دوشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۸
آموزه‌های طبی پیشوایان را كاربردی كنيم

«رساله ذهبیه» شامل فرازهای طبی و بهداشتی امام رضا(ع) به‌زودی به همت محمد دریایی منتشر می‌شود. دریایی با بیان این‌ مطلب که طب رایج وسیله‌ای است برای بهبود كيفيت زندگي گفت: باید بکوشیم آموزه‌های طبی و بهداشتی پیشوایان را کاربردی کنیم و زمینه ورود آن‌ها را به جوامع مدرن فراهم آوریم.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «رساله ذهبیه امام رضا(ع)» با مقدمه آیت‌الله سیدمهدی طباطبایی و حسین خیراندیش به همت دکتر محمد دریایی، متخصص علوم زیستی و گیاهان دارویی، تا پیش از ولادت امام رضا (ع) منتشر می‌شود.

دریایی با اعلام این خبر، درباره ضرورت پرداختن به طب سنتی و طب اسلامی در عصر جدید گفت: همان اندازه که معرفت طبی و بهداشتی در تحکیم و تقویت مبانی سلامت موثر است دین هم می‌تواند نقش داشته باشد و سبب تعدیل معادلات روحی و جسمی شود. در واقع رسیدن به شناخت و علم متعهد بر پایه ارزش‌های دینی و اخلاقی می‌تواند بر فرد و در مرحله‌ای بالاتر بر جامعه بسیار تاثیرگذار باشد.

وی درباره جایگاه طب امروزی گفت: امروزه طب رایج با مادیات در هم تنیده شده، در حالی که باید بکوشیم طب، خود را از جاذبه‌های صرفا مادی رها کند و دست‌اندركاران امور پزشكي و سلامت، براي درمان بیماران، رفتار دلسوزانه‌تری داشته باشند.  

دریایی افزود: در واقع طب رایج وسیله‌ای است برای بهبود جامعه و شافی کل نیست و شفا از خداست.

به عقیده دریایی، برخی پدیده‌ها و روش‌های طب رایج را می‌توان در کنار طب سنتی و اسلامی به کار برد و نباید فقط به داروهای شیمیایی و جراحی اتکا کرد زیرا این موضوع سبب می‌شود معضلات بیماری بیشتر شود.

دریایی طب سنتی و دینی را راهنمای خوبی برای طب رایج دانست و گفت: به کمک مفاهیم ارزشی و تکیه بر غذادرمانی و تغذیه سالم، بسیاری از اختلالات، بیماری‌ها و مشکلات درمانی را می‌توان حل کرد.

این متخصص علوم زیستی و گیاهان دارویی که تاکنون بیش از 40 کتاب در این حوزه تالیف کرده است، درباره جایگاه طب سنتی گفت: در سال‌های اخیر تحقیقات درباره خواص داروهای گیاهی و طب سنتی مورد توجه خوبی قرار گرفته و پژوهش‌های خوبی در این حوزه انجام شده است.

وی از کتاب‌هایی چون «طب‌الصادق(ع)»، «طب‌النبی(ص)»، «طب الرضا(ع)»، «طب امام علی(ع)» و رساله‌های پژوهشی طب قرآنی به عنوان برخی از آثار مهم در حوزه طب اسلامی نام برد و گفت: این آثار مردم را از خطرات شیوه تغذیه ناصحیح به آگاهی و بیداری علمی و اسلامی می‌رسانند و باید بکوشیم مطالب این کتاب‌ها را به مردم بشناسانیم.

دریایی اضافه کرد: از سویی در کتاب ارزشمند «الذریعه» آقا بزرگ طهرانی، حدود هزار عنوان کتاب آمده است که به طور خاص به طب اسلامی و طب سنتی پرداخته‌اند و قانون ابن‌سینا، الحاوی زکریای رازی، ذخیره خوارزمشاهی سیداسماعیل جرجانی و مخزن الادویه عقیلی علوی شیرازی بخشی دیگر از میراث گران‌بهای طبب اسلامی و طبی سنتی ما هستند.

مولف کتاب «رساله ذهبیه» درباره ویژگی‌های این کتاب گفت: در این کتاب تعریفی از طب اسلامی ارایه و اصول و مبانی آن شرح داده شده است. فرهیختگان حوزه دین و طب بر این باورند که طب سنتی به همت ابوعلی سینا، علی بن‌عباس، جرجانی، رازی، عقیلی، حکیم محمد مومن بنیان گذاشته شده، اینک با بهره‌گیری از روش‌های نوین و طب اسلامی کارآمد، باید آموزه‌های آن مورد مطالعه، نقد و بررسی قرار بگیرد.

نويسنده كتاب «طب شيعه، ميراث گرانبهای اسلامی» یکی از اهداف شاخه‌های طب قدیم را آشنایی با فرهنگ سلامت و کاربردی کردن آموزه‌های طبی و بهداشتی پیشوایان حوزه معرفت دینی در زندگی روزمره دانست و گفت: باید بکوشیم این طب را کاربردی و آن‌ را وارد جوامع مدرن کنیم.

وی هدف اصلی خود را از نگارش کتاب «رساله ذهبیه»، واکاوی و کالبد‌شکافی فرهنگ مفهومی طب اسلامی در پرتو مصادیق علمی نوین اظهار کرد و گفت: کتاب آموزه‌های طبی و بهداشتی امام رضا(ع)، بازتابی روشن از تفسیر علمی امام رضا (ع)، با توجه به مستندات پژوهشی و گزیده‌های ناب آموزه‌های اوست. 

نویسنده کتاب «بیماری‌های زنان» در پاسخ به این سوال که «آیا طب سنتی در برابر طب جدید قرار می‌گیرد؟» گفت: طب سنتی و اسلامی منکر بسیاری از پیشرفت‌های طب جدید نیست و ما نفی‌کننده تمامی ابعاد شکوفای طب نیستیم اما باید به این نکته توجه کنیم که داروهای شیمیایی و برخی جراحی‌های بی‌مورد، همگی نشانه‌هایی از مشکلات موجود در طب جدید هستند.

دریایی معتقد است بسیاری از بیماری‌ها با روش‌های ساده توسط طب سنتی و اسلامی قابل درمانند. وی با بیان این نکته افزود: طب اسلامی، طب پیشگیری از بیماری‌ها و اختلالات است و طب سنتی را می‌توان طب مکمل و تقویت‌کننده موج سلامت دانست.

نویسنده کتاب «معجزات درمانی عرقیات گیاهی»، وضعیت طب اسلامی در ایران و جهان را مطلوب ارزیابی کرد و درباره دلایل گرایش افراد به طب اسلامی و طب سنتی گفت: امروزه خطراتی در عوارض داروهای شیمیایی و مواد غذایی حاصل از کشت غیر ارگانیک و سموم و آفت‌کش‌های شیمیایی و گسترش سرطان‌ها و بیماری‌های گوناگون در جهان احساس می‌شود؛ به همین دلیل مراکز درمانی به‌تدریج به این نوع درمان روی آورده‌اند.

«رساله ذهبیه امام رضا(ع)» شامل توصیه‌های طبی و بهداشتی امام هشتم شیعیان است و به گفته دریایی، مخاطبان آن می‌توانند مردم جامعه و پزشکان باشند. وی افزود: در تلاشیم این اثر را به عنوان یک منبع درسی، در دانشگاه‌های حوزه وارد کنیم.

این کتاب قرار است به‌زودی از سوی انتشارات سبحان نور منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها