دوشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۰
«شهر و روستا در سده‌های میانه تاریخ ایران» کتاب شد

کتاب «شهر و روستا در سده‌های میانه تاریخ ایران» نوشته شهرام یوسفی‌فر از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شد. این کتاب رابطه دوسویه شهر و روستا را در سده‌های میانه تاریخ ایران بررسی می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب دارای دو بخش اصلی «شهر و روستا در سده‌های میانه تاریخ ایران» و «روستا در ایران سده‌های میانه» است. هر یک از این دو بخش نیز دارای سرفصل‌های جداگانه‌ای هستند.

در مقدمه این کتاب آمده است: «مطالعه حاضر با عنایت به زمینه‌ها و ابعاد متفاوت مطالعات روستایی که امروزه مطرح شده، درصدد است پرتوی بر وضعیت مناسبات شهر روستا در دوره میانی تاریخ ایران ـ دوران پیش از مغول ـ بیفکند.»

«شهر در ایران» و «مناسبات شهرنشینی در سده‌های میانه» دو فصل بخش نخست این کتاب را تشکیل می‌دهند. در این بخش ابتدا تعریف و ویژگی‌های تاریخی شهر ارایه شده و پس از آن الگوی روابط شهر و روستا در سده‌های میانه تاریخ بررسی و بیان شده است. نویسنده در این بخش به مناسبات درونی شبکه شهری پرداخته و بحث کارکردهای اقتصادی شهر در دوره تاریخی مد نظر را مطرح می‌کند.

در مطلبی با عنوان «مفهوم حومه شهر» در بخش نخست این کتاب آمده است: «مهم‌ترین کارکرد اقتصادی منطقه حومه شهری در زمینه فعالیت کشاورزی، تولید محصولات غذایی،‌ دامپروری و پرورش چارپایان بود به گونه‌ای که همین امر باعث می‌شد بیرون شهر، چهره‌ای روستایی به خود بگیرد.»

«روستا در ایران»، «رابطه روستا با شهر در سده‌های میانه تاریخ ایران» و «رابطه شهر با روستا در سده‌های میانه تاریخ ایران» عنوان فصل‌های بخش دوم کتاب را تشکیل می‌دهند. این بخش پس از ارایه تعریفی از روستا، ویژگی‌های مناسبات تاریخی روستانشینی را مطرح کرده و به بررسی رابطه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اداری و نظامی روستا با شهر می‌پردازد.

علاوه بر این در بخش دوم کتاب و در بحث رابطه شهر با روستا، مباحثی از جمله مالیات‌ستانی از روستا، شهرنشینان مالک زمین و ده، نیازمندی‌های شهر به روستا برای تامین مواد خام و اولیه مطرح شده است.

کتاب «شهر و روستا در سده‌های میانه تاریخ ایران» نوشته شهرام یوسفی‌فر با شمارگان یک هزار نسخه، ۳۶۰ صفحه و بهای هشت هزار تومان از سوی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط