یکشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
محدثی‌خراسانی: از فلسفه انتظار در شعر انتظار غافل نشویم

مصطفی محدثی‌خراسانی، شاعر و پژوهشگر، مجموعه‌های شعر انتظار را به دو گروه اشعار هنری و اشعار عام تقسیم‌بندی می‌کند و معتقد است نباید در این نوع شعر تنها به بیان احساس و عاطفه سطحی بپردازیم و از فلسفه انتظار غافل شویم.-

محدثی‌خراسانی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره مجموعه‌های شعر انتظار توضیح داد: این‌گونه آثار که اغلب گردآوری آثار شاعران مختلف با این موضوع هستند، به دو گونه تقسیم می‌شوند؛ یک نوع از این آثار کتاب‌هایی هستند که برای مخاطب عام گردآوری و منتشر شده‌اند و بیشتر این اشعار از سوی مداحان اهل بیت (ع) در جشن‌ها و مولودی‌ها خوانده می‌شوند.

وی افزود: گونه دیگر مجموعه آثاری اند که جنبه هنری و شاعرانگی آن‌ها بیشتر است.

محدثی‌خراسانی با تاکید بر این موضوع که هر دو نوع این کتاب‌ها نقاط قوتی دارند و آسیب‌هایی نيز متوجه آن‌هاست، اظهار کرد: به‌طور کلی کتاب‌هایی که برای مداحی‌ها گردآوری شده‌اند دربرگیرنده اشعار و آثار ضعیف‌تری هم از نظر محتوا و هم از نظر زبان، فرم و ساختار شعری اند.

وی ادامه داد: در اشعار چنین مجموعه‌هایی آن‌چه بیشتر به چشم می‌آید بیان احساسات سطحی و عرض ارادت است به آن حضرت، البته نه با زبانی که در شان حقیقی ایشان باشد، بلکه به بیان دیگر بیشتر قربان صدقه رفتن است و خبری از این‌که چرا امام زمان می‌آید یا چرا ما منتظر ایشان هستیم در این اشعار نیست و این سروده‌ها از فلسفه انتظار غافل مانده‌اند.

این منتقد به مجموعه‌هایی که سطح هنری و شعری بالاتری دارند اشاره و تشریح کرد: چنین مجموعه‌هایی نیز از نظر محتوایی یک‌دست نیستند و بیشتر در سطح بیان‌های عاطفی و احساسی و واگویه‌های شخصی با امام زمان (ع) باقی مانده‌اند، البته گاهی شعرهای عمیق‌تری نیز در میان اشعار چنین مجموعه‌هایی دیده می‌شود که از دیدگاه امت اسلامی به فلسفه انتظار نگریسته‌اند. 

محدثي گفت: این بخش در شعرهای انتظار متاثر از آموزه‌های انقلاب اسلامی است و شاعرانی که با مفاهیم انقلاب رشده کرده‌اند، به نوعی از چنین نگاهی به فلسفه انتظار در شعرهایشان بهره می‌گیرند و سعی می‌کنند شعر انتظار را با ضرورت‌های امروز جهان اسلام و افق‌های پیش روی امت اسلامی پیوند بزنند.

وی در پایان یادآور شد: خوشبختانه در چند سال اخیر آثار بسیاری به این سمت و سو رفته‌اند و فلسفه انتظار در آثار شاعران جوان نیز نمود ویژه‌ای یافته است.

مصطفی محدثی‌خراسانی در سال 1340 در شهرستان تایباد متولد شد. وی از دوران كودكی به مشهد رفت و تحصیلات عالی را همان‌جا گذراند. آغاز فعالیت جدی او در سرودن با تشكیل گروه شعر حوزه هنری مشهد در سال 1364 همزمان بود. وی 10 سال مسوول این گروه بود. سردبیری فصلنامه شعر، سردبیری مجله شعر و عضویت در شواری عالی شعر صدا و سیمای جمهوری اسلامی از جمله فعالیت‌های ادبی وی است. برخی از آثار این شاعر عبارتند از «شاعران پروازی»، «هزار مرتبه خورشید»، «گزیده ادبیات معاصر شماره 46»، «طنین كوه» و «سلوک باران».

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط