شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۱ - ۱۶:۳۴
کنگره شعر دفاع مقدس با پشتوانه پژوهشي تقویت می‌شود

سپيدنامه، يكي از مشكلات جشنواره‌های شعر دفاع مقدس را متكي نبودن به پژوهش‌ها دانست و گفت: فقط در دوره نوزدهم کنگره سراسری شعر دفاع مقدس شاهد كميته پژوهش و نظرسنجي بوديم كه اميدوارم اين روند در دوره بيستم هم مورد توجه قرار بگيرد. زيرا نبود پشتوانه پژوهشي و نظرسنجانه باعث شده نتوانيم به صورت علمي درباره نتايج اين نوع جشنواره‌ها قضاوت كنيم.

بهروز سپيدنامه در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، درباره بازخورد کنگره‌های سراسری شعر دفاع مقدس در ادبيات این حوزه اظهار کرد: برگزاري اين كنگره‌ها در مجموع كاركردهاي متفاوتی دارند اما وضعيت كلي اين كاركردها، ارايه قواعدي ثابت در كنگره‌هاست، مانند این که يك شاعر پيشكسوت در جشنواره حضور مي‌يابد و به جاي شعرخواني، سخنراني مي‌كند.

وي ادامه داد: جوان‌گرايي از ويژگي‌هاي جشنواره‌های شعر دفاع‌مقدس است كه با اضافه شدن بخش‌هايی مانند عاشورایی و مقاومت و کودک و نوجوان مورد توجه بيشتر قرار گرفته است. همچنین برگزاري اين جشنواره‌ها در استان‌ها نقطه مثبتی در جذب شاعران شهرستاني براي حضور در اين محافل ادبي است. 

سپيدنامه، يكي از مشكلات جشنواره‌های شعر دفاع مقدس را متكي نبودن به پژوهش‌ها دانست و گفت: تنها در دوره نوزدهم کنگره سراسری شعر دفاع مقدس شاهد كميته پژوهش و نظرسنجي بوديم كه اميدوارم اين روند در دوره بيستم هم مورد توجه قرار بگيرد زيرا نبود پشتوانه پژوهشي و نظرسنجانه باعث شده نتوانيم به صورت علمي درباره نتايج اين نوع جشنواره‌ها قضاوت كنيم.

وي مهم‌ترين آسيب این محافل ادبی را مبتلا شدن به روزمرگي عنوان كرد كه به دليل نبود طرح و برنامه جديد روي داده و افزود: توجه صرف به شعرخوانی در اين جشنواره‌ها مشكل اصلي است. در حالي كه يك كنگره‌ يا جشنواره این حوزه نيازمند جلسات تخصصي نقد و بررسي و آسيب‌شناسي شعر دفاع مقدس، آن هم به صورت گروهي است نه آن كه يك فرد به عنوان متكلم وحده و به صورت كليشه‌اي درباره شعر دفاع مقدس صحبت كند.

سپيدنامه ادامه داد: اين نوع جلسات نقد معرف تفكر و ديدگاه يك فرد نه بر مبناي علمي و تحقيقي بلكه بر اساس ذهن است. اگر در اين كنگره‌ها بحث‌هاي تخصصي به صورت گروهي اتفاق مي‌افتاد و به جاي فرع در اصل ماجرا قرار مي‌گرفت شاهد تحول شعر دفاع مقدس بوديم. 

وي درباره تاثير جشنواره‌های شعر دفاع مقدس در ترغيب شاعران جوان به سرودن اشعار با نگاهي جديد به حوادث قبل و بعد از جنگ توضيح داد: در اين كنگره‌ها براي شاعران جوان انگاره و ایده ايجاد نمی‌شود. اطلاعات شاعران جوان معمولا سطحي است و شاید به تناسب آن اثري سطحي ارايه دهند كه نگاهي عميق به لايه‌هاي دروني رويدادها ندارد. براي اين شاعران جوان فلسفه دفاع‌مقدس و لايه‌هاي دروني تاثيرات جنگ تبين نشده است.

سپيدنامه افزود: باید شاعران جوان را با حضور در مناطق جنگي و عملیاتی و توضيح روايان با پيشينه جنگ آشنا كرد و در كار گروه‌هاي تخصصي، فرصت دريافت كلي از واقعيت را براي‌شان فراهم آورد.

وي با تاكيد بر اهمیت فرايند داوري‌ها در جشنواره‌های شعر دفاع‌مقدس گفت: داوران بايد معرفي شوند و فرم‌های داوری برای هر اثر به صورت مجزا تکمیل شود تا كنگره‌ها خروجي مشخصی داشته باشند و اعتماد شاعران شركت كننده جلب ‌شود.

سپيدنامه پيشنهاد داد: دست اندركاران جشنواره‌های شعر دفاع مقدس فرم‌های داوري خود را روي سايتی قرار دهند و معيارهاي اشعار را بيان و براي آنها كارنامه‌اي صادر كنند تا ضعف‌ها و قوت‌هاي شعري شاعران مشخص شوند. اتفاقي كه در جشنواره سوره جوان روي داد و براي همه شاعران كارنامه‌اي در نظر گرفته شد.

وي در پايان يادآور شد: شاعران پيشكسوت و موفقي در كشور هستند كه به جشنوار‌ه‌ها اثري ارسال نمي‌كنند، مديران اين نوع جشنواره‌ها مي‌توانند اين افراد را به عنوان ميهمان دعوت و توانایی‌های‌شان را خاطر نشان کنند.

قرار بود بیستمین کنگره سراسری شعر دفاع مقدس با دبیری مصطفي محدثي خراساني بهار امسال برگزار شود، اما اجرای این برنامه تاکنون به تعویق افتاده است.

برگزيدگان جشنواره‌هاي استاني شعر دفاع‌مقدس‌، در این كنگره به رقابت خواهند پرداخت و شاعران برتر از سوي بنياد حفظ آثار و نشر ارزش‌هاي دفاع‌مقدس تجليل خواهند شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط