئاتر عروسکی ایران صاحب یک خانه و مکان دایمی خواهد شد.
نشست مطبوعاتی چهاردهمین جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران – مبارک ساعت 11 صبح امروز دوشنبه 5 تیر 91 در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر، برگزار شد.
چهاردهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تهران - مبارک از 10 تا 15 تیرماه 1391 در تهران و شهرستان ها برگزار می شود. این دوره از جشنواره به زنده یاد جواد ذوالفقاری، استاد نمایش عروسکی ایرانی تقدیم شده است.
دوشنبه ۵ تیر ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۸
نظر شما